Карлійчук нарікає, що Бартош гальмує децентралізацію

Карлійчук нарікає, що Бартош гальмує децентралізацію

12.05.2017, 18:26

Реформа децентралізації триває. На Буковині об’єдналися уже 18 громад. За цей час парламентарі ухвалили низку законодавчих актів. Але цього недостатньо, щоб рухати реформу вперед, кажуть експерти. 

- Прийняті законодавчі акти. Не зважаючи на те, що вони прийняті, все ж реалізують на практиці не так швидко, як того очікували. І основною причиною, чого, наприклад, ухваливши закон про приєднання, так зване внесення змін до закону про приєднання, очікували більш швидкого приєднання в області, чого не сталося, - зауважила Ольга Чепель, регіональна консультантка з правових питань Асоціації міст України у Чернівецькій області. 

А все тому, що держава конкретно не визначила, що має вийти в результаті реформи, а суспільство повністю не розуміє загальної картини децентралізації. Більше того, досі немає закону про адміністративно-територіальний устрій, каже Ольга Чепель.

- Два роки ми здійснюємо реформу без закріплення в основному законі України цього базового рівня громади. Також початок реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, основним посилом цієї реформи була передача земель за межами населеного пункту об’єднаним громадам, - пояснила Ольга Чепель, регіональна консультантка з правових питань Асоціації міст України у Чернівецькій області.

І це був той лакмусовий папірець, який стимулював і давав можливість об’єднуватися. Щоправда, досі це не запрацювало. Хоча громади закликають парламентарів таки ухвалити законодавчий акт щодо передачі земель. Народний депутат України Микола Федорук каже, єдності у Парламенті щодо цього законопроекту немає.

- Також є небезпека "дерибану" землі, коли це перейде у місцеві громади, враховуючи рівень підготовки. Добре, якщо свідомий депутатський корпус, якщо він дбає не тільки про себе, а й про майбутні покоління, не буде "дерибанити", - зазначив Микола Федорук, народний депутат України.

Тому необхідно зважити усі за і проти, пояснює нардеп. Але ухвалити рішення депутати мусять якомога швидше, кажуть експерти.

- Адже, якщо громада і держава - партнери, то партнери повинні дотримуватися правил гри і виконувати зобов’язання, про які вони домовилися. Тому ухвалення законопроекту про передачу земель за межами населеного пункту є нагальним, - заявила Ольга Чепель, регіональна консультантка з правових питань Асоціації міст України у Чернівецькій області.

Гостро нині постало також питання розмежування повноважень між районною владою та об’єднаними територіальними громадами. Адже досі немає законопроекту, який чітко визначатиме механізм існування та рівень райрад при об’єднанні у межах одного району. Через відсутність розмежування повноважень зі спротивом влади зіштовхнулася і Сторожинецька громада. Микола Карлійчук каже, райдержадміністрація гальмує процес децентралізації. 

- Вони постійно створюють перешкоди. Такі питання, в яких має вплив райдержадміністрація, наприклад, обленерго за інвестиційними програмами на Сторожинецький район виділило 15 мільйонів гривень, вони погоджують із райдержадміністрацією, який населений пункт. І жоден населений пункт не включений із нашої громади, - підкреслив Микола Карлійчук, Сторожинецький міський голова.

Тож розраховують на співпрацю та порозуміння. А від парламентарів очікують швидкого ухвалення нагальних законопроектів. 

 
1