Колишнього учителя-дисидента нагороджено медаллю 'На славу Чернівців'

Колишнього учителя-дисидента нагороджено медаллю "На славу Чернівців"

04.10.2017, 11:09

За заслуги перед територіальною громадою Чернівців з нагоди Дня вчителя та Дня міста медаллю «На славу Чернівців» нагороджено колишнього вчителя географії середньої школи №9 (гімназія №4) Корицького Валерія Олексійовича. (На фото ліворуч). 

Вручення нагороди відбудеться 6 жовтня 2017 року о 18.00 на урочистому зібранні до Дня міста в обласній філармонії. 

Коментар BukNews:

За звичною суєтою буття вже якось традиційно загубилася справді важлива новина про відзначення Валерія Корицького медаллю «на славу Чернівців». Мова про колишнього учителя географії СШ № 9 імені Панаса Мирного. (Нині це престижна гімназія №4, яка для випускників попередніх років завжди буде улюбленою школою № 9 – однією з небагатьох, яка у пізні радянські часи залишалася українською).

Коли після закінчення початкової школи восени 1980 року наш клас перевели до нового навчального приміщення на вулиці Щепкіна пан Валерій вже кілька місяців тісно спілкувався зі слідчими КГБ. Новачкам, звісно, ніхто не розказував про учителя географії, якого за доносом звинуватили ледь не у створенні націоналістичної групи. Насправді ж покарали тільки за те, що посмів розповідати учням справжню, а не фальшовану історію їхньої рідної країни. А якби й розказали, то навряд чи ми б до пуття зрозуміли, про що йдеться. Будівники розвинутого соціалізму особливо пильно стежили за тим, щоб малолітні громадяни радянської імперії не довідалися правдивої історії свого народу.

Але поголос про відважного педагога все одно не вдалося повністю замовчати. Глухе відлуння тих ганебних подій докотилося до нас, коли ми трохи подорослішали. І хто знає, чи не такі ось заборонені спогади, про які не можна було говорити чужим і вголос (невідомо звідки, але ми достеменно це знали), забезпечили у майбутньому можливість національного відродження кінця 80-х-початку 90-х років ХХ століття.

Жертва рядового чернівецького вчителя не була марною. Виправити минуле неможливо. Повернути нині 82-річному вчителю втрачені у тюрмах роки теж нікому не до снаги. Тоді для чого ця відзнака? Вона потрібна нам, а не Валерію Корицькому. Це той маркер, який дає орієнтири суспільству, кожній окремій людині: що в цьому світі є правильним, а чого за жодних обставин робити негоже. Без цього суспільству годі сподіватися на здоров’я.

Саме через це щиро радів, коли Президент Порошенко нагородив орденом Орисю Теляєву – останню з групи студентів ЧДУ, засуджених до таборів 1946 року, яка ще залишилися живою. І тому так радію зараз через скромну медаль Валерію Корицькому.

Врешті це не тільки сигнал людям, що варто вважати добром, а що засуджувати, як зло. Кривдники вчителя, в якомусь сенсі, прожили краще, легше за нього життя. Але історична правда і справедливість виявилися на його боці.

Це також плюс для самої влади, яка таким чином не тільки виправляє помилки минулого і засвідчує свої пріоритети, але й отримує унікальну можливість стати більш людяною. Гарне нагадування про те, що все в цьому житті слід робити вчасно! 

Перефразовуючи симпатичного класика, бодай цього разу, людину НЕ забули!

Вручення нагороди за заслуги перед територіальною громадою Чернівців з нагоди Дня вчителя та Дня міста медаллю «На славу Чернівців» колишньому вчителю географії середньої школи №9 ( гімназія №4) Корицькому Валерію Олексійовичу відбудеться 6 жовтня 2017 року о 18.00 на урочистому зібранні до Дня міста в обласній філармонії.

Маємо шанс усі долучитися до цієї чудової справи!

Фото з FB сторінки Тараса Полатайка

1