Іван Мунтян відвів посла Яна Пєкло в костел

Іван Мунтян відвів посла Яна Пєкло в костел

10.06.2017, 22:08

Про це голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян написав на своїй сторінці у ФБ. 

По завершенню обговорення проблем та перспектив децентралізації на Буковині вирішили на власні очі переконатися у наявності досягнень у реформуванні місцевого самоврядування на прикладі Глибоцької ОТГ. Забігаючи наперед, скажу, що мені було особливо приємно чути схвальні відгуки наших поважних гостей про результати, яких вдалося досягнути жителям рідної для мене громади.

Так, викладачі Глибоцького ліцею представили нам результати декількох успішно реалізованих проектів з енергоаудиту, підвищення енергоефективності та поводження з твердими побутовими відходами. Найприкметніше те, що всі проекти мали за мету дати відповідні знання вихованцям ліцею, які згодом обов’язково передадуть їх своїм батькам.

Також голова місцевого сільськогосподарського кооперативу «Добрі ґазди» поділився планами щодо створення сучасного цеху з переробки молока та виготовлення традиційних карпатських сирів. Відрадно було це чути, адже жителі Михайлівки та Червоної діброви, які увійшли до складу Глибоцької ОТГ, віддавна утримували велику рогату худобу та займалися сироварінням. Сподіваюся, що ця ініціатива буде втілена у життя ;)

У свою чергу поінформував учасників зібрання про те, що на минулій сесії депутати обласної ради внесли зміни до комплексної програми з охорони навколишнього природного середовища «Екологія» у Чернівецькій області на 2016-2018 роки, відповідно до яких об’єднані територіальні громади отримають кошти для придбання сміттєвих контейнерів, а в перспективі і на придбання сміттєзбиральної техніки.

Відтак ознайомилися з роботою центру надання первинної медико-санітарної допомоги. Центр працює всього якихось півроку, а вже здобув добру славу у жителів громади. Колектив професійний, дружній та привітний. Умови – належні. Дай Боже, щоб кожна ОТГ мала такий медцентр!

Насамкінець вирішили зробити сюрприз для Надзвичайного та Повноважного Посла Польщі в Україні пана Яна Пєкло: запросили відвідати Глибоцький костел Матері Божої Скорботної. Костел, до речі, був відремонтований також коштом новоствореної Глибоцької ОТГ.
Мушу сказати, що пан Ян був щиро подивований! :) Вперше, коли дізнався, що у Глибоці є костел, а вдруге, коли ксьондз повідомив, що служба в костелі ведеться як польською, так і українською мовами.

Пояснили пану дипломату, що це як раз і є один із яскравих прикладів буковинської толерантності, поліконфесійності та багато національності, яка формувалася на теренах нашого краю протягом століть.

Зібравшись з думками, пан Посол відзначив, що Буковина – це направду Європа ;)

1