Каспрук прийшов послухати Карпу, в якої болить палець, і Бабкіну, яка написала вірш Пам'яті Небесної Сотні

Каспрук прийшов послухати Карпу, в якої болить палець, і Бабкіну, яка написала вірш Пам'яті Небесної Сотні

07.05.2014, 23:32

У середу, 7 травня, у Літературному Целанівському центрі (вул. О. Кобилянської, 51) відбулася зустріч із новою резиденткою MERIDIAN CZERNOWITZ, письменницею і співачкою Іреною Карпою, письменницею і сценаристом Катериною Бабкіною та журналісткою, перекладачкою і літературознавцем Іриною Славінською.

Гості розказали  про мету свого візиту до нашого міста і анонсували нові книжкові проекти MERIDIAN CZERNOWITZ, над якими вони працюватимуть.

Ірена Карпа поскаржилася на палець, який їй болить. Розповіла про поточні проекти, над якими наразі працює.

Пані Славінська розповіла, що в Чернівцях записує інтерв'ю з Карпою для нової книги. Наразі записано вже чотири години розмови, найцікавіші моменти з якої увійдуть до книги. Зокрема, готується книга з інтерв’ю Ірени Карпи, її текстами, а також фотографіями. Видання має побачити світ у вересні. - Проект над яким ми працюємо, матиме окрему фотоскладову, де все відбуватиметься у Чернівцях, - каже І. Карпа.

Фото з сторінки Ірини Славінської на ФБ: "Резиденція в Чернівцях: чотири години інтерву в одному ліжку з Іреною"

 Після зустрічі, о 18 годині, у Літературному Целанівському центрі розпочалася презентація нової книжки Катерини Бабкіної «Знеболювальне і снодійне». Модерувала захід Ірена Карпа

«Знеболювальне і снодійне» - це збірка віршів, яка готувалася впродовж двох років.

- Частина з них була написана взимку у Чернівцях, коли я гостювала у резиденції Meredian Czernowitz, - розповідає Катерина Бабкіна. – Складається вона з трьох розділів – «Знеболюльне». «Снодійне» та «Додаткові препарати для стимуляції серця». Це лірика соціальна, особиста та переклади.

Після презентації чернівчани могли придбати збірки віршів.

Серед відвідувачів, яких чимало набилося в невелике приміщення, привернув увагу депутат Чернівецької  міської ради Олексій Каспрук. Вільного місця у залі йому не дісталося, тому він слухав виступ відомих письменників стоячи в проході. 

Пам'яті Небесної Сотні

Коли помираєш, слід пам’ятати про
те, що, звісно, перемагає завжди добро,
але це не одразу помітно;
що дерева срібні і ріки солодкі хоч десь та є,
і що тільки те, що ти віддав, назавжди твоє,
навіть якщо це – усе в тобі світло;
що любити не боляче і не страшно навіть тоді,
коли від любові тебе охоплює страх і біль,
що його і не побороти.
І у жодному разі не слід уявляти, як
будуть після тебе інші жити чи помирати, так
і не взнавши, хто ти.
Тож коли, очікувано чи ні, настає та мить
в місті, де очевидно забагато всього горить,
у країні, котра забагато від тебе хоче –
краще швидко перелічити імена дорогих і тих,
хто з любов’ї обережно йтиме тепер по шляхах твоїх,
і не закривати очі.
Вічна пам’ять – тонке проміння, що пливе через всі часи,
дорогоцінний дзвін у повітрі, голубі голоси,
відблиски золоті у чужих зіницях.
Коли помираєш – слід проспівати собі мерщій:
перетікає життя в життя як моря в дощі,
і тому воно не скінчиться.

Катерина Бабкіна, 2014

Ми не стали спілкуватися з паном Каспруком, не бажаючи відволікати його від поетичного перфоменсу. Тому чи сподобалася йому сучасна поезія Катерини Бабкіної запитаємо за іншої нагоди. Проте вже зараз можна припустити: його прихід на цей захід був не випадковим. Журналісти вже помічали пана Олексія Каспрука на аналогічних заходах. Зокрема, свого часу він так само побував на презентації нової книги Юрія Андруховича "Лексикон інтимних міст". 

Врешті це певна спадковість у ставленні до книги. Мер Чернівецький Федорук, на відміну від мера Черновецького, книгарні не закривав, а відкривав. "Книгарні – це квіти Чернівців, які прикрашають місто", - сказав якось за зручної нагоди Федорук. І не лише публічно демонстрував повагу до книги, але й забезпечував книгарням пільгові умови оренди. Адже власником приміщень, які вони зараз займають, є місто. 

