Кадровые перестановки в системе МВД и СБУ не происходят на востоке, потому что там мало-мальский результат на выборах был обеспечен

Кадровые перестановки в системе МВД и СБУ не происходят на востоке, потому что там мало-мальский результат на выборах был обеспечен

20.11.2012, 12:55

После выборов: Янукович устроил кадровую взбучку МВД и СБУ

 Скоро могут быть лишены должностей главы МВД в Киевской, Ивано-Франковской, Черновицкой, Волынской, Закарпатской и Винницкой областях

Власть начала кадровые перестановки в системе Министерстве внутренних дел и Службе безопасности Украины - сменился начальник ГУ МВД в Киеве, а сегодня может появиться приказ о смене начальника в Киевской области. Кроме того, могут быть смещены руководители в Ивано-Франковской, Черновицкой, Волынской, Закарпатской и Винницкой областях. То же самое может постичь и СБУ - вчера президент Виктор Янукович сменил руководство управления в Тернопольской области. В оппозиции говорят, что кадровые перестановки связаны с результатами парламентских выборов, пишет КоммерсантЪ-Украина в статье Силовой подход.

Вчера министр внутренних дел Виталий Захарченко представил коллективу ГУ МВД Киева нового руководителя. Им стал Валерий Коряк, ранее занимавший должность начальника ГУБОП. Бывший начальник ГУ МВД в Киеве Алексей Крикун приказом министра перемещен на должность руководителя департамента общественной безопасности МВД.

Примітно, що новим главою МВС міста Києва став Валерій Коряк, який раніше очолював ГУ із боротьби з організованою злочинністю МВС. На нього покладають певні надії, повідомив начальник прес-служби столичної міліції Ігор Михалко. "Потрібно буде приділити увагу безпеці дорожнього руху, боротьбі зі злочинністю неповнолітніх, з незаконним обігом наркотиків, боротьбі з економічними злочинами, зокрема, з розкраданням бюджетних коштів", - заявив він.

Кроме того, по информации газеты, нового начальника ГУ МВД скоро может получить Севастополь. Сегодня должен последовать приказ о смещении с должности начальника ГУ МВД Киевской области Константина Сапко. "На этой неделе последует еще ряд приказов о ротации начальников милиции в ряде областей центральной и западной частей страны", - рассказал собеседник в МВД.

У Севастополі главою МВС хочуть призначити колишнього главу департаменту громадської безпеки МВС Сергія Поготова. 

Так, фактически уже решен вопрос о смене руководства управлений МВД в Ивано-Франковской, Черновицкой, Волынской, Закарпатской и Винницкой областях.

Як повідомляє zaxid.net в управлінні МВС в Івано-Франківській області теж буде новий начальник. Ним повинен стати генерал-майор Олег Сало. Щодо посади начальника міліції Львівщини джерело зазначило: «Олександр Рудяк (зараз займає посаду начальника ГУ МВС України у Львівській області), за попередніми даними, залишається на посаді». За попередньою інформацією керівник міліції Волині Богдан Щур перейде працювати в апарат МВС.

Следует отметить, что необходимость кадровых перестановок в структуре МВД начала обсуждаться еще весной. "Однако тогда в связи с проведением Евро-2012 и предстоящими парламентскими выборами было решено не менять коней на переправе и подождать поздней осени", - пояснил источник в МВД.

По словам собеседника, необходимость кадровых перемен встретила "понимание у президента", а причины ротации связывались с необходимостью "внести коррективы в деятельность милиции на местах".

Примечательно, что кадровые перестановки коснулись не только системы МВД, но и СБУ.

В оппозиции говорят, что кадровые перестановки вызваны результатами партии власти на этих выборах. Так, по словам главы комитета Рады по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности Владимира Стретовича (НУНС), все кадровые перестановки касаются только запада Украины.

"Ротации не происходят на востоке, потому что там мало-мальский результат был обеспечен. При этом назначаются герои 2004-2005 годов. Я имею в виду, например, Олега Сало, который отличился тогда во львовском ГУ МВД (его обвиняли в нарушении избирательного права и злоупотреблении служебным положением). Все они, как скелеты из шкафа, опять достаются, для того чтобы продолжить благородную миссию наведения порядка на определенных территориях", - заявил Стретович.

ЛIГАБiзнесIнформ
Информационное агентство

На  фото: Виталий Захарченко (МВД), Виктор Пшонка (ГПУ) и Виктор Янукович

У Міністерстві внутрішніх справ наразі не підтвердили інформацію про наявність наказу про звільнення Миколи Харабари з посади начальника управління МВС України у Чернівецькій області та призначення на цю посаду Олександра Демидова.

- Поки ще немає наказів, - розповів molbuk.ua прес-секретар МВС України Володимир Поліщук. - Вони готуються. Зараз дуже багато інформації. Часом одна спростовує іншу. У нас почалися зміни. До проведення Євро-2012 та виборів, звичайно, ніхто кадрових ротацій не здійснював. Сьогодні мають представляти начальника міліції Київської області, міста Києва. По решті призначень поки остаточних даних немає. Але справді, в Україні буде досить багато кадрових ротацій. Остаточна інформація про них стане відома в першій половині тижня.

Нагадаємо, за інформацією з неофіційних джерел, Микола Харабара 16 листопада написав рапорт на звільнення з посади начальника УМВС у Чернівецькій області.

Додамо, екс-спікер МВС Костянтин Стогній на своїй сторінці у "Facebook" 16 листопада написав, що в структурі МВС скоро відбудуться зміни і ротація кадрів. «Багато начальників УМВС (поки 11, ще 7 чекають рішення у «високому» кабінеті) поміняють місце роботи. Когось - в ротацію в інше УМВС, когось в АП, а в декого доля туманна», - написав Стогній.

У Чернівецькій області замість Миколи Харабари буде, швидше за все, призначений начальник управління МВС на Львівській залізниці Олександр Демидов. У Волинській області теперішній начальник Богдан Щур повинен стати радником Віталія Захарченка (на фото). У Вінницькій області поки офіційних документів немає, однак джерело повідомило, що нове начальство обласної міліції можуть оголосити у вівторок або середу.

"У низці областей існує розрив у характері боротьби зі злочинністю. Наприклад, низка західних і центральних областей демонструють непогані результати в боротьбі із загальнокримінальними злочинами, але у них спостерігається зростання економічної злочинності або злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків", - наголосили в МВС.

Водночас інформацію про те, що генерала Миколу Харабару було дійсно звільнено з посади голови УМВС України в Чернівецькій області на прес-конференції у понеділок, 19 листопада, фактично підтвердив голова Чернівецької облради Михайло Гайнічеру. При цьому він зазначив, що рішення про звільнення керівника обласної міліції було прийнято не лише у Чернівецькій області, а й в інших куточках України. Про підстави щодо прийняття такого рішення Гайничеру розповісти не міг. Також він заявив, що не знає, чим далі займатиметься Харабара.

За матеріалами  ЛIГАБiзнесIнформmolbuk.ua, Місто Ч, "Facebook".

1