Каспрук знайшов головну причину всіх чернівецьких бід

Каспрук знайшов головну причину всіх чернівецьких бід

21.05.2014, 15:10

Друкопис спецвипуску програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ. 

 Запрошений гість: кандидат на посаду Чернівецького міського голови Олексій Каспрук. 

 Ведуча: Оксана Денисюк.

 Ведуча: Олексію, окресліть, на вашу думку, найважливіші, ключові пункти и вашої передвиборчої програми?

 Олексій Каспрук: я зараз дуже часто спілкуюсь з людьми і був здивований тим, наскільки точно співпадають мої погляди з поглядами багатьох чернівчан на те, що їх турбує. Я знайшов головну проблему в місті Чернівці – це дуже низький рівень культури і моральності, як  серед городян, так і у владі зокрема. Власне, звідси і всі наші біди, всі наші погані дороги, і розвалене житлово-комунальне господарство, високий рівень корупції, проблеми в освіті, медицині – від того, що люди перестали поважати один одного. Люди не дбають про своє місто, влада дбає про свої кишені, а не про те, як місто розвивати і місту жити. От, власне кажучи, з цим треба боротись в першу чергу, виховувати любов до міста, повагу до городян, повагу до влади. Я розумію, що останнім часом владу не було за що поважати, але ми маємо жити в місті по певних правилах і, якщо ми будемо жити по правилах – у місті нам житиметься комфортно. Відповідно, до нас захочуть приїжджати гості і відпочити, і працювати. Якщо цього не буде – ми не наведемо лад в жодній сфері.

 Ведуча: як ви бачите початок цієї роботи, адже дійсно цей безкультурний хаос панує вже багато років і не лише у Чернівцях.

 Олексій Каспрук: я мрію про те, щоб про чернівчан всюди говорили з якимось особливим трепетом, як ми говоримо, наприклад, про людину з Санкт-Петербургу – ми розуміємо одразу, що ця людина має бути освічена, культурна, вихована. Так само я хочу, щоб так сприймали чернівчан. Як це робити? Починати з самого себе, це стосується кожного мешканця міста Чернівці. Якщо ми перестанемо кидати сміття навколо своїх будинків, якщо ми перестанемо паркуватись у непристосованих місцях, якщо ми перестанемо клеїти агітки чи оголошення на кожен стовп – хіба стане комусь з нас від цього погано? Ні, навпаки, стане тільки краще. Якщо будемо піклуватись і поважати літніх людей, якщо будемо доглядати за тваринами в місті – я переконаний, що місто такими маленькими кроками за якийсь період, можливо за кілька років, зрозуміло, що не одразу, але може змінитись в кращий бік. 

 Ведуча: зараз чернівецькі політологи досить часто кажуть, що ці вибори міського голови - це практично боротьба двох бізнес-кланів: Фірташа, якого представляє ваш опонент Віталій Михайлішин та Яценюка і братів Бурбаків, яких на цих виборах представляєте нібито ви. Прокоментуйте ці думки, будь ласка?

 Олексій Каспрук: за версією Забродського ви забули ще Федорука додати.

 Ведуча: до нього ми ще просто не дійшли.

 Олексій Каспрук: насправді я не належу до жодного клану. Я чернівчанин, я сам відбувся в цьому місті, як політик і як керівник. Я дуже вдячний багатьом людям, які сприяли моєму становленню, як особистості. Це і керівники підприємств, на яких я працював, і в тому числі Микола Трохимович, з яким я працював. Я завжди намагаюсь дослуховуватись до порад людей, які мають досвід. Але жодних зобов’язань, як майбутній міський голова, якщо довірить громада і дасть Бог, я не маю ні перед ким, крім зобов’язань чесно робити свою роботу і дбати про місто.

 Ведуча: вашим віп-агітатором є колишній мер Чернівців - Микола Федорук. Ви його особисто просили про це і як відбувалась ця домовленість?

 Олексій Каспрук: насправді у мене багато віп- і не віп-агітаторів. Я нікого не просив, Микола Трохимович прийняв рішення про те, що він залишається на державницькій роботі, буде займатись у ВРУ проблемами місцевого самоврядування, у нього величезний досвід, а місцеве самоврядування, на жаль, в занепаді, його треба реформувати, треба збільшувати права громад, збільшувати можливість регіонів для розвитку. Мене підтримує багато людей і мене це не може не тішити. Це означає, що, напевно, я в житті щось робив правильно. Хоча, якщо реально говорити, то найпершим віп-агітатором на сьогоднішній день за мене є мій батько покійний, пам'ять про нього і є тим чинником.

