Іван Мунтян звернувся до буковинців з нагоди 101-ї річниці Буковинського народного віча

Іван Мунтян звернувся до буковинців з нагоди 101-ї річниці Буковинського народного віча

02.11.2019, 22:36

У перші дні листопада ми традиційно відзначаємо насправді вагому подію в історії Буковинського краю. Багатотисячне народне віче у Чернівцях третього листопада 1918-го pоку одностайно заявило про нездоланне прагнення возз'єднатися з матір’ю – Україною.

Саме тому щороку цієї пори ми звіряємо свої задуми та плани на майбутнє з тими високими ідеалами національного духу, свободи та демократії, якими керувалися понад століття тому звитяжні учасники Буковинського віча.

Відтак сьогодні знову настала пора усвідомити, що духовна сила українського народу полягає перш за все в єднанні його невичерпного культурного, інтелектуального, державотворчого потенціалу.

Звертаючись до учасників урочистого зібрання з нагоди відзначення 101-ї річниці Буковинського віча голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян побажав усім присутнім, усім українцям бути завжди згуртованими – у свята і в будні, у мирний час і грозової військової пори піклуватися про міцність, цілісність та єдність нашого спільного дому, нашої України.

З нагоди свята Іван Мунтян мав надзвичайну приємність нагородити за заслуги перед українським народом грамотою Верховної ради України Олександра Георгійовича Ротара – Черленівського сільського голову Новоселицького району та Діану Олексіївну Бельчук – начальника відділу реєстрації, держаного реєстратора виконавчого комітету Новоселицької міської ради.

З великою вдячністю та пошаною нагородив Почесною відзнакою Чернівецької обласної ради «За заслуги перед Буковиною»:


- Миколу Борисовича Головатюка – підполковника, начальника штабу-першого заступника командира військової частини А4267;
- Костянтина Трояновича Босовича, Леоніда Леонідовича Капроша, Віталія Вікторовича Макаренка, Олександра Сергійовича Мелещука, Олександра Сергійовича Паращука – учасників бойових дій в антитерористичній операції на Сході України;
- Ігоря Степановича Кібіча – директора приватного підприємства «Колос», заслуженого працівника промисловості України, повного кавалера ордену «За заслуги», депутата Чернівецької обласної ради IV, V, VI скликань;
- Світлану Георгіївну Фочук – депутата Чернівецької обласної ради VI та VI скликань;
- Олексія Георгійовича Чепіля – голову Вижницької міської ради об’єднаної територіальної громади, депутата Чернівецької обласної ради VI та VI скликань;
- Ольгу Тарасівну Танасійчук – директора комунального закладу «Оршівський дитячий будинок санаторного типу»;
- Петра Єпіфановича Ончула – професора Львівської Національної музичної Академії ім.Миколи Лисенка, Народного артиста Ураїни;
- Пантелея Георгійовича Рацу – майстра спорту СРСР з волейболу, суддю національної категорії.

Почесною грамотою обласної ради нагородив Олену Миколаївну Петренко – головного спеціаліста фінансового відділу виконавчого апарату Чернівецької обласної ради.

Звернення голови Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна з нагоди 101-ї річниці Буковинського народного віча

Шановні краяни!

Співвітчизники!

3 листопада 1918 року у Чернівцях велелюдне народне віче сповістило світ про нездоланне прагнення приєднання до Української Держави. Ця вікопомна подія стала наочним прикладом демократичного, правового вирішення доленосних питань державотворення,  національного, територіального та політичного самовизначення. 

У наші дні, як і більш ніж століття тому, ми знову виборюємо територіальну цілісність своєї країни, боронимо соборність та незалежність українських земель від ворожих зазіхань з боку держави-агресора. У цій звитяжній боротьбі нас підтримує усе світове українство, сотні мільйонів людей доброї волі на всіх континентах планети висловлюють свою солідарність та підтримку нашому народові – воїнові, народові – переможцю. 

Звитяжні оборонці прабатьківської української землі були, є і завжди будуть уособлювати істинний патріотизм, джерельну віру та національну самосвідомість, беззастережну готовність до самопожертви задля гідного сьогодення та майбуття Батьківщини.

Тож будьмо гідними дорогоцінного спадку буковинських вічевиків! Живімо та захищаймо свої конституційні права та  громадянські свободи з такими ж почуттями власної гідності та відваги, які понад століття тому були притаманні славним учасникам Буковинського народного віча!

З повагою

Голова Чернівецької обласної радиІван Мунтян

ДОВІДКОВО:

У нашому краї відзначається 101-річниця від Буковинського народного віча.

3 листопада 1918 року в Чернівцях відбулося Буковинське Віче. Його результатом стало проголошення возз'єднання Буковини із Західно-Українською Народною Республікою та подальшу Злуку з «Великою Україною». Віче також висловило протест проти спроб Румунської національної ради оголосити всю Буковину «румунською землею».

3 листопада 1918 року в Чернівцях Українським крайовим комітетом як складовою частиною Української Національної Ради у Львові було скликано Буковинське віче. На зборах були присутні понад 10 000 осіб з усіх повітів Буковини.

На центральній площі міста перед магістратом Віче проголосило возз’єднання Буковини Північної (а саме Кіцманський, Заставнівський, Вижницький, Вашковецький повіти, українська частина Чернівецького і Серетського повітів та переважно українські громади Сторожинецького, Радовецького та Комполунзького повітів) із Західно-Українською Народною Республікою та злуку з «Великою Україною».

1