Колишні регіонали з ОПОблоку і депутати від Блоку Петра Порошенка об'єдналися  проти Уряду: Кремль - аплодує, гривна б'є антирекорди

Колишні регіонали з ОПОблоку і депутати від Блоку Петра Порошенка об'єдналися проти Уряду: Кремль - аплодує, гривна б'є антирекорди

16.02.2016, 13:45

Фракція "Опозиційний блок" підтримає постанову про визнання незадовільною роботу уряду.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав лідер цієї фракції Юрій Бойко в коментарі журналістам.

Він зазначив, що уряд проводив "неправильну, недолугу політику, вони хвалили самих себе, вони хизувались своїм положенням", а в цей час економіка України падала.

Бойко зазначив, що "все суспільство вимагає відставки цього уряду, і ми на цьому будемо стояти". Бойко зазначив, що в разі внесення сьогодні на розгляд постанови про визнання незадовільною роботу уряду, фракція "Опозиційного блоку" підтримає це рішення.

Водночас на запитання журналістів, чи депутати фракції підписалися в підписних листках щодо висловлення недовіри уряду, Бойко зазначив, що не бачив таких листків, і не знає хто такі підписи збирає. "Хто збирає? Ми не бачили жодного аркуша", - зазначив він.

Станом на 10:30 фракція БПП зібрала 106 підписів за недовіру уряду з необхідних 150.

Про це "Українській правді" повідомив нардеп Сергій Лещенко.

Він додав, що збір підписів триває.

У свою чергу чотири фракції готові підтримати відставку уряду Арсенія Яценюка.

Йдеться про фракції "Батьківщина", "Самопоміч", фракцію Радикальної партії та Опозиційного блоку.

Батьківщина налічує 19 депутатів, Самопоміч – 26, Опозиційний блок – 43, фракція Ляшка – 21.

Раніше у фракції "Відродження" заявили, що теж готові підтримати відставку уряду. Фракція налічує 23 депутати.

Таким чином, теоретично, якщо всі депутати згаданих фракцій голосуватимуть, голосів за відставку може бути більше необхідних 226.

За регламентом в разі зібрання 150 підписів про недовіру уряду, це питання має розглянути комітет і лише після цього відбудеться голосування. Таким чином, за регламентом, голосування може відбутися не раніше середини березня.

Для цього ВР має прийняти постанову про визнання роботи уряду незадовільною. Постанова має бути попередньо розглянута профільнім комітетом. У разі результативного голосування, достатньо 150 підписів, щоб винести питання про відставку уряду на розгляд ВР.

Раніше Самопоміч повдіомила, що на своїх підписних листах вже зібрала 60 автографів за відставку уряду.

 Водночас фракція "Народний фронт" одностайно підтримує коаліційний Уряд і Прем’єр-міністраАрсенія Яценюка.

Про це заявив з парламентської трибуни Голова фракції Максим Бурбак.

"Фракція "Народний фронт" одностайно виступає за підтримку коаліційного Уряду і Прем’єр-міністра. Я впевнений, що у сесійній залі переважають депутати з почуттям громадянської сумлінності і державницькими принципами. Майбутнє України в наших руках. Або ми відповідальні парламентарі, або легковажні популісти та інтригани", - сказав Бурбак.

Він наголосив, що в комітетах Верховної Ради вже заслухали звіт міністрів, і парламенту треба нарешті визначитись зі своїм ставленням до роботи Уряду.

"Існує 2 варіанти: назбирати 150 підписів і 226 голосів, щоб проголосувати за його відставку, усвідомлюючи повну відповідальність за всі наслідки, які наступають буквально з наступного дня, тому що цим запускається сценарій дострокових  виборів і хаосу. Або в іншому випадку - треба дати уряду нормально працювати", - підкреслив Голова фракції.

Максим Бурбак наголосив, що Парламент разом з Урядом і Президентом повинен знайти вихід з політичної кризи, оскільки сценарій "безкінечних виборів і дестабілізація країни – це жаданий сценарій кремлівського агресора.

"Втілення цього сценарію  матиме катастрофічні наслідки для держави», - підкреслив Бурбак.

"Закликаю до мудрості і виваженості. Нині голос кожного з нас може визначити успіх або програш України. Сьогодні маємо висловити тверде так коаліції «Європейська Україна» і коаліційному уряду Арсенія Яценюка. Ми не маємо права зійти зі шляху реформ, які ведуть Україну до повноправного членства у ЄС і НАТО", - закликав Голова фракції.

 Сьогодні Верховна Рада України планує заслухати звіт Кабінету міністрів про хід і результати виконання Програми діяльності уряду.

Детальніше читайте на УНІАН та Українській правді

ДОВІДКОВО:

16 лютого котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку України на відкритті торгів встановилися на рівні 27-27,1. Про це пише Finanсe.ua.

На 10:30 середні курси валют на міжбанку були наступними:

Долар США 27-27,1 гривні;

Євро – 30,2148-30,3265 гривні;

Російський рубль - 0,3532-0,3550 гривні.

Як відомо, 15 лютого котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку на час закриття торгів встановилися на рівні 26,83-26,95 гривні за долар. Пізніше, Національний банк встановив офіційний курс гривні на 16 лютого на рівні 26,81 гривні за долар (15 лютого - 26,14 гривні за долар).

КОМЕНТАР Віталій Портников

 - Я совершенно не случайно дочитываю в эти дни биографию Виктора Орбана. Для меня это не историческая книга. И не учебник популизма. Для меня это воспоминание о будущем - очень близком украинском будущем.

"Орбан получил то, чего добивался. Правительство должно было "убегать как можно быстрее". Социалисты отказались от непопулярных реформ, а свободные демократы избежали ежедневных споров с социалистами и ответственности за коалиционное правительство. Стратегия выжженной земли дала эффект. Международная оценка Венгрии ухудшилась, инвесторы отвернулись, финансирование государства стало дороже. Орбан ликует, а государство банкротится".

Венгрия, 2006 год. Начало бесконечного популистского десятилетия. Иначе уже не будет.

***

 С каждой отставкой нового беглеца из президентской команды очевидно, что потенциальные соратники будут смещать Саакашвили в нишу, которую сейчас занимает Олег Ляшко – в случае досрочных выборов мы получим в парламенте две радикальных партии, жестко критикующих окружение главы государства, а то и самого президента. И тогда любой новый премьер, окруженный "антикоррупционными соратниками" – станет куда более жестким и непримиримым оппонентом главы государства, чем Арсений Яценюк.

***

На самом деле для успеха Украины нужно не так уж много – чтобы люди могли заниматься своим делом, не опасаясь чиновников, чтобы государство ушло из экономики, чтобы в стране был справедливый суд, чтобы граждане платили налоги, а не уходили в тень, чтобы страна стала привлекательной для инвесторов из-за рубежа. Но при всей простоте этой схемы она не так уж просто осуществляется. Многие европейские страны, которые уже давно присоединились к Евросоюзу, не могут похвастаться по-настоящему справедливым судом. Та же Грузия, проведшая соответствующие реформы, до сих пор не может дождаться серьезных зарубежных инвестиций – потому что ей особо нечего предложить. В наших условиях появление серьезных зарубежных инвестиций осложняется военным конфликтом с Россией. А сам этот конфликт требует тратить огромные средства на армию – что не нужно было реформируемым центральноевропейским странам, политики которых бойко рассказывают нам, как это просто – реформы на фоне “гибридной войны”. Так что не нужно скрывать от самих себя, что наши преобразования растянутся на годы – и непростые годы. И это будут годы народного раздражения.

1