 Слухач: вітаю, мене звати Іон. Мене цікавить чи готові ви до теледебатів з паном Михайлішиним? І друге: мене здивувала підтримка вас відділенням Сбербанка России, де на Центральній площі, на вітрині одного з відділення висить листівка з вашим зображенням, як ви до цього ставитесь?

 Олексій Каспрук: що стосується теледебатів з Віталієм Михайлішиним, ви знаєте, тема взагалі дебатів для нього дуже болюча і це стосувалось дебатів під час парламентських перегонів, і зараз. Він в один день запрошує всіх на дебати, потім на другий день відмовляється від дебатів, які організовують незалежні громадські організації, потім знову запрошує на дебати. Моя особиста позиція, я її сформулював для себе – я не маю про що говорити, про що дебатувати з людиною, яка в той час, коли гинули люди на Майдані, коли я був на Майдані, коли загинули перші постраждалі, істерично кричала про те, що він підтримує президента Януковича, що він ніколи не полишить Партію регіонів. Мені немає про що дебатувати з людиною, яка обдурювала чернівчан, адже буквально учора я отримав з прокуратури відповідь  про те, що порушена кримінальна справа по ремонту вулиці Каспрука, де він запевняв, що вулиця зроблена, все чесно і все правильно, але насправді вулиця зроблена і не чесно, і не правильно. Тому я думаю, що нехай він краще подебатує з прокурором по цьому питанню, по питанню вулиці Каспрука. Я не бачу змісту з цією людиною обговорювати майбутнє Чернівців, я не бачу його в майбутньому міста Чернівці. А що стосується агітаційного плакату, ви знаєте, я спілкувався з Андрієм Садовим і він сказав: я мер і я маю зустрічатись з усіма людьми: з бідними, з багатими, з тими, що мають вищу освіту, і з тими, що не вчились у школі, і з тими, що були в тюрмі, і з тими, що будуть в тюрмі – це мій обов’язок. І мені приємно, що мене підтримують чернівчани, і якщо вони працюють у Сбербанку Росії, то це нічого не міняє абсолютно – вони мешканці міста і вони таким чином проявляють свою позицію. Це точно не позиція керівництва Сбербанку Росії.

 Що стосується того потрібна чи не потрібна така установа: якщо вона не порушує українське законодавство в сфері фінансів, не несе якоїсь загрози для національної безпеки – ця установа повинна працювати, адже на сьогоднішній день, не дивлячись на політику Росії, економічні зв’язки ще не розірвані, багато підприємств, в тому числі і Чернівців і Чернівецької області, співпрацюють з російськими підприємствами. І ми не можемо це обрізати необдумано. 

 Ведуча: по вашій програмі хотілось би конкретніше поговорити. «Калинівський ринок» і Добробут, там останнім часом багато конфліктів. Чи є у вашій передвиборчій програмі пункти щодо розвитку «Калинівського ринку», як найбільшого комунального підприємства Чернівців?

 Олексій Каспрук: позиція чітка – ринок назавжди повинен бути комунальним. Його потрібно реформувати з урахуванням сучасних норм, і ми це зробимо, є можливості. Проявляли інтерес міжнародні фундації для того, щоб фінансово посприяти та організаційно, щоб це дійсно був сучасний торговельний центр, мається на увазі центр торгівлі, не магазин. Є така усталена чернівецька традиція, що свою кар’єру керівник «Калинівського ринку» має закінчити в СІЗО. Я хочу це побороти, бо дуже багато спокус і не впевнений, що можна знайти людину, яка самотужки втримається від цих спокус і тому, зустрічаюсь з підприємцями, я запропонував і вони мене підтримали, і буквально на цю сесію на розгляд міської ради буде внесено рішення про те, щоб створити спостережну раду на «Калинівському ринку», яка буде складатись з представників підприємців, з представників міської ради і представників міського голови, які в свою чергу будуть контролювати певну діяльність директора і не будуть давати йому робити там дурниць. Ось це принципова позиція по «Калинівському ринку».

