Каспрук випередив Федорука у рейтингу ймовірних кандидатів у нардепи від Чернівців

Каспрук випередив Федорука у рейтингу ймовірних кандидатів у нардепи від Чернівців

04.12.2018, 16:50

Усунутий з посади міського голови Чернівців Олексій Каспрук лідирує в рейтингу ймовірних кандидатів у народні депутати від 201 виборчого округу.

Такі результати соціологічного дослідження, яке було проведене Центром соціологічних досліджень ЧНУ, сьогодні презентували журналістам у товаристві "Знання".

Зокрема, його кандидатуру на найближчих виборах до Верховної Ради готові підтримати 15,6% опитаних чернівчан (31,8% з тих, хто голосуватиме і вказав кандидата).

За чинного народного депутата Миколу Федорука готові проголосувати 11% чернівчан (22,4).

На третьому місці рейтингу - депутат міськради від "Рідного міста" Віталій Михайлішин, якого готові підтримати 6,7 відсотка чернівчан (13,5%).

Секретар міськради Василь Продан на виборах до парламенту міг би набрати 5,2% (10,5%).

Інші ймовірні кандидати не здолали б 5-відсотковий бар’єр: депутати Олександр Пуршага, Володимир Бешлей, Андрій Романчишин, Василь Максимюк, Володимир Середюк.

Разом з тим, 20,6% опитаних вказали, що не підуть на вибори, а 30,2 відсоткам важко відповісти.

Водночас у Чернівцях більшість опитаних мешканців міста негативно ставляться до дострокового припинення повноважень міського голови Олексія Каспрука.

Так, на запитання "Як ви ставитесь до дострокового припинення міською радою повноважень Чернівецького міського голови Олексія Каспрука?", 38,7% жителів відповіли: "Негативно".

Позитивно на відставку Каспрука відреагували 22,9% опитаних чернівчан.

Водночас 31,5% опитаних людей обрали варіант відповіді "Байдуже".

Разом з тим, 1,7% респондентів мали інший варіант відповіді, а 5,2% чернівчан обрали варіант "Важко відповісти".

Більшість опитаних (47%) вважають винними у відставці Каспрука обидві сторони конфлікту - і депутатів, і міського голову. Крім цього, 26% респондентів покладають вину лише на депутатів, а 15% - лише на міського голову. Водночас 9% опитаних ухилились від відповіді.

48% респондентів погоджуються з думкою, що причиною відсторонення Каспрука є боротьба за фінанси та комунальне майно чернівчан. Водночас 15% не підтримують цю тезу, а 25% заявили про свою байдужість щодо цього питання.

Опитування "Чернівецький моніторинг - осінь 2018" проводився на території Чернівців з 14 по 19 листопада 2018 року. Дослідження проводилося Центром соціологічних досліджень ЧНУ, громадською організацією "Інститут місцевого самоврядування" та обласним товариством "Знання". Опитування проводилося методом особистого інтерв’ю (face to face), було опитано 1260 респондентів, що репрезентують виборців Чернівці (по 30 респондентів з кожного із 42-х виборчих округів). Збір інформації проводили 43 інтерв’юери. Статистична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,75% при Р=95%.

Джерело: molbuk.ua

1