Каспрук наклав вето на рішення про 18-членний виконком

Каспрук наклав вето на рішення про 18-членний виконком

16.01.2016, 22:35

Міський голова Олексій Каспрук зупинив дію рішення міської ради VII скликання від 12.01.2016 р. №73 "Про кількісний склад виконавчого комітету Чернівецької міської ради VII скликання" як таке, що не відповідає вимогам Конституції та Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Про це повідомляє прес-служба міської ради.

Читайте також:  Відволікаючи Каспрука на безглузду секретаріаду Продан хоче захопити контроль над виконкомом Чернівецької міської ради

Повторно розглянути зазначене питання депутати зможуть на п’ятому пленарному засіданні другої сесії міської ради, яке скликається 26 січня о 14.00 в сесійній залі міської ради (площа Центральна,1). 12 січня ц.р. на сесії Чернівецької міської ради за пропозицією депутата Анатолія Чесанова було проголосоване рішення про утворення виконавчого комітету Чернівецької міської ради у кількості 18 осіб, в тому числі за пропозиціями депутатських фракцій, що мають включати представника від самої фракції та запропонованого фракцією представника громадської організації. 

Чинне законодавство України, зокрема Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" та Закон України "Про статус депутатів місцевих рад", не наділяють сільські, селищні та міські ради повноваженнями визначати умови формування виконавчого комітету, в тому числі і умови делегування до його складу представників на партійній, фракційній чи будь якій іншій основі, а також не уповноважують депутатів міської ради чи будь-яких інших осіб (окрім міського голови) вносити пропозиції на розгляд ради щодо кількісного та персонального складу виконавчого комітету. Тобто із змісту пункту 5 частини 4 статті 42 та статті 51 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" вбачається що сільський, селищний, міський голова самостійно, на власний розсуд здійснює добір кандидатур до складу виконавчого комітету міської ради і подає їх на затвердження відповідній раді.

Таким чином, враховуючи зазначені норми законодавства та обставини, міський голова Олексій Каспрук констатує, що рішення міської ради VІI скликання від 12.01.2016 р. №73 "Про кількісний склад виконавчого комітету Чернівецької міської ради VII скликання" прийняте з порушенням процедури формування виконавчого комітету міської ради, яка визначена Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", а відтак не відповідає вимогам статті 19 Конституції України про те, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, і зупиняє його дію. 

1