Кандидати та партії в Чернівецькій області агітують не за кошти своїх виборчих фондів

Кандидати та партії в Чернівецькій області агітують не за кошти своїх виборчих фондів

20.10.2015, 16:02

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували в Чернівцях та Новоселицькому районі випадки, коли на друкованій агітаційній продукції партій та кандидатів замовниками вказані виборчі фонди політичних партій, з яких відповідні суб’єкти фінансуватися права не мають.

Так, згідно ч. 6, статті 54 Закону України «Про місцеві вибори», передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Однак на Центральній площі міста Чернівці спостерігачі зафіксували агітаційні сіті-лайти із зображенням першого кандидата партії «Відродження» до Чернівецької обласної ради Олега Унгуряна, на якому замовником вказано Київську міську організацію партії «Відродження» (фото_1 - http://i.imgur.com/HG0k2l3.jpg). Такі ж сіті-лайти зафіксовані в місті Хотин Чернівецької області.

На перехресті вулиць Руської та Лук’яна Кобилиці міста Чернівці зафіксовано агітаційний біг-борд із зображенням кандидата до Чернівецької міської ради Миколи Романюка (№ ТВО, за яким закріплено кандидата - 5), на якому замовником вказано Чернівецьку обласну організацію політичної партії «Наш край», тоді як кандидат висувався міською організацією партії. Відповідно й фінансування цієї агітації повинно здійснюватися з виборчого фонду міської організації партії (фото_2 - http://i.imgur.com/OUgdXjW.jpg).

На перехресті вулиць Московської олімпіади та Кишинівської зафіксовано біг-борд кандидата на посаду Чернівецького міського голови від партії «Громадський рух «Народний контроль» Василя Гошовського, на якому замовником вказано Львівську міську організацію партії (фото_3 - http://i.imgur.com/FWXU9NE.jpg). Щодо цього кандидата, то на перехресті вулиць Московської олімпіади та Фастівської зафіксовано біг-борд, на якому у порушення ч. 2 статті 56 Закону «забули» вказати вихідні дані (фото_4 - http://i.imgur.com/8p6KwGq.jpg).

Також в місті Новоселиця та в селі Маршинці з’явилися друковані агітаційні матеріали кандидата в районну раду Іллі Сікори, який балотується від політичної партії «НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ». В Новоселицькій районній виборчій комісії повідомили, що політична партія «НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ» виборчого фонду не відкривала. В своєму коментарі кандидат зауважив, що друк агітаційної продукції відбувався за кошти обласного виборчого фонду.

Розпочала роботу гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА». Відповідно всі бажаючі можуть задзвонити за номером 099 010 6551 і отримати консультацію щодо виборчого процесу або ж повідомити про порушення. А про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

1