Керівник Чернівецької ОДА провалив співпрацю Буковини з Королівством Нідерланди

Керівник Чернівецької ОДА провалив співпрацю Буковини з Королівством Нідерланди

16.07.2018, 12:02

Анальфабети* Чернівецької ОДА

Недавно на Буковині з офіційним візитом побував Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Едуард Хукс у супроводі Другого секретаря Посольства Джейхуна Остовара, радника Кароліна Спаанса та Почесного Консула Королівства Нідерландів у Львові Андрія Гринчука.

Посол зустрівся з мером Чернівців Олексієм Каспруком. Про це детально описано прес-службою мерії.

“Чернівці є привабливими для ІТ-бізнесу Нідерландів.

Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Едуард Хукс (Eduard Hoeks) у супроводі Другого секретаря Посольства Джейхуна Остовара (Jeyhun Ostovar), радника Кароліна Спаанса (Carolien Spaans), Почесного Консула Королівства Нідерландів у Львові Андрія Гринчука 27 червня з офіційним візитом відвідав Чернівці та зустрівся з міським головою Олексієм Каспруком. Міський голова звернув увагу, що обсяг експорту товарів з Чернівців у Нідерланди у минулому році зріс на 149% (до майже 2,8 млн. дол.), імпорт   на 64% (1,2 млн. дол.). Сторони погодились, що це тільки початок співпраці, яка обовязково матиме подальшу перспективу з огляду на актуальні інвестиційні пропозиції. Пан Посол зазначив, що Чернівці виявились привабливим містом для голландського бізнесу інформаційних технологій  вже 15 років у місті успішно працює та розвивається компанія «Glooni», яка спеціалізується на створенні комплексних програмних продуктів силами українських ІТ-спеціалістів. Під час бесіди зясувалося, що у місті Бреда, в якому народився Едуард Хукс , свого часу у бізнес академії за програмою Master of Information Management (MIM) навчався Олексій Каспрук. Нідерландський посол запропонував свою підтримку спільним ініціативам з подальшого розширення програми голландсько-українських обмінів в освітянській та професійній сфері. Міський голова Олексій Каспрук розповів також про реалізацію проекту «Чернівці  місто доброчесності», який міська рада впроваджує спільно Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні (EUACI). Проект передбачає розробку Плану доброчесності міста, створення підрозділу для роботи із корупційними ризиками, а також впровадження більш ефективних механізмів для залучення мешканців до процесу прийняття управлінських рішень. Було обговорено загальну ситуацію в Україні, основні виклики та напрямки розвитку міста Чернівці, особливості конфесійного та багатонаціонального життя міста, важливість забезпечення прав національних громад, позитивні наслідки децентралізації. Олексій Каспрук презентував Послу фотоальбом про Чернівці та диск із записами творів Моцарта і Сальєрі у виконанні симфонічного оркестру Чернівецької філармонії. «Я дійсно закоханий у класичну музику. До речі, від мера Львова я також отримав схожий подарунок, який є для мене особливо доречним»,  сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні. Сторони домовились про подальші зустрічі та консультації, обмін інвестиційними пропозиціями”.

Зауважимо, що дводенна поїздка Посла мабуть, передбачала також зустрічі з представниками обласної влади ОДА та обласної ради. Як не дивно, але посол обминув дім з  левами і не привітався з чернівецькою обласною гілкою влади. Такий крок у дипломатії світу недопустимий. Але, подейкують, що недолуга, неграмотна, анальфабетна вища влада Буковини через свою тупість спровокувала таку ситуацію. Хоча нам не вдалося про це дізнатися у почесного консула у Львові. Він послався дипломатично на те, що відповідь може дати тільки на офіційний запит посольству від редакції.

Допоки йдуть запити і відповіді, спробуймо все ж таки розібратися у тонкощах подібної дипломатії та ролі у ній верхньої влади Буковини.

Отож, офіційний візит Посла Королівства Нідерландів відбувся 25-27 червня. Окрім Буковини була задіяна й Тернопільщина. Разом з Послом також приїхали майже 30 бізнесменів, які працюють у сільськогосподарській галузі та ІТ-технологіях. Представників Нідерландів цікавили такі сільськогосподарські галузі, як садівництво та ягідництво.