 Ведуча: «Калинівський ринок» найбільше комунальне підприємство міста і там нібито таких надвеликих проблем немає, але є інші підприємства, де є тотальні проблеми – це водоканал та Міжнародний аеропорт «Чернівці».  

 Олексій Каспрук: по водоканалу є декілька питань. Перше питання – необхідно наводити порядок з обліком води, тому що при нормативних втратах 30%, які закладені в тарифі, йде реальна втрата більше 60% і це все оплачується коштами мешканців. Так само відбуваються якісь дивні речі, я говорю про це традиційно і будемо сподіватись, що правоохоронні органи нам допоможуть, кожен рік хтось невідомий руйнує центральний водогін. У мене є таке бачення, що це робиться навмисно для того, щоб підняти рівень озер у Заставнівському районі за рахунок води, яка б мала попасти в Чернівці. Це величезні збитки, які ми з нову ж таки оплачуємо. На жаль, ні СБУ ні міліція не можуть поки що вжити відповідних заходів.

 Необхідно модернізувати, я переконаний, що буду робити все можливе для того, щоб реалізувати проект Прутського водозабору, який започаткував ще мій батько. Але бачите, 20 років пройшло і дуже повільно він йде. Є можливість залучати кошти європейських фундацій, але за однієї умови: вони дають кошти, коли влада їх не краде, коли немає таких понять, як відкат, дерибан тощо. Я на прикладі Львова можу навести дуже багато програм, де Європа підтримує, місто розвивається. У нас є ті самі можливості, та сама законодавча база, але в нас майже нічого не робиться у цьому плані.

 Що стосується аеропорту, на моє переконання, аеропорт є такою ж інфраструктурною складовою сучасного міста, як водопостачання, як вокзал, як телефонна станція, як телевежа. Без аеропорту місто просто почне чахнути, тому що до нас ніколи не приїде ні один інвестор, ні один турист, люди просто не можуть собі фізично дозволити витратити декілька днів для того, щоб побути у Чернівцях кілька годин. Наприклад, ми працювали з німцями, у нас була програма, я думаю, що вона буде реалізована і ми відновимо співробітництво, вони мали за кошти уряду Німеччини допомогти нам модернізувати кілька багатоповерхівок з точки зору енергетичної ефективності. Зрозуміло, що коли люди в Берліні сідають зранку в літак і через 5 годин вони у Чернівцях, тут попрацювали, поспілкувались, навчили наших фахівців, сіли в літак і ввечері вони вже вдома – співпраця буде. Якщо цей шлях займає кілька діб, то вони відверто заявляють, що вони будуть працювати з Житомиром або з іншим містом, де є інфраструктура. Тому аеропорт має бути, є сьогодні реальна робота і сподіваємось на підтримку держави, на державну програму розвитку аеропортів. Я думаю, що найближчим часом авіасполучення буде відновлено.  

 Ведуча: щодо громадського транспорту, чи є така проблема в місті?

 Олексій Каспрук: ця проблема є і вона дуже величезна. І знову ж таки, я вкотре наголошую на тому, що її вирішення залежить від цілей міського голови і міської ради. Якщо ціль набити кишені – це один шлях вирішення проблеми, якщо необхідно розвивати громадський транспорт – то це інший шлях. До прикладу, у нас був поставлений такий експеримент: купили три шведських тролейбуси VOLVO, ви всі знаєте, вони їздять по місту. О я можу сказати: купили їх в Європі за 6 тисяч євро, місту їх продали за 28 тисяч євро кожен, нормальна оборудка, люди нормально заробили. В той же час в місті Вінниця, де один з найкращих мерів, на якого варто рівнятись, він зараз віце-прем’єр, і на нього великі сподівання, що він реформує місцеве самоврядування. Людина поїхала в Європу, у Швейцарію, переконала, що з ним варто мати справу і за кошти ЄС Вінниця отримала 114 капітально відремонтованих трамваїв, пару мільйонів євро на ремонт колії, на запасні частини, на навчання механіків. Це просто два майже однакових міста, однакові умови  і там міський голова, і тут в.о. міського голови, але різний підхід. Ніхто не буде працювати з владою, якщо влада поводить себе не чесно. Ніхто ніколи не дасть ні грант, ні що, якщо потім частина цих грошей буде вкрадена.

