Колишній тренер ФК 'Буковина' підтверджує, що інвестори покинули команду через конфлікт з головою Чернівецької ОДА та його оточенням

Колишній тренер ФК "Буковина" підтверджує, що інвестори покинули команду через конфлікт з головою Чернівецької ОДА та його оточенням

08.02.2014, 15:39

Інформацію про те, що інвестори пішли з "Буковини" через внутрішній конфлікт із головою облдержадміністрації та його оточенням підтверджує колишній тренер Вадим Заяць.

– Ні я, ні Борисов не покидали команду, – каже екс-тренер "Буковини" Вадим ЗАЯЦЬ. – Борисов – людина, яка вкладала великі гроші в команду. Його відхід від клубу спровокували певні люди. Вони ж почали говорити про те, ще це буде "народна команда". Той же пан Орлецький нарадив Папієву так зробити. Коли мене "прибирали", я вже знав, що з командою станеться те, що відбувається зараз. Не хочу казати, що "я найрозумніший", але ці люди, які говорили про те, що рятують команду, говорили неправду. Ніхто її не рятує. Ті, хто кричав про порятунок, заздалегідь знали, що команда в Першій лізі їм не потрібна. Я знаю трохи більше від інших. Ми ж могли підставити всіх футболістів. Була ідея пана Орлецького: ви йдіть із команди, ми зайвих гравців розженемо. Інвестори на таке не погодились. У всіх хлопців контракти, якщо так зроблять, то команду знімуть зі змагань. Ми виступили за те, щоби віддати гравцям документи на руки, випустити їх. Я пояснив їм ситуацію, і вони пішли назустріч. А з Борисова, Клима, Заяця зробили поганих людей. Багато кому не кажуть "дякую". За те ж екіпірування майже на півмільйона гривень, що фактично куплене за особисті гроші Бойка (Юрій Бойко – віце-прем’єр, людина з групи Фірташа, – авт.).

Мені зараз смішно, коли Борисова починають у чомусь звинувачувати. Вони хоча би вибачилися перед ним за обман. Я можу стверджувати, що Орлецький на команду за два з половиною роки не дав жодної копійки.

В мене особисто конфлікту ні з ким немає. Той самий Папієв вкладав у команду гроші. Особисті, неособисті, я не знаю. Та в певний момент йому почали казати "От ти молодець, а тебе обманюють, недооцінюють, крадуть". Тому людина зробила те, що зробила. Можна сказати, що й Папієва таким чином обманули. Купа людей почала кричати, що врятує команду. Про те, говорив чи не говорив Папієв із Борисовим про його, Борисова, повернення у фінансування команди, я знаю, але говорити про це не буду.

Зараз багато розмов про те, хто більше зробив. Це смішно. Для прикладу: ніхто не питав, як такий футболіст, як Новотрясов, залишився в "Буковині". Це заслуга Юрія Бойка.

Є люди, які тихо допомагали "команді" і не кричали про це на кожному кроці. А були такі, які три гривні дали і кричать про це на всі Чернівці.

«Нехай замисляться над тим, куди йшли гроші», - Орлецький спонсорам "Буковини"

Водночас Василь Орлецький, в город якого полетіло все каміння, каже що нікого ні в чому не переконував стосовно фінансування клубу. А причина відходу спонсорів від команди йому невідома.

– Всі ж знають, що така ситуація в команді зараз тому, що ці спонсори покинули її, – каже голова обласної федерації футболу Василь ОРЛЕЦЬКИЙ, – вони давно хотіли втекти, але зробили це у найбільш-вразливий для команди час. Хотіли знищити команду, щоби її не було. Не знаю, кому і навіщо це було потрібно. Можливо, Заяцю це було потрібно. Як можна говорити про те, що Папієв був зацікавлений у тому, щоби ці інвестори пішли з команди, якщо він сам їх і привів туди? Борисова ж як інвестора Папієв привів у "Буковину". Чому той вирішив припинити фінансування команди відомо тільки йому самому.

Там було п’ять засновників. Мене серед них не було.

Коли вони прийшли, я ще рік побув у команді, а потім два роки без мене там керували. Чому вони так часто згадують моє прізвище як винуватця нинішньої ситуації, я не знаю. Запитайте у людей. Якщо я винен у тому, що витратив особисто свої гроші і вивів команду в Першу лігу, то це їхня справа. Бог їм суддя. Чому пішли спонсори я не знаю.

Наскільки я знаю, при тому фінансуванні (за часів Борисова, коли в команду вкладали гроші, – авт.) команда посіла перше місце. Але й за фактичної відсутності фінансування в останній час команда демонструє такий самий високий результат. Тож нехай замисляться над тим, куди йшли гроші і що робилося. От і все. Раз пішло таке, то краще би зібрали відкритий круглий стіл і сказали один одному в очі, хто і що зробив.

