Керівники навчального центру Нацгвардії безпідставно нарахували собі майже 1 млн «бойових» премій

Керівники навчального центру Нацгвардії безпідставно нарахували собі майже 1 млн «бойових» премій

04.08.2023, 09:41
СБУ викрила керівників навчального центру Нацгвардії, які безпідставно нарахували собі майже 1 млн «бойових» премій.
 
Військова контррозвідка Служби безпеки спільно з ДБР та за сприяння нового керівництва Національної гвардії ліквідували корупційну схему в одному з навчальних центрів підготовки підрозділів Національної гвардії.
 
Посадовці цього закладу безпідставно нараховували собі та своїм підлеглим щомісячну доплату у розмірі 100 тис. грн, яка передбачена за безпосередню участь у бойових діях проти російських окупантів.
 
При цьому учасники оборудки не перебували в районах боєзіткнень і не виконували жодних завдань на передовій.
 
Таким чином з вересня по грудень 2022 року фігуранти незаконно «преміювали» себе на загальну суму майже 1 млн бюджетних гривень.
 
За даними слідства, до організації «схеми» причетний керівник навчального центру Нацгвардії.
 
Саме він безпідставно підписував рапорти щодо нарахування бойових премій своїм підлеглим. Серед них – троє старших офіцерів.
 
Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти завдання посадовцями збитків державному бюджету.
 
На підставі зібраних доказів керівнику навчального центру Національної гвардії повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до військової служби).
 
Трьом його підлеглим повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем).
 
Наразі вирішується питання щодо обрання їм запобіжних заходів.
 
Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.
 
Комплексні заходи проводили спільно з ДБР за процесуального керівництва Дарницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону.
1