 Ведуча: чи потрібно перезавантажити міську раду? Я зараз говорю про позачергові вибори.

 Олексій Каспрук: обов’язково, я про це говорю вже третій рік і моя позиція не змінилась. У міській раді дуже багато людей, депутатів, які зрадили своїх виборців, яке зрадили чесне ім’я депутат Чернівецької міської ради і виборці мають дати їм оцінку.

 Ведуча: останнім часом досить багато бруду, особливо у соціальних мережах, виливається на вас саме зі сторони ваших колег по сесійній залі. Як би ви це прокоментували?

 Олексій Каспрук: я стараюсь не звертати на це увагу. Дійсно, вони чітко розуміють що вони втрачають, на відміну від громади, вони знають скільки вони отримували прибутку від дерибану землі, скільки вони отримували прибутку від розподілу тендерів на дороги, і безперечно вони не хочуть це втрачати. Застосовується багато різних технологій, одна з них, по даним мого штабу, вже підтверджена – це просто наймають жінок літнього віку, які в громадському транспорті обговорюють мене, розпускаючи плітки. Це прогресивна така чорна технологія, вона сьогодні у Чернівцях використовується, Бог їм суддя. У нас люди розумні, я думаю, що вони дадуть оцінку діям кожного.

 Ведуча: ви не сприймаєте це як можливість зменшити ваш рейтинг та відняти у вас голови?

 Олексій Каспрук: це, напевно, можливість. Тому що, коли людині кілька разів на день у громадському транспорті розказувати, що Каспрук такий-сякий, то, можливо, у когось закрадеться підозра. Я це розумію і свідомий цього, але маємо те, що маємо.

 Ведуча: ви готові щось використовувати проти своїх опонентів на противагу?

 Олексій Каспрук: я говорю правду і цього абсолютно вистачає для того, щоб показати громаді, що вони негідні люди.

 Ведуча: ви діючий депутат міської ради, як би ви оцінили свою роботу у Ратуші?

 Олексій Каспрук: мені не соромно, це я точно можу сказати. Я був обраний по мажоритарному округу, але так сталось, що мені довірили керувати опозиційною фракцією, дуже багато людей з усього міста до мене звертається з різними проблемами. На жаль, хотілось би ці три роки провести в такому розвитку, будівництві чогось, але доводилось боротись, боротись за місто, за майно громади, боротись за права громади. На жаль, дуже багато ініціатив не були прийняті депутатським корпусом і секретарем міської ради тільки тому, що їх запропонувала наша фракція чи особисто Каспрук. Я навіть жартував з цього: якщо треба комусь питання завалити, давайте я його підтримаю і депутати проголосують абсолютно навпаки. Мені не соромно: щось вдалось зробити, щось не вдалось, але я знаю, що я, як депутат працював чесно.

 Ведуча: ви коли говорили про «Калинівський ринок», то говорили про спокусу, яку вочевидь буде важко долати його керівнику. На вашу думку, з якими спокусами може зіткнутись у майбутньому майбутній міський голова?

 Олексій Каспрук: з усіма спокусами, але я спокійний, я маю дуже потужний моральний запобіжник від цього – це пам'ять про батька і в нашому невеликому місті будь-який негідний вчинок міського голови одразу буде відомий всім: і родичам, і друзям, і людям, яких я поважаю і хотів би, щоб вони були про мене хорошої думки. Тому сенсу робити якійсь дурниці я для себе не бачу. Тим більше, що з дитинства на моїх очах багато високопосадовців прожили своє життя і завжди пам’ятаю те, чого мене вчили батьки, і говорю про це, і говорив у свій час Віталію Михайлішину, що треба пам’ятати – з кожного крісла, з кожного  кабінету рано чи пізно доведеться вийти на вулицю, як тебе там зустрінуть люди буде залежати виключно від того, що ти робив у цьому кріслі і на цій посаді. Якщо ти був гідною людиною – тебе будуть пам’ятати, будуть пам’ятати тебе навіть твоїм дітям, будуть люди робити добро. Якщо ти робив зло – ідеальний варіант просто виїхати з міста в інші краї, а я цього робити не збираюсь, я місто люблю. Можливості були і в Київ поїхати, і за кордон…не можу я відірватись.

