Книжка-екскурсія. Дехто з чернівчан знайдуть у ній себе…

Книжка-екскурсія. Дехто з чернівчан знайдуть у ній себе…

27.02.2017, 16:09

Володимир Килинич, есеїст, а найперше – чернівчанин, представив кілька уривків зі своєї нової книги, яка ще не вийшла: "Обережні кроки Чернівцями. Екскурсійна повість". У Чернівецькій обласній бібліотеці ім. М.Івасюка зібралися люди, закохані у місто та літературу, щоби послухати розповіді з майбутньої книги.

«Ідея саме такої книжки, читаючи яку, людина наче здійснить екскурсію містом, належить екскурсоводу Людмилі Роговій, - розповів Володимир Килинич. – Я погодився писати. Але ж я не письменник, тому пишу тоді, коли приходить натхнення». Автор представляє Чернівці такими, якими пам’ятає їх з дитинства та юності. Згадує улюблені місця і додає, що у його роботі є реальні люди, але їхні імена та прізвища трішки змінені. До слова, у Фейсбуці, на сторінці «Типові Чернівці», щотижня можна буде знайомитися з найсвіжішими уривками з книги Володимира Килинича. Автор прочитав кілька глав - " Проспект", "Поштамт", "Дружба", "Вулиця Кобилянської". А опісля було коротке спілкування, коли автор зі своїми читачами ділилися роздумами. Зокрема, про те, як їм не подобається, що у соціальних мережах стрімко приживається вираз "місто Че", а це – неповага до міста. Говорили й про те, як змінилися рідні з дитинства місця; про те,що виїхали з міста у далекі країни друзі… Володимир Килинич описує свої Чернівці у притаманному йому стилі – трішки з ностальгією, трішки з іронією та насмішкою… Він пише про те, що тисячі городян і так добре знають, але, напевно, ця розповідь поведе їх трішки іншим містом.

Ось маленький уривок із книжки-екскурсії – про вулицю О. Кобилянської: «Вулицею Кобилянської в Чернівцях треба вміти користуватися. Цьому, звісно, ніхто не вчить, але ті, хто в місті народилися або давно живуть, володіють цим мистецтвом на генетичному рівні. Так само, як їсти, пити, дихати, кохатися, сидіти в Інтернеті. Чи є досконально щасливими ті, що мешкають тут? Невідомо. Але вони не зовсім чернівчани, вони обранці долі. Звісно, що вулиця ця панська, іменами яких би поважних людей її не нарікали б чергові правителі. Вона для обраних. Тут поки що плюють на бруківку, палять і смітять недопалками та недожуваними жуйками. І це мовчки терплять мешканці вулиці, хоча й самі поки далеко не аристократи. Бо самі, грішні, виносять сміття у відрах, з’являючись на вулиці в домашніх шортах космічних розмірів, кидають з вікон кістки собакам та вдаються до інших неаристократичних манер».

Наталія ФЕЩУК, газета "ЧЕРНІВЦІ"

На фото: Володимир Килинич зі своїм другом, відомим журналістом Данилом Яневським.

1