Керівники Кельменецького району ЗНЕВАЖИЛИ жителів Кельменців

Керівники Кельменецького району ЗНЕВАЖИЛИ жителів Кельменців

17.03.2018, 17:46

Вчора відбувся схід жителів селища Кельменці. Зал районного Будинку народної творчості та дозвілля такого сходу селища ще не бачив. За свідченнями кельменчан, це вперше за роки Незалежності, на такий захід зійшлася така кількість людей. На схід прийшли, навіть, з дітьми.

 

Людей зібрала актуальність винесених на розгляд питань, якісно спрацювали всі методи оповіщення про захід, а також – довіра до селищного голови Сергія Буняка.

Кельменчани заслухали звіт в якому, зокрема. було сказано, що 2017 році на дошкільну освіту пішло – 6 893 575,63 грн; на на органи місцевого самоврядування – 1 591 350, 10 грн; на оплату за роботи з благоустрою – 1 778 193 грн; на поточний ремонт доріг – 444 846 грн.; матеріальна допомога ВУЖКГ була надана на суму – 180 тис грн.; на утримання клубу витрачено минулого року – 89 001, 52 грн.; на утримання спортивних споруд пішло – 44 038, 34 грн.; на 21 304, 82 здійснено виплати матеріальної допомоги; на культурно-освітні заходи селищна рада виділила 13 680 грн.; на громадські роботи пішло – 12 503 грн.
Залишок коштів на 01.01 2018 року становить – 3 028 361, 07 грн.

Сергій Буняк в деталях розповів своїм виборцям куди і на що саме пішли ці гроші.


Сергій Леонідович запевнив кельменчан, що цьгоріч буде завершена перша черга програми “Реконструкція зовнішніх мереж водопостачання та водовідведення в смт. Кельменці”.

На сьогодні прокладено більше 20 км нових водопровідних мереж, залишилось ще 2,5 км. У минулому 2017 році було розпочато укладку каналізаційних труб. Прокладено ще лиш 300 метрів, та за цей 2018 рік планують подолати відстань у 8,5 км.

Претензій до Звіту селищного голови НЕ було. Зате наболілих питань у кельменчан назбиралося доволі багато. І було дуже приємно, що люди піднімалися, говорили конструктивно і відверто. І коли виникали емоційно напружені моменти, вони вирішилися по-любовно.

 


Було приємно бачити на зібранні підприємців і аграріїв, які працюють на території Кельменецької селищної ради: Віктор Недільський, Іван Свирида, Марія Тимінська. НЕ вистачало Володимира Горобієвського на адресу котрого пролунали пропозиції подбати, щоб дорога біля оптового ринку стала ліпшою.

Гаряче обговорювали питання дитячих садочків – як і за що їх утримувати?! Кельменчани, заради дітей, вирішили затягнути паски і не виставляти претензій до селищної ради через не якісні дороги та тротуари, тому що садочки залишаються на балансі селища, а вони “проковтують” майже увесь бюджет.

При всіх баталіях, у кельменчан виникло багато питань до керівників району. І до пан Віталія Швеця, голови райдержадміністрації, а ще більше,  до пана Ілаша, голови Кельменецької райради, до начальника поліції і прокуратури, до головного лікаря райлікарні. Жоден і з чиновників НЕ прийшов, хоч селищний голова запевнив, що запросив УСІХ! А від так, маємо право сказати: керівники Кельменецького району ЗНЕВАЖИЛИ жителів Кельменців, а в їх особі і увесь Кельменецький район! Чи хтось повірить, що якщо ці люди не рахуються з думками кельменчан, то їм цікаві думки жителів Зелени, Мошанця, Коморово?..

 

Можливо, після нашої публікації вони почнуть показово приїздити до сіл, та це буде лише показовість, та НЕ щирість, НЕ дієвість і НЕ прагнення хоч щось міняти в цьому районі на краще.

Сьогодні у Кельменців дуже великі потреби. Потрібні мільйони! Де їх взяти??? Чомусь хочеться… переглянути бюджет району під мікроскоп. Кожну статтю! Та ще побачити – а що реально роблять для того, щоб витягти наш район з депресії?! Товчать… гасло – “один район – одна громада”? І ніхто до ладу нікому НЕ пояснює, що саме це і є смерттю району!

Схід селища Кельменці поставив цілий перелік унікальних тем. Ми поговоримо про них і про “деятєлів…”, як сказав один із підприємців, котрі бачать себе ЦАРЯМИ Кельменеччини окремо, надаючи  окрему можливість висловитися.

Джерело: http://kelmenci.info/archives/1632

ДОВІДКОВО:

- Дуже правильна теза. Кельменеччині на замітку !!! - прокоментував народний депутат України Максим Бурбак інформаційне повідомлення: "Завдання: не повинно бути жодного району, де немає ОТГ, — Зубко"

U-LEAD є в першу чергу хабом, в якому повинні об’єднуватися зусилля як ОДА, РДА, органів місцевого самоврядування, так і всіх проектних груп, які працюють в напрямі реформи децентралізації. Мова йде про GIZ, SIDA і проектні організації, які працюють паралельно – USAID, яка працює з ПУЛЬС, проекти з енергоефективності тощо. Про це наголосив під час спілкування з проектними менеджерами регіональних Центрів розвитку місцевого самоврядування (U-LEAD) Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, важливим є підхід ULEAD до визначення пріоритетності завдань. І окрему увагу необхідно звернути на формування перспективних планів, які повинні включати не тільки громади. Це і формування первинної медичної мережі, і мережі Центрів безпеки, і опорних шкіл та ЦНАПів – і ці позиції мають обов’язково бути включені при формуванні перспективного плану створення ОТГ кожної області.

Окремо Віце-прем’єр наголосив і на питаннях створення ОТГ навколо центрів економічного зростання  відповідно до визначеного переліку потенційних об’єднаних територіальних громад, вибори до яких можуть відбутися у 2018 році, а також сприяння у приєднанні територіальних громад до створених ОТГ, вибори в яких відбулися у 2015 – 2017 роках.

«Для нас важливими є питання – повсюдність поширення децентралізації. Коли є території в межах цілого району, де немає жодного ОТГ – дуже важко людям пояснювати переваги децентралізації. Тому, зараз нам потрібно переходити від макрорівня до рівня районів. Завдання 2018 року – не повинно бути жодного району, де немає ОТГ! І це має бути спільна позиція, як центральної і місцевої влади, так і офісів підтримки реформи на місцях», — підкреслив Зубко.

Серед інших важливих пріоритетів, Геннадій Зубко назвав – формування комплексної мереж в кожній області, першочерговим критерієм яких має бути доступність і якість. «Наразі ми відпрацьовуємо спільно з SIDA питання стандартів для ЦНАПів. Паралельно напрацьовуються стандарти щодо «первинки» в сільській місцевості, формування освітнього простору і Центрів безпеки. Тому, формування мережі і її впровадження – це наша спільна робота, яка повинна бути в пріоритетах вашої уваги», — розповів він.

Третім пріоритетом є навчання громад. «Ви повинні інформувати громади про етапність просування реформ – Нової української школи, охорони здоров’я, адміністративних послуг – і навчання є одним із головних процесів в цьому. Але при цьому важливою умовою є визначення кількості лідерів в кожній з областей, які є по-суті «двигунами» в кожному напрямку. Це люди, які не тільки можуть приїхати послухати тренінг, а й впровадити ці знання на практиці в своїй громаді. Тому, ви маєте стати головними провідниками цих процесів. Децентралізація – єдина реформа, яка так масштабно впроваджується за останні 25 років», — резюмував він.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

 

1