 Ведуча: Олексію, це позачергові вибори міського голови і той мер, який буде обраний 25 травня, пропрацює усього півтора роки. Чи буде для вас достатньо часу, щоб здійснити певні реформи в місті?

 Олексій Каспрук: півтора роки – це в кращому випадку. Є проект у ВРУ, щоб восени провести дострокові вибори в усіх органах місцевого самоврядування, а тому я жартома називаю цей термін «мерські канікули» - три літні місяці. Зрозуміло, що втілити все, що бажаєш не вдасться, тому що багато проектів, які я хочу започаткувати, будуть розраховані на роки. Але я не хочу вдаватись у політичні ігри, як мені там розказують за деяких кандидатів – вони йдуть не для того, щоб виграти, а щоб засвітитись, а той, хто виграє, а це, швидше за все, буде один кандидат – не будемо називати його прізвища, то він за кілька місяців нічого не зробить, а на наступні вибори ми вже підемо, його люди вже будуть ненавидіти, що він нічого не зробив. Я не маю права зараз не зайнятись наведенням порядку в місті, не маю права просто залишити місто ще на пару місяців у такому розбалансованому стані управлінь.

 Ведуча: чи хотіли б ви, щоб дехто з кандидатів на посаду Чернівецького міського голови, які декларують себе, як демократичними, зняли свої кандидатури на вашу користь?

 Олексій Каспрук: ми маємо черговий раз цю нашу біду: два українці – три гетьмани. Ми разом з багатьма нинішніми кандидатами боролись проти режиму, але, на жаль, не можемо сьогодні об’єднати зусилля для того, щоб змінити наше місто. Певним чином, я не думаю, що буде реванш, але не буде впевненої і переконливої перемоги над тими людьми, які не мають права повертатись до влади. Я спілкувався з деякими кандидатами, пропонував їм об’єднати зусилля і, користуючись нагодою, звертаюсь до тих кандидатів, які вважають, що вони люблять своє місто, що вони представляють демократичні сили – це пан Коломієць, пан Мельничук, пан Олексюк, пан Дорош і багато інших: давайте завтра зустрічатись і обговорювати відкрито у присутності преси що ми робимо, як ми підходимо до дня виборів і що ми будемо робити після виборів, якщо, не дай Бог, чиясь необдумана позиція призведе до поганого результату, хто буде на себе брати цю відповідальність? Бо насправді всі відчувають свої сили, майже всі, і всі розуміють, що у виборах приймають участь заради участі, а не заради перемоги, а ми не маємо права цього допустити. Я готовий обговорювати, але виключно у прозорому полі з тими, то готовий працювати на громаду, ніяких кулуарних домовленостей, розподілу посад, віддання у відання комунальних підприємств не буде.

 Ведуча: тобто, ви їм вже таке запропонували?

 Олексій Каспрук: з деякими я говорив.

 Ведуча: чи готові вони завтра до такої зустрічі?

 Олексій Каспрук: нам треба зустрічатись, щоб потім не було у громади питань. Мені щиро хочеться вірити, що деякі кандидати, яких я вважаю хорошими людьми, що вони йдуть з щирими переконаннями на ці вибори, а не будучи вмотивованими якимись темними силами на те, щоб розтягнути електорат демократичної частини чернівчан.

 Ведуча: три речі, які ви зробите, коли переможете на мерських виборах. Чи п’ять …

 Олексій Каспрук: я знаю 35 чи 45, дуже важко обрати те, що буде головним.

 Ведуча: я цілком свідомо лімітую вас у кількості для того, щоб ви виокремили найважливіші.

