«Кожна моя помилка битиме по всьому громадському сектору». Історія Тараса Прокопа, який балотується в Чернівцях

«Кожна моя помилка битиме по всьому громадському сектору». Історія Тараса Прокопа, який балотується в Чернівцях

23.10.2020, 21:34

«Детектор медіа» запитав активістів і активісток із Чернівців, Полтави, Києва та Львова, які балотуються у свої місцеві ради, про їхні мотиви та завдання, «червоні лінії», ставлення до тренду та реакцію оточення на їхнє рішення. Це лише чотири історії з сотень, і кожна з них і звична, й унікальна.

Громадські активісти масово опинилися в списках політичних партій на місцевих виборах 2020 року — це не новина ні для кого. У регіонах цей тренд має свої відтінки.

Одні йдуть, оскільки вважають політику логічним продовженням громадської діяльності. Активісти об'єднуються і формують нові політичні сили. Інших — делегують суспільні групи, які визначилися зі своїм лідером і довіряють вирішення своїх проблем. Однак усі розуміють: бажані зміни і реформи можливі за більших повноважень. І подекуди шкодують, що цього не розуміє значна частина громадян, які видаляються з фейсбуку чи хейтять рішення активістів балотуватися.

Звісно, представники громадського сектору й раніше де-не-де з'являлися в списках партій. Однак цього разу балотується ціла спільнота. Досвідчені активісти, волонтери, експерти від громадськості — на виборах вони не стали конкурентами, а підтримують один одного і, певно, бажають один одному перемоги. Такого ще українська політика, мабуть, не бачила. І про це розповіли герої та героїні цього тексту.

Тарас Прокоп, Чернівці

Кандидат у депутати міської ради, місцева партія «Єдина альтернатива»

Досвід у громсекторі: з 2008 року; громадянська мережа «Опора», програма «U-LEAD з Європою» (регіональний спеціаліст)

Завжди захоплювався історією та політикою, хотів залишити свій позитивний слід в історії України. З дитинства не міг пропустити жодного важливого політичного процесу.

«Я надихнувся Помаранчевою революцією і якось нутром відчував, що має відбутися щось важливе, коли розпочиналась Революція гідності. Через це я одним із перших вийшов на Майдан у Чернівцях і навіть, не плануючи це, став координатором протестного руху в області», — згадує активіст.

З початку навчання в університеті, у 2008 році, Тарас планував політичну кар'єру, але саме в той час, за його словами, прийшла хвиля розчарування політикою. Вона певною мірою накрила і його. Тоді він повністю занурився в громадську діяльність. «Контроль за діяльністю політиків, викриття зловживань, підкупів на виборах — тоді для мене це була ідеальна робота», — говорить він.

Тарас Прокоп зазначив, що разом із Громадянською мережею «Опора» у рамках проєктів моніторингу виборів у Чернівцях вдалося суттєво зменшити використання адміністративного ресурсу посадовцями і попередити такі факти. Відкриті кримінальні справи у справах зловживання високопосадовцями, у тому числі голови ОДА, мали широкий розголос. Також резонансними стали викриття фактів із підкупу виборців. Активіст говорить, що згадані досягнення й інформаційна кампанія зіграли свою роль, і кандидати, які планували вдаватися до маніпуляцій і порушень, почали задумуватися, чи варто це робити. Однак ще після подій 2013–2014 років Тарас усвідомив, що критикувати та контролювати — замало.

Активіст покладав надії на реформу місцевого самоврядування. Він був переконаний, що саме розвиток громад закладе основу майбутнього процвітання України. Тому присвятив свою роботу темі децентралізації та підтримки громад — приєднався до програми підтримки реформи «U-LEAD з Європою». У її рамках на місцях вдалося реалізувати інформаційну кампанію, консультації громад, допомогти втілити проєкти всередині громад. Тарас Прокоп долучився до розробки бази та запуску інструментів громадської участі в Чернівцях — ініціативи втілили одними з перших в Україні. У 2016 році місто посіло перше місце в рейтингу демократичних міст країни, зробленого Українським незалежним центром політичних досліджень. Це, за словами активіста, дало поштовх для формування в місті активного громадського середовища.

«Мої переконання щодо реформи місцевого самоврядування не змінились, але є розуміння, що останнім часом процес децентралізації почали поступово нівелювати. Вплинути на ці процеси, будучи просто активістом, надаючи рекомендації і свої зауваження вже недостатньо, бо нас перестали чути. Тому іншого виходу, як самому брати відповідальність у свої руки і формувати політику, просто немає. Питання стояло у виборі політичної сили», — говорить Тарас.

Після Майдану 2013–2014 років Тарас Прокоп почав отримувати пропозиції від різних політичних сил, але не приєднався до жодної, оскільки не був упевнений у жодній з них на 100%. Натомість зараз він цілком довіряє місцевому руху «Єдина альтернатива», від якого балотується в депутати Чернівецької міськради.

Як розповів Тарас, ідея руху бере початок з осені 2019 року. Мета — об'єднати найбільш активних людей, які турбуються про місто, щоб змінити на краще ситуацію в Чернівцях і області. До новоствореної партії приєдналися громадські активісти, які проявили себе в минулі роки, а також місцеві підприємці, готові підтримувати громадські ініціативи. «Коли я вперше знайомився з Рухом і мені назвали прізвища, то в мене не було сумнівів абсолютно ні по кому, тому я був упевнений, що до нього варто долучатися», — резюмував Тарас Прокоп.

Про тренд «активіст у списку»: Тарас Прокоп говорить, що активісти з'являлися в списках і раніше, але це були одиничні випадки. Він вважає, що ситуація змінилася насамперед тому, що в людей з'явилося бажання змін. Внутрішня політична боротьба в Чернівцях стояла на заваді пропозицій громадськості. Тому багато активістів вирішили включитися.

Інший момент, на думку Тараса, — хвиля попередніх виборів, яка накрила країну і певною мірою стала позитивною тому, що «старих» політиків, «важковаговиків», що роками були при владі, можна замінити новими. Однак нові люди не завжди професійні, оскільки виборці обирають бренд. Натомість у Чернівцях сформувався рух, бренд якого формують його учасники, а не навпаки — говорить він.

Реакція оточення на рішення йти в політику здебільшого схвальна, поділився Тарас Прокоп. За його словами, більшість людей підтримали і сказали, що «нарешті такі люди будуть іти і включатися в роботу ради безпосередньо». Деякі колеги по «Опорі» мали надію на подальшу співпрацю з моніторингу виборів, однак, як запевнив Тарас, зараз команда ефективно працює й без нього.

Ключові теми для роботи в міськраді: доступні адмінпослуги, прозорість і відкритість влади, співпраця громад (у тому числі міжнародна співпраця, громадський транспорт, громадські простори.

«Червоні лінії»: Тарас Прокоп зазначив, що для нього неприпустимо нехтувати волевиявленням містян (навів приклад відправленого міськрадою у відставку мера Чернівців), щоб призначати «своїх людей» на посади. Активіст обіцяє не ухвалювати рішення з корисливою метою, а також ті, що суперечать нормам законів, Конституції чи порушують права людини.

Джерело: https://detector.media/infospace/article/181821/2020-10-23-kozhna-moya-pomilka-bitime-po-vsomu-gromadskomu-sektoru-4-istorii-aktivistiv-yaki-balotuyutsya-v-riznikh-regionakh/

1