Іван Рибак визнає, що майбутніх виборців задобрював вікнами,  а Василя Філіпчука не пускали для агітації в школи, але заперечує, що сам був правою рукою Медведчука

Іван Рибак визнає, що майбутніх виборців задобрював вікнами, а Василя Філіпчука не пускали для агітації в школи, але заперечує, що сам був правою рукою Медведчука

21.10.2014, 13:28

Під час прямого  ефіру 16 жовтня  в програмі „Суть речей з Оксаною Денисюк” на радіо Станція 103.2 ФМ  кандидат в народні депутати по 202-му виборчому округу Іван Рибак прокоментував перебіг виборчої кампанії.

 Зокрема, Іван Рибак відповів на закид, що під час виборів у 2012 році міг бути технічним кандидатом іншого кандидата. Того, якого підтримувала Партія регіонів. І таким чином працював проти тодішньої опозиції.  «Скажімо так: ви бачили технічного кандидата, який в перший тиждень після програшу чи після закінчення виборчої кампанії, розпочинає ремонт в школі, де він пообіцяв замінити вікна на металопластикові? Будь ласка, можете звернутись у Кіцманський район, село Неполоківці і вам вся громада села підтвердить, що Рибак Іван Петрович дійсно це зробив», - відповів запитанням на запитання Іван Рибак.  

 Іван Рибак фактично визнав також те, що «неодноразово змінював свої політичні симпатії». А робив це, якщо коротко резюмувати його розлогу відповідь, бо не мав іншого способу потрапити у владу. «Іншого способу балотуватись просто не було, - сказав Іван Рибак. - Можливості бути у владних верхах в ті часи…. Кон'юнктура вимагала того…»

 Водночас нинішній кандидат в депутати від Блоку Петра Порошенка заперечив твердження, що крім БЮТ, він також був близький до СДПУ (о) Віктора Медведчука. Щоправда з самого спростування не зовсім зрозуміло: Іван Рибак взагалі не був причетний до цієї партії, чи просто не був «правою рукою соціал-демократів об’єднаних». А останнє тільки тому, що вік не довзляв?

 «Що стосується моїх попередніх перебувань у партіях, в Інтернеті розписують, що я там був ледь не права рука Медведчука, - сказав з цього приводу Іван Рибак. - Ті, хто знають мою біографію, вони прекрасно знають, що я з 1978 року народження, і я в принципі не міг бути правою рукою соціал-демократів об’єднаних, тому що вік не дозволяв».

 Зачепили під час ефіру і звинувачення, які лунають на адресу кандидата від влади про використання ним адмінресурсу проти своїх опонетів.

 Іван Рибак визнав, що  саме «адмінресурс» (це його власне формулювання) на цих виборах таки застосовується: «Сьогодні адмінресурс працює на повну», - сказав перший заступник голови Чернівецької ОДА. Але одразу розсудливо додав «виключно на забезпечення проведення чесних і прозорих виборів».

Дивно, що для цієї шляхетної мети застосовується адмінресурс, а не закон, як би це мало бути при новій владі.  

 Не заперечував він також й того, що його опонента на виборах Василя Філіпчука справді не пускали до шкіл для зустрічей з виборцями, про що той розповів на прес-конференції.  

 «Мова йшла виключно про доступ чи не доступ до закладів освіти, - засвідчив, що добре знає про що саме йдеться прямо в ефірі програми Іван Рибак. - ... я чітко знаю, що потрібно проплатити за використання приміщення, навіть якщо це є навчальний заклад. Він же цього не зробив. І, звісно, хтось з директорів шкіл задав звичайне питання: а де ваша квитанція про оплату чи платіжне доручення, яке б підтверджувало факт оплати з вашого виборчого фонду? У Кіцманському районі це десь 12 гривень за школу. Я ж це зробив, тому мене пускають, а він, не знаючи законодавства – цього не робить. Сьогодні, на скільки мені відомо, його представники штабу бігали і пробували укладати ці угоди. Але не можна казати, що це адмінресурс, це є чітке виконання норм чинного законодавства».

 Пояснення факту не допуску іншого кандидата в комунальну установу для агітації  у першого заступника голови Чернівецької ОДА Івана Рибака дещо дивне. Так ніби це він особисто має стежити за чистотою виборчої кампанії, а не визначені законом органи і інститути.

Чи все таки оцінку гіпотетичним порушенням опонентів  мали б давати ті, на кого ці обов'язки покладає закон? 

Підготовлено за матеріалами прямого  ефіру 16 жовтня  в програмі „Суть речей з Оксаною Денисюк” на радіо Станція 103.2 ФМ.

На фото: Агітаційними матеріалами першого заступника голови Чернівецької ОДА Івана Рибака заліплено навіть цвинтарні паркани. Фотографії з округу, де балотується Іван Рибак, нам надіслали читачі BukNews.

1