Іван Мунтян: Задля розвитку українських Карпат

Іван Мунтян: Задля розвитку українських Карпат

21.02.2018, 19:08

Засідання українсько-австрійського круглого столу на тему: «Формування державної політики підтримки розвитку гірських територій: досвід України та ЄС» відбулося 20 лютого під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка. Участь у роботі круглого столу взяв голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян. Обговорено шляхи підвищення якості життя населення гірських територій Карпатського регіону.

Зокрема, наголошено на необхідності законодавчого забезпечення розвитку гірських регіонів, який у свою чергу слугуватиме додатковим потенціалом держави. Окреслено основні засади формування відповідної державної політики, а також заслухано Надзвичайного і Повноважного Посла Австрії в Україні пані Герміне Поппеллер, яка поінформувала присутніх про австрійський досвід підтримки та розвитку гірських регіонів. 

На засіданні українсько-австрійського круглого столу, присвяченому питанням розвитку українських Карпат, під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка дуже сподобався виступ Надзвичайного і Повноважного Посла Австрії в Україні пані Герміне Поппеллер, яка поінформувала присутніх про особливості життя людей у гірських регіонах Австрії та державну підтримку цих регіонів, - поділився враженнями голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян. 

- У свою чергу Голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко звернув увагу учасників засідання на проблеми, які гальмують розвиток гірських місцевостей в Україні. Це відсутність нормальної транспортної інфраструктури, систем очистки питної води та стічних вод, утилізації твердих побутових відходів тощо.

- Необхідність якнайшвидшого вирішення цих та багатьох інших проблемних питань промовисто свідчить на користь прийняття комплексної державної програми підтримки розвитку гірських регіонів. Адже зараз, як не прикро, економічна ситуація спонукає горян переходити від вирощування худоби до вирубування лісу, що у свою чергу тільки погіршить екологічну ситуацію у наших Карпатах і аж ніяк не сприятиме розвитку гірського туризму.

- Що вже казати про необхідність розвитку соціальної інфраструктури у гірських районах. Особливе занепокоєння тут викликає питання охорони здоров’я. Кардинальне оновлення матеріально-технічної бази медичних закладів, забезпеченість лікарськими засобами та кваліфікованими кадрами, дотримання державних стандартів надання медичної допомоги – це ті питання, відповідь на які дасть лише державна програма підтримки розвитку Карпат.

- На критичній необхідності прийняття відповідної програми наголосив й народний депутат України Микола Княжицький, який критично оцінив відповідну роботу Уряду, а також закликав невідкладно розробити та прийняти необхідні законопроекти.

1