'Кажете аграрні князьки всьо? Та ні, ще краще себе почувають': перспективний план формування територій громад області - політично вмотивований, - експерт

"Кажете аграрні князьки всьо? Та ні, ще краще себе почувають": перспективний план формування територій громад області - політично вмотивований, - експерт

22.01.2020, 22:02

«У Чернівецькій ОДА наполягають, що процес децентралізації має бути корисним перш за все людям. Усі політичні мотиви під час формування ОТГ слід відкинути» - так зазначено в офіційному повідомленні Чернівецької ОДА щодо представлення перспективного плану формування територій громад Чернівецької області на нараді в КМУ, але чи дійсно у формуванні перспективного плану відсутні політичні мотиви?

Про це на своїй сторінці у ФБ написав екс- радник з питань децентралізації у ULEAD з Європою / ULEAD with Europe Taras Prokop.

Для мене це питання риторичне, оскільки, працюючи більше двох років над перспективним планом та формуванням громад Чернівецької області, добре розумію ситуацію і знаходжу багато політичних мотивів у такому варіанті перспективного плану.

1) Вочевидь політично вмотивованим є відображення в плані більшості необ'єднаних сіл Сокирянського району в складі Сокирянської ОТГ, тоді як вже довгий час і досить успішно функціонує Вашковецька ОТГ. Окрім цього, в районі є потенційно потужний центр громади - с. Романківці (населення більше 5 тис.).

Всупереч Методиці в плані доступності, села, які знаходяться на відстані більше 35 км включають до Сокирянської ОТГ, а Вашковецьку ОТГ залишають напризволяще і не нарощують іншими громадами. А все тому, що місцевий князьок не хоче втрачати контроль над всім районом. «Наша Україна», «Батьківщина», «Партія регіонів», «Аграрна партія» - для нього не мало значення, яка партія, тільки б утримувати контроль над районом, а зараз то взагалі зірковий час, бо має ще й 2-ох депутатів у парламенті, то як це втратити контроль... Кажете князьки всьо? Та ні, ще краще себе почувають. Далі в район будуть затягувати всі можливі кошти. 100 млн. мало на будинок культури, тоді, коли в селах все валиться, то будуть виділятися ще гроші, окрім 2-ох депутатів ще й цілий заступник голови ОДА...

2) До Чернівців приєднують тільки село Коровія, яке руками і ногами опирається від такого об'єднання, а Чорнівку відфутболюють, хоча й в надісланому на міністерство варіанті, Чорнівка була в складі Чернівців. Не політичне рішення? Точно впевнений, що ніхто б в ОДА таке рішення всупереч Методиці не прийняв би, якби не принципова позиція секретаря Чернівецької міської ради, аргументи якого проти приєднання Чорнівки до м. Чернівці досить слабкі і не мають підгрунття. Але вони ще й включили весь медіа ресурс, на своєму каналі та прислужними «блогерами», перекручуючи факти, намагаються довести, що Чернівцям не потрібно приєднувати Чорнівку.

3) Нарешті показали Лівинецьку громаду, де давно проходять об'єднавчі процеси, але не можуть завершитись в силу потужного аграрного лобі, яке блокує прийняття відповідних рішень місцевими радами. Тепер інтереси аграрної партії в парламенті представляють новообрані депутати і пісня та сама, що й по Сокирянському районі - «треба зберегти район», бо так завжди було зручно аграріям, але точно не людям...

Кажуть, що буде неспроможна громада, але по розрахунках, ця громада значно спроможніша, аніж інші, які зображують в перспективному плані, як наприклад, Киселівська, Горішньошеровецька чи нові громади Глибоцького району.

4) По Глибоцькому району замість нарощування вже створених громад, відображають нові, малоспроможні громади.

Як на мене, то проект перспективного плану формування територій громад Чернівецької області в частині окремих громад розроблявся скоріше в силу політичних мотивів, а не Методики та раціональних обрахунків. На жаль, в ОДА так і не виробили єдиної моделі підходу до розробки перспективного плану.

Представники Чернівецької ОДА отримали чимало зауважень з боку представників центральних органів влади, але чи приймуть вони ці зауваження, враховуючи потужне лобі?

Громади мають формуватися не під конкретних осіб, бо скоро їх не буде, а існувати ще довгий час, тому такий підхід до прийняття рішення щодо перспективного плану є неприйнятним.

І нікого вже й не запрошують до обговорення плану.

1