Відхід інвесторів з "Буковини" спровокував Папієв і його оточення, - джерело

Почався пошук "винних" у ситуації, що склалася з чернівецькою "Буковиною", яка вже перебуває на межі зникнення. Губернатор Михайло Папієв винуватить у небажанні інвесторів фінансувати команду вболівальників, які нібито штурмували ОДА.

Після цього почалися "зливи" внутрішньої інформації про ситуацію з командою. Колишні інвестори, які покинули команду, винуватять самого Папієва та його оточення у тому, що сталося з клубом. За їхніми словами, це сталося через гординю й амбіції голови ОДА, на яких зіграло його оточення.

З часом частина засновників зменшила внески

– Справа в тому, що ті співзасновники, які були в "Буковині", спроваджені самим Папієвим, – каже наближене до команди джерело, – до цього спонукало його оточення. Зокрема пан Орлецький (нинішній голова обласної федерації футболу, – авт.). Папієв вважає, що його свого часу "викинули" з керівництва команди.

На "піку" розвитку команди, кожен мав платити певний відсоток у "касу". На початковому етапі групи акціонерів сплачували приблизно по 20 відсотків. Ті заяви Михайлішина про високі цілі команди були зроблені тому, що він справді думав, що в команди з фінансами буде все стабільно. В команді готувалися нові тренувальні поля, вже було рішення про будівництво тренувальної бази.

Та з часом група Папієва та Орлецького почала робити щораз менші внески. Чимдалі більша частина фінансування припадала на Юрія Борисова (наближений до олігарха Дмитра Фірташа, – авт.) Дійшло до того, що до 75-80 відсотків доводилось платити Борисову, а він до цього не був готовий. Папієв перестав фігурувати у групі людей, яких можна назвати "татом", що тримає команду. Люди з групи Папієва, зокрема Орлецький, почали відмовляти його від фінансування команди. Мовляв, Заяць (Вадим Заяць – екс-тренер команди, – авт.) та інші інвестори применшують заслуги Папієва перед командою, люди не знають, що він теж герой команди. Той почав відмовлятися від своїх зобов’язань.

Борисов із Заяцем та Олійником (екс-президент клубу, – авт.) не захотіли тягнути клуб. Після їхнього відходу Папієв мав в’їхати на білому коні, як великий рятівник. Але це його справа. Головне те, що він свідомо порушив усі зобов’язання й умови, на яких першочергово домовлялися.Свідомо спровокував конфлікт, через який з команди пішли Заяць, Олійник та Борисов. Їх він потім, не на пряму, звісно звинуватив у створенні проблем для команди. Мовляв, "інвестори пішли від нас."

Рятувати клуб ніхто й не думав. Була впевненість у тому, що у нинішньому складі і за тренерства Гія, вона скотиться на низ турнірної таблиці, вилетить з Першої ліги, а потім вже нікому цікавою не буде. Ніхто не міг передбачити, що Гій витягне "Буковину". "Народна команда" на чолі з Гієм не просто не скотилася униз, а пішла у гору турнірної таблиці. Група Папієва зрозуміла, що не потягне клуб у Першій лізі.

Тоді почалася оця імітація "порятунку" команди, розмови про пошук інвесторів, про малу відвідуваність матчів а зараз, взагалі, винуватять у знищенні команди фанів.

Джерело: molbuk.ua

Фото: www.molbuk.ua

У Чернівцях 26 квітня 2013 р. зібралося офіційне та неофіційне керівництво області. 

Про це повідоми сайт molbuk.ua. Привід – футбольний матч ФК “Буковина”. У віп-ложі стадіону зісідали голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв, його перший заступник Георгій Галиць, голова Чернівецької облради Михайло Гайнічеру, секретар Чернівецької міськради Віталій Михайлішин, начальник Чернівецького УМВС Олександр Демидов, прокурор Чернівецької області Петро Коваль, начальник УДАІ УМВС у Чернівецькій області Ігор Доголіч, голова правління ПАТ “Чернівціобленерго” Олексій Шекета, народні депутати від Партії регіонів Артем Семенюк та Геннадій Федоряк.

У ложі для віпів перебував і журналіст Василь Забродський. Серед компанії високопосадовців був помічений і наближений до Дмитра Фірташа, генеральний директор держпідприємства "Укргазвидобування" Юрій Борисов із яким пов’язують керівництво областю з-за лаштунків та Василь Продан, якого називають негласним куратором Чернівців.

Під час матчу обидва Михайли - Гайнічеру та Папієв дивилися у різні боки. Найемоційніше реагував на події на полі Віталій Михайлішин.

Після перегляду матчу вся компанія пішла до фуршетного приміщення віп-ложі, де, можливо, обговорювали подальшу долю “Буковини”. Ймовірно, не тільки футбольної.

1