Іван Рибак: Закон про стовідсоткову мажоритарку прив'яже всіх депутатів до українського виборця і українського народу

Іван Рибак: Закон про стовідсоткову мажоритарку прив'яже всіх депутатів до українського виборця і українського народу

29.08.2018, 17:55

За переконанням народного депутата України Івана Рибака, ця осінь і зима будуть напруженими через близькість президентських та парламентських виборів. В ефірі телеканалу News One він наголосив, що народні депутати 8-го скликання тим і відрізняються від попередників, що вони ретельніше працюють на округах.

"Нас загартувало і згуртувало до роботи і те, що впродовж нашої каденції ми постійно чули про розпуск Парламенту. Активність депутатів-мажоритарників можна відстежити і по сторінках у соціальних мережах. Її підтверджують і громадські організації, котрі моніторять нашу діяльність. Тому хочу заявити, що я і багато моїх колег активно працювали у літній період.

Якщо ти на 100% викладаєшся, працюючи зі своїми виборцями, відповідно ти втрачаєш у спілкуванні зі своєю сім'єю. А ми такі ж люди, як і всі. Особисто я влітку зміг лише кілька днів, причому вихідних, відпочити разом із дружиною та дітьми ", - розповів Іван Рибак.

На його думку, мажоритарники і списочники - це абсолютно різні депутати за своєю суттю. Списочник більше працює на загальнонаціональному рівні, і у нього немає виборців, котрі можуть спитати за роботу очно. Він здебільшого задіяний в телеефірах та у ЗМІ.

"Мажоритарники ж більш заземлені люди, прив'язані до територій і конкретних громад. Тому, коли ми будемо голосувати за зміни до виборчого законодавства, а у Верховній Раді вже зареєстрований цікавий проект Закону щодо створення 450 мажоритарних округів, я наголошуватиму на мажоритарному принципі. Адже саме 100% мажоритарка прив'яже всіх депутатів до відповідних територій та людей, які їм висловлять довіру. До українського виборця і, відповідно, до українського народу. Може так бути, що наступні вибори у парламент дадуть змогу кожному виборцю мати свого депутата, з котрим він буде мати пряму комунікацію, прямий і зворотній зв'язок.

Але буду відвертим, той Виборчий кодекс, який вже був проголосований в першому читання і був прийнятий за основу, не має права бути проголосованим у другому читанні і в цілому як Закон. Адже насправді, це такий собі мікс з законопроектів, покликаних підігнати виборче законодавство під окремі групи і партії. Сюди наліпили проекти, котрі стосуються і ЦВК, і виборів Президента, і кампанії з обрання Верховної Ради. Переконаний, колотити таке законодавче "мохіто" - безвідповідально.

Ми з помічниками сіли вносити правки до другого читання і знайшли купу положень, котрі посилаються на неіснуючу законодавчу базу. Є багато технічних неузгоджень. Наприклад, автори плутають терміни: кодекс і закон. Багато є скопійованого з попередніх законопроектів. Такий вінегрет не запрацює, насамперед,  через непрозорі і неякісні формулювання завдань та положень цього документу. Це стосується ТВК, дільничих виборчих комісій тощо.

В України і так багато проблем, додати до них ще й виборчу казуїстику - неприпустимо.

Ми вже маємо проблему з ЦВК, через рішення якої може бути зірвана реформа децентралізації. Попри це, як мажоритарник, я хочу сказати, що діючий закон є недосконалим і, звичайно, потребує змін. І найкращим варіантом є стовідсоткова мажоритарна виборча система, котру підтримують люди. Нехай навіть партії висувають таких кандидатів", - заявив Іван Рибак.

Парламентар наголосив, що у Верховній Раді є відповідний варіант законопроекту, але він чомусь настійливо відхиляється, хоч і є доцільним.

"Зараз ми знову взялися за його підготовку.  Бо вибори за партійною системою можуть призвести до того, що Західна Україна взагалі може залишитися без своїх представників у парламенті. Активність виборця на Заході і у Центрі є набагато вищою, ніж на Сході чи Півдні України. Це зумовлює вищу конкуренцію на виборах і, відповідно, менший відсоток електоральної підтримки. Через це є загроза, про яку я сказав: Захід і Центр можуть залишитися без своєї депутації у вищому законодавчому органі.

Місцеві вибори за партійними списками вже яскраво продемонстрували, що за такого принципу формування місцевих влад більшість населення залишилася без свого представника у радах чи у керівництві ОТГ. А я вважаю, що кожен українець має право мати свого представника на всіх рівнях влади, який лобіюватиме його інтереси та інтереси українського народу", - зазначив Іван Рибак у своєму виступі на каналі NewsOne.  

 Прес-служба народного депутата України Івана РИБАКА

1


КОМЕНТАРІ (1)

Правильно, Іван! Не хєр колотити чого сам не тямиш.

avatar

Мигай

29 серпня 2018 21:31