Кандидат в нардепи Віталій Михайлішин організував прес-конференцію не з виборчого фонду

Кандидат в нардепи Віталій Михайлішин організував прес-конференцію не з виборчого фонду

01.10.2014, 19:58

1 жовтня відбулася прес-конференція кандидата в народні депутати, самовисуванця у 201 виборчому окрузі Віталія Михайлішина, однак сам захід агітаційним кандидат не вважає. Хоча під час прес-конференції кандидат на фоні банера з власним прізвищем розповідав про політичну діяльність, про плани та критикував народних депутатів, «які знову йдуть до парламенту». Таким чином можна вважати цю прес-конференцію формою передвиборчої агітації.

 Відповідаючи на запитання спостерігача ОПОРИ, Віталій Михайлішин повідомив, що виборчий фонд у нього ще не створений. Таким чином оренда залу для прес-конференції не могла бути оплачена з виборчого фонду кандидата, як того вимагає виборче законодавство. Оренда плата ж мала бути встановлена на проведення агітаційного заходу орендодавцем.

 Згідно закону «Про вибори народних депутатів України» (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/print1382699288019706) кандидат набуває статусу суб’єкта виборчого процесу після реєстрації Центральною виборчою комісією (стаття 12). Згідно статті 68 закону до форм і засобів передвиборної агітації (стаття не дає вичерпний перелік) відносять також:

 Прес-конференцій стосовно положень передвиборних програм та політичної діяльності партій - суб'єктів виборчого процесу чи політичної діяльності кандидатів у депутати.

 Частина 6 статті 68 говорить, що:

 Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

 Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org  та на сторінці в Facebook - https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

1