Трирічна битва з «Газпромом» закінчилася перемогою справедливості: Команда Яценюка завдала найбільшої поразки політичній компанії, якою керує Путін

Трирічна битва з «Газпромом» закінчилася перемогою справедливості: Команда Яценюка завдала найбільшої поразки політичній компанії, якою керує Путін

02.06.2017, 16:28

Наприкінці весни Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення на користь української компанії у справі «Газпрому» та «Нафтогазу». Відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу:

  • скасовано умову «бери або плати»;
  • скасовано заборону на реекспорт газу з держав ЄС до України;
  • переглянуто формулу ціни з 2014 року (тепер для України запроваджується європейська, ринкова ціна).

Рішення Стокгольмського арбітражного суду у позові «Нафтогазу» проти російського «Газпрому» є безпрецедентним:

«Це найбільша поразка російської монополії, а точніше – політичної компанії, якою керує персонально Путін», - наголосив наш земляк, лідер політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк. Він підкреслив, що російська війна проти України розпочалася після того, як Росія почала застосовувати «газову зброю»: «Це була перша війна, яку Росія оголосила незалежній Україні. Щороку українське керівництво, прем’єри і президенти вмовляли Москву, щоби отримати ціну на газ, яка є більш-менш прийнятною для України».

Усе це закінчилося тим, що був підписаний найбільш невигідний контракт за всю історію України, і середньозважена ціна на газ в цьому контракті була близько $500, - нагадав Арсеній Яценюк підкресливши, що з 2014 року політика української влади була дуже чітка і жорстка.

«Як Прем’єр-міністр я заявив, що ми йдемо в суд проти російського «Газпрому».

І тоді з новопризначеною командою і керівництвом НАК «Нафтогаз України» і персонально його головою Андрієм Коболєвим ми почали готувати юридичну справу проти російського «Газпрому». Ми шукали кращих адвокатів, і ми їх знайшли. Ми шукали найкращу доказову базу для того, щоб Газпром в судовому порядку був визнаний тим, який порушує наші національні інтереси і основні засади енергетичного пакету в Європі. 

Горджуся тим, що у 2014 році ми ухвалили правильне рішення йти до Стокгольмського арбітражу. Майже трирічна битва з «Газпромом» закінчилася перемогою справедливості і України. Нафтогаз України - Naftogaz довів правоту України, незважаючи на суперечливі положення контракту. У нього навмисно було закладено багато "сірих нюансів". 

Завдяки рішенню Стокгольмського арбітражу Україна не буде платити російському «Газпрому» $47 млрд, підкреслив Арсеній Яценюк: «Порядок встановлення ціни, який був передбачений в контракті 2009 року, визнаний неринковим. Формула, яка була записана російським «Газпромом» у контракті з Україною, визнана неринковою. Формування ціни повинне відбуватися так, як ми і закуповуємо газ протягом останніх трьох років. Це ціна європейського хабу. Яка ціна в Європі – така ціна повинна бути і в Україні».

Крім того, за рішенням суду Україна має право на перепродаж газу, який придбано у Російської Федерації, будь-яким іншим компаніям.

Він також нагадав, що понад тисячу днів тому він на посту Глави Уряду разом з прем’єр-міністром Словаччини дав старт реверсному потоку газу: «Сьогодні загальний обсяг споживання газу по імпорту – це виключно з реверсного потоку. Понад 550 днів Україна не купує російський газ».

Раніше ми ухвалили стратегічне рішення і відмовилися від постачання газу напряму з Росії. Кремль втратив можливість для шантажу і примусу України до виконання невигідного контракту. Правильні політичні кроки, а сьогодні і рішення Стокгольмського арбітражу, дають нам можливість не купувати зайві обсяги газу за найвищою у Європі ціною. Завдяки вольовим рішенням нам вдалося переламати ситуацію на нашу користь. Це означає, що наша стратегія щодо кремлівського «Газпрому» була правильною. Енергетична незалежність від Росії – це одна з ключових передумов суверенітету України, - заявив Арсеній Яценюк.

«Хочу привітати кожного українця і всю нашу державу з історичним рішенням - з відновленням справедливості. Україна довела всім – ми сильна держава. Коли ми заявили про те, що Росія більше не буде використовувати газову зброю – це була не просто заява. Це була кропітка і важка робота. І ми перемогли. Переконаний, що і будь- яку іншу війну з Росією ми так само виграємо», - сказав Арсеній Яценюк.

Нагадаємо, забезпечення енергонезалежності  –  Уряд Яценюка вважав пріоритетним та  ключовим для суверенітету України. У червні 2014 року прем'єром Яценюком було ухвалене рішення про позов в Стокгольмський арбітраж до «Газпрому».

1