Каспрук  заветував  рішення міської ради про надання в оренду земельної ділянки на вулиці Руській,229-А без проведення земельних торгів

Каспрук заветував рішення міської ради про надання в оренду земельної ділянки на вулиці Руській,229-А без проведення земельних торгів

06.11.2017, 19:25

Міський голова Олексій Каспрук  заветував  рішення міської ради про надання в оренду земельної ділянки на вулиці Руській,229-А без проведення земельних торгів

Дію рішення  міської ради, яким ПП «БК Центр-2000»  надано в оренду земельну ділянку на вул. Руська,229-А площею 0,0164 га для будівництва та обслуговування будівель торгівлі зупинено розпорядженням міського голови Олексія Каспрука. Міський голова зазначає, що це рішення міська рада  прийняла з порушенням Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та  Земельного кодексу України.

Зокрема, відповідно до статті 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, коли є договір купівлі-продажу права оренди земельної ділянки. 

Оскільки приватне підприємство «БК Центр-2000» не надало документів, які б підтверджували набуття ним права оренди земельної ділянки, визначених частинами 2, 3 статті 134 Земельного кодексу України, міська рада не мала правових підстав  для прийняття рішення  про надання  в оренду земельної ділянки цьому підприємству.

Увагу депутатів звернуто на те, що наявний договір купівлі-продажу тимчасової споруди від 25 квітня 2011 р. та акт прийому передачі цієї споруди не є документами, які підтверджують право власності на нерухоме майно, а відтак в силу частини 2 статті 134 Земельного кодексу України зумовлюють виникнення права на набуття в оренду земельної ділянки не на підставі результатів земельних торгів. В розумінні статті 181 Цивільного кодексу України тимчасова споруда не є нерухомим майном і речове право  на неї не зареєстровано відповідно до вимог статті 182 цього кодексу та Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Таким чином , зазначене рішення міської ради є протиправним і підлягає зупиненню. Підтвердити свою позицію у питанні надання приватному підприємству в оренду земельної ділянки на вул. Руська,229-А для будівництва та обслуговування будівель торгівлі  без проведення земельних торгів депутати міської ради мають змогу на позачерговій  42 сесії міської ради, яка скликається 20 листопада 2017  року о 11 .00 годині в сесійній залі міської ради (площа Центральна, 1).

1