Нагадаємо, перший Міжнародний поетичний фестиваль «MERIDIAN CZERNOWITZ», який відбувся з 3-го по 5-е вересня 2010-го року в місті Чернівці, також проходив за підтримки Фонду Арсенія Яценюка «Open Ukraine» («Відкрий Україну»). А у його відкритті 3-го вересня взяла участь голова Наглядової ради Фонду «Open Ukraine» Терезія Яценюк. Т. Яценюк відзначила, що Фонд «Open Ukraine» із радістю відгукнувся на запрошення долучитися до фінансування Фестивалю. «Адже ми віримо, що саме подібні заходи втілюють в життя головну ідею Фонду «Відкрий Україну» — підносити міжнародний авторитет України, популяризувати її за кордоном та сприяти розвиткові міжкультурних контактів», — сказала Голова Наглядової ради Фонду. А вже наступного року - разом з Президентом в країні та мером у Чернівцях - помінялися також спонсори фестивалю. А заодно і ставлення влади до книги у Чернівцях. 

Попри це Каспрук прийшов на презентацію книжки Андруховича, засвідчивши тим самим ставлення до проблеми. Саме тоді в місті починалась  "війна" за реформування книгарень, затіяна тодішньою владою. Свої перші заяви з цього приводу зробили заступник голови обласної ради Валентин Маніліч і перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Галиць.  

Хоча справжній, а не вдаваний рівень зацікавлення влади проблемою вкотре засвідчила красномовна відсутність тих таки Валентина Михайловича чи Георгія Костянтиновича на представленні у Чернівцях нової книги культового українського автора Юрія Андруховича. Чого не прийшли й не засвідчили свій інтерес до проблеми комунальних книгарень? Ось Андрухович, щоб не словами, а справою підтримати їх, навіть автограф-сесію в одній влаштував. Проте запопадливо приготовані організаторами для чиновницьких сідниць крісла так і залишилися того дня пустувати. І даремно, змагаючись за місця для чиновників, зганяли з них журналістів. Звісно, це ж не за Кирилом чи Януковичем бігати. 

Каспрук того разу також скромно стояв, як більшість відвідувачів презентації.  

Тодішній в.о.мера Чернівців Віталій Михайлішин війну за книгарні не помітив. Чи вдав, що не помітив. У будь-якому разі, голосу обезголовленої Чернівецької міської ради під час книжкової кризи громада так і не почула. Так ніби й справді не про окрасу Чернівців йшлося.  Попередника Михайлішина - Миколу Федорука  на відкритті нових міських книгарень, за обміном компліментами з Марією Матіос, бачили, а що тепер? Що думав з приводу "книжкового Ватерлоо Папієва й Галиця" виконувач обов'язків міського голови пан Михайлішин? Це так і залишилося таїною для всіх! А були ж часи, коли місто змагалося з областю за контроль над непотрібними тій комунальними підприємствами. Не може обласний бюджет допомогти своїм книгарням? То забирайте їх під своє крило. Тим більше, що власником приміщень, які вони зараз займають, є громада міста. Але для цього треба, щоб у місті справді існували власна культурна політика, самоврядування, а не їх імітація.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Каспрук від тебе тошно вже, ти лізеш в кожну дирку навіть не те що в дирку, а в кожну маленьку щілиночку, щоб тебе побачили, ти як сміття на наших вулицях, воно є всюди і ти всюди, але ж ти не розумієш - схуднути треба спочатку , щоб дупа всюди залазила разом з м-ою . Краще роби справи, а не піарся , хоча, що ти можеш робити крім того, що показуєш свою товсту м-ду всюди , тиж навіть в крісло з трудом влазиш. Поезію він хотів послухати, зізнайся краще ти точно її не розумієш і не зможеш зрозуміти, а людям настрій зіпсував, тепер Україна ненька наша збідніла на одну, а можливо навіть на кілька прекрасних книжок, а у поетів аж муза втікла, коли тебе побачила. Нашо ти туди прийшов???, краще з сабутильниками поговори вони ж теж поєти. Краще сиди десь в проході, як сьгодні сидів, щоб не заважав нікому і щоб можна було швидше втікти, коли почнуть лупцювати тебе в лапках твої прихильники.

avatar

Чернівчанин

07 травня 2014 21:22