У переддень 80-річного ювілею одного з найулюбленіших буковинських митців – актора і режисера Івана Миколайчука, депутати Чернівецької обласної ради звернулися до Мінкульту з проханням присвоїти геніальному земляку звання Героя України. 

Відповідь їх шокувала, бо це швидше відписка. 

«Для присвоєння звання Герой України особам, які мали місце у минулому і пов'язані зі становленням та розвитком незалежної України, але не набули громадянства України, необхідно внести відповідні зміни до законодавства», – сказано у відповіді міністерства.

Тому  практично весь склад цього скликання не мають як пояснити людям, чого так ставляться до актора, який є національною гордістю. А 15 червня на Буковині відзначатимуть 80-річний ювілей Івана Миколайчука. 

У Чернівцях, Кіцмані, рідному селі актора Чорториї зберуться тисячі людей, щоби вшанувати пам'ять Івана. Відбудеться фестиваль «Миколайчук OPEN».

Не дослухалося Міністерство культури і до інших клопотань депутатів та громади області. Як-то спорудження пам'ятника Іванові Миколайчуку в Києві, створення національної кіностудії імені Миколайчука і заснування однойменного національного музею. Також облрада просила міністерство проголосити в Україні 2021-й рік «роком Івана Миколайчука».

Відповідь така. «Міністерство культури України не вбачає за необхідне створювати нову державну кіностудію імені Івана Миколайчука».

У своїй відповіді Міністерство культури також зауважило, що уряд обмежив кошти з держбюджету для проведення заходів з пам'ятних та історичних дат, ювілеїв та вшанування пам'яті видатних осіб, крім заходів, пов'язаних з відзначенням 150-річчя з дня народження Лесі Українки, 150- річчя з дня народження Василя Стефаника, 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди.

Водночас у міністерстві повідомили, що потрібно зробити облраді для встановлення пам'ятника державного значення Іванові Миколайчуку – клопотання та погодження з органом місцевого самоврядування, місця його встановлення. Крім того, Мінкульт вважає недоцільним створення нової кіностудії у формі державного підприємства.

Разом з тим, у міністерстві культури повідомили, що п'ять років тому уряд ухвалював рішення щодо побудови музейного комплексу Івана Миколайчука, однак це рішення «на жаль, не було повною мірою реалізовано».

Що означає ця бюрократія? Приблизно, таке. Перше – що українець Іван Миколайчук не має права бути Героєм України, бо України при ньому не існувало. Друге – проголосити рік Івана Миколайчука не можна, бо там черга з інших видатних людей, які, до речі, теж не застали українську незалежність. Третє – пам'ятник має ставити місцева влада, а кіностудія має бути приватною, без фінансової участі держави. 

Буковинці правильно вас розуміють, пане міністр Олександр Ткаченко? Бо після таких аргументів ваше міністерство виглядає ніби білим, але з чорною ознакою.

Сергій СУЛИМА.

Фото: з архіву автора.

Джерело: http://www.golos.com.ua/news/137677

Тим часом у Чернівцях на фасаді ратуші з’явився портрет видатного кіномитця Івана Миколайчука. Про це повідомляє МБ.

Чорно-біле панно із зображенням кінорежисера встановили на будівлі ратуші під оглядовим майданчиком.

Як відомо, завтра, 15 червня виповниться 80 років від дня народження Івана Миколайчука.

Цього дня новозбудований культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука відчинить свої двері святковим дійством “Миколайчук OPEN”.

Театралізоване дійство розпочнеться 15 червня о 15.00.

Вхід вільний.



У програмі:

15:00 – вуличний перформанс на майданчику перед будівлею Центру Миколайчука за участю мім-театру "IF"
15:00 – виставка-інсталяція в музеї творчості Івана Миколайчука в основі якої погруддя Івана Миколайчука авторства скульптора Івана Тимківа
15:30 – публічна дискусія "Вавилон XXI" в арт-просторі "Іван Хаб".

Гості дискусії:

Володимир Войтенко - кінознавець, Голова спілки кінокритиків України
Лариса Брюховецька (онлайн) - кінознавець, керівник Центру кінематографічних студій НаУКМА, головний редактор журналу "Кіно-Театр", секретар Національної спілки кінематографістів України, лауреат премії ім. Івана Миколайчука
Василь Ілащук – продюсер, ведучий, народний артист України
Роман Балаян (онлайн) – кінорежисер, народний артист України
В рамках дискусії відбудеться презентація книги Мирослава Лазарука "Чорторийські марева-видіння". Модератор диcкусії – Олександр Докієн

18:00 – святковий концерт в кіно-концертній залі Центру Миколайчука за участю етно-гурту "Курбаси", Центру анімаційних мистецтв Оксани Мергут, академічного симфонічного оркестру Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка під керівництвом Йосипа Созанського.

19:30 – фільм Івана Миколайчука "Вавилон XX" за сприяння Національної кіностудії художніх фільмів ім.О.Довженка та Національного центру О. Довженка.

Захід відбудеться за підтримки Буковинського Культурного Фонду.

Як у Чернівцях відзначать 80-річчя з дня народження Івана Миколайчука: програма заходів

15 червня до 80-річчя з Дня народження кінорежисера, сценариста та актора Івана Миколайчука Суспільний мовник Буковини підготував міжпрограмні ролики та спецпрограми у теле- та радіоефірах. 

Зокрема, 15 червня глядачі UA: БУКОВИНА  зможуть переглянути міжпрограмні відеоролики про Івана Миколайчука. «Що ти знаєш про Миколайчука?»  це розважальні експлейнери про відомого буковинця, де у простому і цікавому форматі глядач дізнається маловідомі факти із життя Миколайчука.  Експлейнери уже доступні на сайті Суспільного мовника Буковини.

Також 15 червня офіційно відкриють культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука. Тож у переддень відкриття радіожурналістка Аліна Хрищук запросила до розмови директора центру Івана Бутняка, аби дізнатися не лише про захід, але й почути, якими він бачить перспективи розвитку центру.

«У відеоанонсі мене зацікавила його фраза, що це буде старт нового формату культурно-мистецького руху в Чернівцях. Про його режисерський та акторський досвід чернівчани знають, а ось, який у нього підхід, як керівника  розпитаю в етері», — розповідає Аліна Хрищук.

Отож про те, чи цікавиться думкою містян щодо напрямків роботи центру, чи планує, аби заклад заробляв самостійно та з ким налагоджує співпрацю,  слухайте у понеділок, 15 червня, о 17:20 у передачі «Прайм-тайм» на «Українському радіо Буковина».

Окрім того,  15 червня о 10:25  в ефірі UA: БУКОВИНА покажуть художній фільм «Вавилон ХХ» (режисером, сценаристом та виконавцем головної ролі був Іван Миколайчук) а 16 червня о 00:00  — фільм «Іван Миколайчук. Посвята». Також команда «Сьогодні. Головне» готує спецпрограму до 80-річчя з Дня народження режисера, яка вийде в ефір 16 червня о 19:00.