Ізраїль має визнати Голодомор 1932-1933 рр. в Україні злочином проти людства

Ізраїль має визнати Голодомор 1932-1933 рр. в Україні злочином проти людства

24.11.2016, 23:52

Ізраїль має визнати Голодомор 1932-1933 рр. в Україні злочином проти людства, скоєним сталінським режимом, так само як держава Україна визнала Холокост злочином проти людства.

Про це заявив представник фракції «Народний фронт» Антон Геращенко у четвер під час спільної зустріч керівництва та членів парламентського Комітету у закордонних справах та депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль зі спікером Кнесету.

Антон Геращенко зазначив, що Україна вже давно визнала Холокост злочином проти людства.

«Ми не могли вчинити інакше, оскільки значна частина Холокосту відбулася і на території України. Але так само ми звертаємося до вас із закликом визнати Голодомор (1932-1933 рр.) також злочином проти людства, скоєним сталінським режимом», - звернувся народний депутат до членів ізраїльської делегації. 

При цьому Антон Геращенко зауважив, що серед жертв Голодомору були не лише українці, але й росіяни і євреї. За його словами, «Голодомор – це, по суті, другий Холокост».

Народний депутат також запропонував компетентним органам виокремити з переліків жертв Голодомору, скільки приблизно серед них було етнічних євреїв. 

«І це має стати останньою краплею, яка переповнить чашу терпіння ізраїльського Кнесету і яка, я сподіваюсь, приведе до прийняття цього символічного, але дуже важливого у відносинах наших країн рішення», - наголосив парламентар.

ДОВІДКОВО:

Спікер кнесету Ізраїлю Юлій Едельштайн, який є уродженцем Чернівців, прибув з офіційним візитом до Києва.

Про це на своїй ФБ-сторінці повідомив радник Київського міського голови Богдан Баласинович.

Баласинович, який є також родом з Чернівців, повідомив, що у Києві вперше за останні 23 роки відбувся офіційний візит спікера кнесету Ізраїлю.



Нагадаємо, у 2015 році екс-чернівчанин Едельштайн вдруге став спікером кнесету Ізраїлю.

Сьогодні Едельштейн відвідав Меморіал пам'яті жертв Голодомору

Як повідомляв УНІАН, 14 листопада президія Кнесету Ізраїлю затвердила розгляд резолюції про визнання Голодомору актом геноциду українського народу. Ініціював розробку резолюції почесний консул Держави Ізраїль в Західному регіоні України Олег Вишняков. Для того, щоб переконати парламентаріїв, він наполіг на візиті ізраїльської делегації до Києва у Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» в рамках заходів, пов'язаних з 75-ми роковинами трагедії в Бабиному Яру.

1