 Олексій Каспрук: перший крок – це буде апаратна нарада з працівниками міської ради. Я свідомий того, що сьогодні не всі працівники міської ради готові до змін, дехто хоче повернення влади попередньої, тому що почували себе комфортно. Я зберу людей і я поясню їм, що в Чернівцях змінюються правила і запропоную тим, хто здатен працювати в нових умовах, в нових правилах, засучити рукава і почати змінювати місто. Це перше. Друге: я, маючи вже певні контакти, поїду по тим людям, які ззовні готові надати допомогу Чернівцям, по тим організаціям, я обов’язково зустрінусь з європейськими фундаціями, з фінансовими інституціями, з приватними інвесторами, які проявляли якісь інтерес до Чернівців, тому що у випадку, якщо мені довірять, це може бути досить швидкий показаний результат та достатньо швидкі зміни. Третє: я налаштую себе і всіх чернівчан на те, щоб не чекаючи великої потужної допомоги ззовні, ми кожного дня по-трошечки робили Чернівці трошечки чистішими, заможнішими, культурнішими, безпечнішими для того, щоб на загальному фоні того, що відбувається в країні, ми почувались краще, ніж інші громадяни. І ми це можемо, я вірю в чернівчан, вірю в їх толерантність, працездатність і ми повинні на новий високий рівень ці речі підняти. Але в тому числі, будучи толерантними до віросповідання, політичних вподобань, ми маємо бути непримиримими до хамства, до зневаги до оточуючих, до зневаги і вандалізму по відношенню до міста.

 Ведуча: які риси характеру, на вашу думку, повинні бути у мера Чернівців?

 Олексій Каспрук: чесність – це перше. Чесність і працездатність. Тобто реально це дуже велика відповідальність і я дуже розумію на що я йду, тому я цю роботу бачив з дитинства, я розумію, що вона дуже часто буває невдячною. Я спілкувався з хлопцями з однієї служб таксі. Питаю: хлопці, ви знаєте хто директор міськШЕПу, який відповідає за ремонт доріг, прізвище назвіть – не знають. А знаєте прізвище директора департаменту ЖКГ, який відповідає за фінансування ремонту доріг? Ні, не знають. А кого згадуєте, коли машина попала в яму? Кого? Міського голову. Тому фактично міський голова несе відповідальність за всіх чиновників, які працюють в міській раді. І я готовий змінювати підходи людей. Одним з перших кроків – будемо створювати і я вже навіть зустрічався, працівників вже підбираю, зустрічався зі студентками ЧНУ, психологами, тому це є перспективно, тому що дівчата закінчать навчання і ми будемо створювати найближчим часом кол-центр, де кожен чернівчанин по всіх проблемах може отримати консультацію в любий час доби, повідомити про якусь аварійну ситуацію. Адже що у нас робить диспетчер, якщо на одному підприємстві дуже велика аварія? Перша його дія – зняти трубку для того, щоб ніхто не зміг додзвонитись. Це неприпустимо, люди мають додзвонюватись, їх мають професійно консультувати, знімати напругу, пояснювати – да, аварія, да, буде через пару годин. І над цим ми будемо працювати.

 Ведуча: якими ви хочете бачити Чернівці. Це місто, де ви народились і ви говорили, що могли поїхати, але залишились у Чернівцях.

 Олексій Каспрук: зеленим, комфортним, безпечним містом, де живуть щирі люди, де люди посміхаються, куди приємно приїхати відпочити для гостей нашого міста і де не стоїть питання у інвесторів де на Україні розпочинати справу – тільки у Чернівцях, бо тут найкращі умови, найкращі люди.

 Ведуча: ви маєте час для того, щоб будь-що, що хочете, побажати чернівчанам. 

 Олексій Каспрук: я хочу попросити чернівчан, крім моральності і культури, є ще одна дуже велика проблема, яку нам треба буде здолати – це байдужість. Не будьте байдужими. 25 числа, в неділю, вирішується доля нашого міста, прийдіть на вибори, проголосуйте за того. За кого ви вважаєте за потрібне. Але не будьте байдужими – прийдіть. Проголосуйте, віддайте свій голос Чернівцям.

 Інформаційний партнер програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ.  www.buknews.com.ua

 

1


КОМЕНТАРІ (5)

Брехло,какой работник сбербанка России повесит твой плакат без    разрешения руководства,ты нас за идиотов считаешь. В меры он собрался- " папина радость" - " знаю роботу мера з дитинства ".

avatar

Вруну

21 травня 2014 12:44

kaspruk.hold so!

avatar

valeri

21 травня 2014 15:31

Только за Каспрука

avatar

Дюдям

21 травня 2014 15:40

Тлки  плюс +++++++++++++

avatar

+++++++++++++++++

21 травня 2014 23:39

Вкотре переконуюсь, що недарма вірю. Великий молодець

avatar

вкотре переконуюсь, що недарма вірю

24 травня 2014 00:50