«Кандидат здорового глузду» Роман Безсмертний відвідає Чернівці

«Кандидат здорового глузду» Роман Безсмертний відвідає Чернівці

18.09.2018, 14:58

Він в політиці багато років – майже з часів незалежності. Працював пліч-о-пліч з президентами. Завжди на другорядних ролях. Цього року все змінилося. Він заявив, що особисто ітиме в президенти. Чому? Бо більше не може спокійно дивитися на дряхлість і неспроможність державної машини. І, як каже сам, «втомився підносити патрони тим, хто не вміє стріляти».

Роман Безсмертний – політик, дипломат, історик. Його регалії можна писати довго, навіть кількома абзацами. Депутат кількох скликань, один із авторів Конституції України, екс-віце-прем’єр, колишній посол України у Білорусі, партійний будівник, колишній представник України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Жодного корупційного скандалу. В політику потрапив з посади звичайного вчителя у районній школі Київщини. У політичних колах іноді жартують, що саме з нього писали сценарій до серіалу «Слуга народу». Головний герой теж вчитель історії, теж висуває свою кандидатуру на посаду президента країни.

Чи переможе вчитель-слуга народу в реальному житті, а не у серіалі, зрозуміємо уже наступного року. Зараз Роман Безсмертний проводить по всій Україні зустрічі-дискусії із назвою «Якої ми хочемо України». Це дискусійні платформи, участь у яких беруть лідери громадської думки, активісти, науковці, місцеві політики, журналісти. Такі зустрічі уже відбулися у Львові, Харкові, Одесі, Вінниці, Дніпрі, Луцьку, Чернігові.

У середу, 19 вересня, майбутній кандидат в президенти Роман Безсмертний проведе зустріч-дискусію «Якої ми хочемо України» у Чернівцях. 

Про що йде мова на таких зустрічах у інших містах і з чим він їде до нашого міста?

Про розрив між державою у суспільством.

За словами самого Безсмертного, ключовою проблемою України є розрив між державою і суспільством. Людина і держава існують відірвано один від одного. Українська держава існує сама по собі. Людина – сама по собі. Вони не перетинаються у своїх планах, у своїх мріях та намірах. Держава обслуговує себе і функціонує заради власних потреб. Людина – виживає, як може, не відчуваючи ані потреби в державі, ані користі від неї.

Про перезаснування держави.

Політик переконаний, що сьогодні настав час перезаснувати державу. У такій державі кожен орган влади повинен займатися своєю роботою, а головною цінністю має бути визначена людина. «Просто реформувати і лагодити вже нічого неможливо. Треба створювати все з нуля. Будувати. Потрібне повне перезаснування держави і нова якість політики», – впевнений майбутній кандидат у президенти. На його думку, Україна зараз має два варіанти – або перезаснування, або чергова революція.

Про Конституцію.

Перезаснувати державу, на думку Безсмертного, можна тільки через нову Конституцію. При цьому політик пропонує єдиний легітимний шлях для оновлення Основного закону – прийняття Конституційного акту. Перехідний період для цього – три роки.  

За словами Безсмертного, особисто для нього є дві основні книги – це Біблія і Конституція. При цьому, коли він говорить про чинний Основний закон України, то порівнює кількість сторінок, де виписано про права людини, і кількість сторінок – про повноваження державних органів. Про права людини – вдвічі менше. Це, на думку політика, треба кардинально змінювати.

10 цікавих фактів про Романа Безсмертного:

1. Брав участь у Мінських переговорах з мирного врегулювання ситуації на сході України. Перший надав публічності цьому процесу. Домігся того, що українську Конституцію не переписали на вимогу представників ОРДЛО.

2. Не популіст. Вважає популізм однією з найбільших загроз для Української держави. Заявляє, що ніколи не опуститься до цілування корів, демонстративної купівлі спіднього на базарі чи демонстративного випікання сирників.

3. У політику потрапив у 28 років, вигравши вибори до Верховної Ради на мажоритарному окрузі. Вся кампанія тоді обійшлася йому у 120 доларів.

4. Будучи послом у Білорусі, свідомо проігнорував інаугурацію Олександра Лукашенка після президентських виборів 2010 року.

5. Не боїться бути непопулярним. Зокрема, на відміну від розповсюдженої думки про необхідність системи виборів до парламенту за відкритими списками, говорить, що найкращою системою є – двотурова мажоритарка абсолютної більшості з висуненням винятково від політичних партій.

6. Від інших потенційних кандидатів у президенти відрізняється тим, що відкрито називає джерела свого фінансування. Оголошує прізвища спонсорів у кожному місті, куди приїжджає із зустрічами-дискусіями «Якої ми хочемо України». Як правило, це люди – представники середнього класу. Вважає, що відкрито говорити про своїх спонсорів має кожен політик.

7. Живе у селі під Києвом на території садиби, яку успадкував ще від прадіда.

8. Любить працю на землі. Каже, що черпає від землі силу. Особисто сіє пшеницю, висаджує овочі, косить, любить доглядати за квітами.   

9. У 2012 році у Романа Безсмертного і його дружини Тетяни народилися донечки-двійнята. Одразу після цього на будинку сім’ї поселилася пара лелек. З того часу лелеки прилітають у своє гніздо кожного весни.

10. Романа Безсмертного часто називають «кандидатом здорового глузду».

1


КОМЕНТАРІ (1)

«Суть Речей» цього тижня виходить в незвичний день, у середу. Адже в студії Радіо 10 буде гість з столиці, український політик, державний діяч, дипломат Роман Безсмертний Поспілкуватися з відомим політиком можна цього тижня, 19 вересня, у прямому ефірі Вмикайте приймачі, налаштовуйтесь на хвилю 103,2 ФМ або шукайте нас на radio10.ua 19 вересня о 19.00 і долучайтесь до програми «Суть Речей» Телефони в студію: 58-10-32 та 050-103-103-2. Питання залишайте в коментарях.

avatar

19 вересня - у програмі "Суть Речей" Роман Безсмертний

18 вересня 2018 10:37