Іван Рибак обговорив у Молдові  питання доцільності побудови на Дністрі каскаду з шести малих ГЕС і зустрівся з прем'єр-міністром країни

Іван Рибак обговорив у Молдові питання доцільності побудови на Дністрі каскаду з шести малих ГЕС і зустрівся з прем'єр-міністром країни

28.11.2018, 22:20

Сьогодні у складі депутатської групи ВРУ народний депутат України Іван Рибак взяв участь у черговому засіданні міжпарламентської групи дружби "Україна – Молдова", яке відбулося у Кишиневі.

- Насамперед, наших міжнародних колег, звичайно, цікавила політична ситуація в Україні, події 25 листопада та російська агресія проти українських кораблів на вході в Керченську протоку. А також подробиці і наслідки пов'язані з введенням воєнного стану у кількох областях України. До цього переліку увійшли і дві області, що межують з Республікою Молдова: Одеська та Вінницька. Наші сусіди висловили солідарність з українським народом та підтримали нелегке, але нагальне рішення України про введення воєнного стану, - розповів Іван Рибак. 

- Голова Парламенту Андріан Канду під час свого виступу засудив агресивні дії Російської Федерації в Азовському морі. Чим засвідчив, що наші партнери розуміють та підтримують дії української влади, спрямовані на забезпечення миру та протистояння агресії проти України, як невідкладні.

- Нас поєднує стурбованість діями путінської Росії, яка виходить за рамки україно-російського конфлікту, викликаного анексією Криму та вторгненням на Донбас російських збройних формувань. Елементи російської гібридної війни проти країн-сусідів відчувають усі. Кремль намагається впливати на всі сфери життя – політичну, енергетичну та духовну. Всі присутні погодилися з необхідністю напрацювати єдину стратегію протистояння агресивній Росії. Наші країни мають спільне минуле та спільне європейське майбутнє, і співпраця з Європейським Союзом є ключовою для наших держав. Що підтвердили учасники засідання міжпарламентської групи у своїх виступах.

- Окремою темою порядку денного засідання міжпарламентської групи дружби "Україна – Молдова" було питання екології басейну річки Дністер. Його потужна екосистема забезпечує питною водою декілька українських та молдовських міст, а також столицю Молдови – Кишинів. Крім цього, дністровська вода має велике значення для агропромислових комплексів двох країн. Тому питання "здоров'я" Дністра є дуже важливим для нашого регіону і вимагає відповідальних державницьких підходів з боку обох країн. Було наголошено, що пойма Дністра є постійною турботою, домашніми завданнями екологів, біологів, іхтіологів двох країн.

- І я, як голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету ВРУ з питань екологічної політики, запевнив наших молдовських колег, що Україна ретельно переймається станом басейну Дністра та усім спектром пов'язаних з цим екологічних питань. У тому числі тими, котрі виникають через функціонування каскаду гідроелектростанцій, а також Дністровської ГАЕС.

- Я повідомив колег, що нещодавно в стінах українського парламенту нашим Комітетом було організовано засідання круглого столу на тему: "Екологічні аспекти розвитку гідроенергетики України", проведення якого зініційоване громадськістю. Про питання економічної доцільності побудови на Дністрі каскаду з шести малих ГЕС у верхів'ї, що планувалося в "Укргідроенерго", але викликало спротив мешканців прибережних територій. Про те, що пропозиції учасників круглого столу було доопрацьовано та відповідно підготовлено пакет рекомендацій, які наш профільний Комітет схвалив на своєму засіданні та направив до Уряду, до Мінприроди, Міненерго, Мінагрополітики, Держводагентства, Держекоінспекції, Держрибагентства, а також керівникам Чернівецької, Тернопільської, Івано-Франківської обласних державних адміністрацій.

- Я наголосив, що українська сторона постійно намагається вишукувати допустимі компроміси між економічною доцільністю і впливом на екосистеми. Аналізує і ретельного прораховує можливі негативні наслідки не тільки для України, а й наших сусідів, котрі теж зацікавлені у нормальному функціонуванні дністровської екосистеми. Було заявлено, що ми сподіваємося на співпрацю з нашими молдовськими колегами і завжди раді вислухати їхню авторитетну думку, враховувати їхні конструктивні пропозиції.

- Сторони погодилися, що європейські підходи, згідно з якими охорона довкілля має привілеювати над короткотривалою економічною вигодою, повинні бути наріжним каменем нашої співпраці щодо Дністровського басейну, як і стосовно Прутського та Сіретського.

- В рамках робочого візиту також відбулася зустріч з прем'єр-міністром Молдови Павлом Філіпом, який висловив своє занепокоєння з приводу дій Російської Федерації та запевнив нас у сприянні щодо захисту суверенітету та територіальної цілісності України. 

- Під час зустрічі обговирили із представниками Уряду Молдови плани щодо реалізації спільних проектів двостороннього співробітництва задля розвитку наших держав, - завершив розповідь про насичений робочий день Іван Рибак. 

1