Кабмін погодив Осачука на голову ОДА більше тижня тому, але Указу Зеленського про призначення на посаду досі немає

Кабмін погодив Осачука на голову ОДА більше тижня тому, але Указу Зеленського про призначення на посаду досі немає

07.11.2019, 22:14

У Чернівцях триває запекла підкилимна боротьба за крісло голови ОДА. У ній задіяні неформальні групи впливу, що мають інтерес на митниці.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".

Незважаючи на те, що тиждень тому уряд ухвалив рішення про погодження кандидатури науковця та історика Сергія Осачука на посаді голови Чернівецької ОДА, наразі досі немає чіткого і твердого переконання, що новим губернатором стане саме він.

Про наявність конфліктів усередині "Слуги народу" через ймовірні кадрові призначення свідчить низка подій, які можна було спостерігати упродовж цього тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергія Осачука погоджено на посаду голови Чернівецької ОДА

Ще донедавна основним претендентом на посаду голови ОДА називали голову обласного осередку партії "Слуга народу" Віталія Другановського.

Хто на голову ОДА: у Чернівцях триває запекла підкилимна боротьба

Упродовж останнього часу він активно вів публічну діяльність, брав участь у різних заходах, організованих "будинком із левами". Про свою готовність очолити Чернівецьку ОДА Другановський заявляв ще з весни цього року, коли Зеленський лише балотувався у президенти.

Пізніше пан Віталій як керівник "Зе-Команди" на Буковині провів дві передвиборчі кампанії з позитивним результатом. Чернівецька область потрапила у четвірку регіонів, де на всіх мажоритарних округах перемогу отримали представники "Слуги народу".

Та, незважаючи на такі успіхи "Зе-Команди", область через три місяці після парламентських виборів залишається без голови ОДА.

Наприкінці вересня Другановський у коментарі "МБ" пояснив це банальним "навантаженням" у президента Зеленського.

Так, на запитання, чи готується пан Другановський до призначення на посаду голови ОДА, він відповів: "Щонайменше на наступні п’ять років я увійшов у політичне життя – як голова обласного осередку політичної партії "Слуга народу".

Також на запитання "Якою зараз є ймовірність призначення Другановського головою Чернівецької ОДА?", він дав відповідь:

"Я думаю, що вона (ймовірність, – авт.) розглядається десь вищим керівництвом. Ми йдемо за принципом: як партія скаже, так і зробимо. Але в процеси, що відбуваються в області та в місті треба вникати уже. Тож, маючи присутніх народних депутатів спільно з ними можна буде потім контактувати і вирішувати проблеми".

В інтернеті посипалися звинувачення

Однак минулого тижня Кабінет Міністрів під час свого виїзного засідання в Маріуполі несподівано ухвалив рішення про погодження кандидатури науковця та історика Сергія Осачука на посаді голови Чернівецької ОДА.

Як сталося, що в уряді обрали саме його, пан Осачук наразі не коментує. Мовляв, на всі запитання він дасть відповідь лише після того, як Зеленський офіційно призначить його на посаду.

Хто на голову ОДА: у Чернівцях триває запекла підкилимна боротьба



Тим часом Віталій Другановський відзначився кількома дописами у Facebook, які наштовхують на думки про те, що існує конфлікт через "кадрове" питання на Буковині. Так, 31 жовтня він зробив репост допису користувача Валерія Аіріні із дивним текстом: "На виїзному аукціоні з продажу областей в Маріуполі продали Буковину Бурбаку з Яценюком".

Хто на голову ОДА: у Чернівцях триває запекла підкилимна боротьба

Пізніше Другановський на своїй сторінці поширив публікацію із сумнівного інтернет-сайту "Антикор", в якій претендента на пост глави ОДА Сергія Осачука звинувачують у шахрайстві та причетності до контрабанди на Буковині. Щоправда, згодом Другановський цей допис видалив зі своєї сторінки.

Хто на голову ОДА: у Чернівцях триває запекла підкилимна боротьба



"МБ" упродовж трьох днів намагався зв’язатися за допомогою телефону і соцмереж із паном Другановським, аби поцікавитись про події довкола призначення голови ОДА. Проте керівник "Слуги народу" всі дзвінки та повідомлення проігнорував.

Ми намагалися також потрапити до партійного офісу "Зе-Команди" на вулиці Руській, проте охоронець на вході відмовився нас впускати, повідомивши, що в офісі "нікого немає, окрім прибиральниці".

Щоправда, згодом Другановський написав журналісту "МБ" смс-повідомлення з таким змістом: "Дякую за пропозицію, готуюсь до партійного з’їзду, який відбудеться цими вихідними в Києві. Повернуся в понеділок, у вівторок буду готовий поспілкуватись".

Хто на голову ОДА: у Чернівцях триває запекла підкилимна боротьба



"Павлюк цей раунд програв"

Тим часом столичні ЗМІ пояснили, що ймовірне призначення Осачука головою ОДА – це "програш Іллі Павлюка". Мовляв, відомому бізнесменові з Буковини Іллі Павлюку, який має великий вплив на партію "Слуга народу", не вдалося "просунути" в губернатори "свою людину".

Такий висновок зробив журналіст Павло Вуєць у своїй публікації на сайті "Главком".

У статті йдеться, що Почесний консул Австрійської Республіки у Чернівцях Сергій Осачук, якого днями Кабмін погодив на посаду голови ОДА – "без особливих плям у біографії".

Автор зауважив, що "інтрига в цій області була в тому, чи вдасться просунути в губернатори свою людину одному з непублічних фаворитів влади Іллі Павлюку, для якого Буковина є батьківщиною".

"Схоже, цей раунд він програв", – робить висновок автор публікації.

Однак наразі немає рішення і про призначення на посаду Сергія Осачука. Тож, хто буде?

Микола Кобилюк

 

Джерело: https://molbuk.ua/

1