Візит готували заздалегідь. На початку червня нідерландські представники відвідали Чернівецьку ОДА, де мали погоджувати програму візиту та вирішення питання. Але чиновники та керівництво області холодно, непривітно та байдуже поставилося до цієї місії. Взагалі десь було сказано приблизно так: мовляв, оскільки в області нема голландських інвестицій, то нема й зацікавленості у такій делегації та пропозиціях Королівства Нідерландів. А також відповідно нема зацікавленості зустрічей голови ОДА та голови облради з Послом та бізнесменами Нідерландів.

Таке ставлення не могло не позначитися на настроях представників країни, яка дружня до нашої держави. Тому й ніхто з них не побажав навіть зустрітися з Фищуком. А останній досі не може втямити, що вони такі недолугі анальфабети.

Натомість, посол з місією продуктивно попрацювали на Тернопільщині, де провели семінари, форуми, наради і зустрічі з керівниками не тільки цієї, а й інших областей Західної України, окрім Чернівецької.

Посол Королівства Нідерландів в Україні на фірмі «Флоріум», смт Глибока. Дипломатичний центр області переїхав у Глибоку. Напевне, тому, що зустрічаються з тими, хто працює, має потенціал, продукує ідеї та втілює їх у життя. І приїздять посли у наші громади, бачать живих людей та комунікують з ними. Це єдине підприємство, яке в області відвідала торгова місія.

 Далі посол таки приїхав на Буковину. Він обминув обласну владу і прямісінько подався до Глибокої. Бо саме там активно діє потужна фірма «Флоріум». Вона вирощує і постачає насіння квітів з Голландії по всій Україні. На ринках держави насіння голландських квітів ця фірма охоплює 50 відсотків. Невже в області про це не відали, коли чиновники Буковини грубо відповіли, що нема в області голланд-ських інвесторів. Отож бо. Або не знають, або хтось зумисне лобіює інтереси інших держав на території нашої області.

Якщо це так, то компетентні органи змушені швидко і жорстко відреагувати на подібну ситуацію.

Цікавим було й те, що голова Агенції розвитку ОТГ Буковини Неля Малько спробувала допомогти владі. Вона попросила управління міжнародних відносин ОДА включити її до групи, яка б працювала з делегацією Нідерландів. Ті не тільки самі не зумі-ли працювати (чи не захотіли), а й пані Нелі не допомогли.

Вона змушена була самотужки знаходити контакти і, як могла, рятувала імідж України.

Потім у ФБ Неля Малько написала:

–        Із сумом констатую смерть ще однієї ініціативи, яка мала шанс на розвиток: провалена голландська торгова місія. І якщо Тернопіль цей шанс використав повністю, то у Чернівецькій області залишилися лише відвідини Глибоцького підприємства «Флоріум».

На початку червня пропонувала запросити мене на зустріч з голландцями щодо формування програми перебування делегації… Але кому це треба?!

Ось так і формується в області «сприятливий інвестиційний клімат».

Чи відповість хтось не просто за бездіяльність, а за чергове погіршення іміджу області,  питання риторичне.

Я б не сказав, що це питання риторичне. Бо чиновники ОДА,  дізнавшись, що «ЧАС» готує матеріал про анальфабетів  Буковинської влади, вже почали еквілібристику словами. Мовляв, не було листів від посольства. Ніхто нічого не знав і т. д. Обіцяли навіть письмово відповісти саме так. Нібито щось уже зміниться.

Єдине, що можна порадити президентові України Порошенкові та нардепу Бурбаку: негайно приберіть анальфабетів від влади. Бо перед світом соромно.

*анальфабет – неписьменний, неук, безграмотний.

Петро Кобевко
журналіст

Джерело: chas.cv.ua

1


КОМЕНТАРІ (3)

КОБЕВКО - БАЛЯНДРАС

*баляндрас - теревеня, порожні балачки.

avatar

Кобевку

16 липня 2018 14:07

Коли вже цей кобевка закриє свій поганий рот?

avatar

Юрій

16 липня 2018 14:47

Анальфабет Кобевко. Не знає дипломатичного протоколу, посол має проситися до губернатора, а не навпаки. Протокол посла добивається зустрічі.

Не можливо уявити таку публікацію у якійсь європейській країні. Честь треба мати.

avatar

Кобевку анальфабету.

16 липня 2018 21:09