Іван Мунтян став посланцем Юлії Тимошенко в США

Іван Мунтян став посланцем Юлії Тимошенко в США

24.08.2015, 22:39

Лідер буковинських «батьківщинівців» подякував українській громаді на Дні України в США

Голова Чернівецької обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іван Мунтян взяв участь у Дні України в США, який відзначали українці штатів Вашингтон і Орегон в м. Портленд (США).

«Український день» розпочали спільною молитвою, яку провели священики різних конфесій. Перед присутніми слово тримали мер Портленда Чарлі Хейлс, шеф місцевої поліції Ларрі О’Дейл, мер Ванкувера майор Тімоті Левітт, віце-консул Генерального консульства України в Сан-Франциско Олександр Філіпенко, представники місцевої української громади. Згодом слово надали гостям.

Іван Мунтян був представлений як член політради партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» і депутат кількох скликань від ВО «Батьківщина».

У своєму виступі буковинець привітав українців з 24-річчям Незалежності, який відзначаємо у складний час. Від імені усіх українців висловив щиру вдячність бійцям, які зараз захищають Україну від зовнішнього агресора. Подякував Іван Мунтян також українській громаді Сполучених Штатів Америки, урядовцям, а також - неурядовим організаціям українців США, які надсилають гуманітарну допомогу українським військовим госпіталям і таким чином допомагають врятувати сотні людських життів. Зокрема, це організації «Мерсі-корп», силами якої закуплено для України медикаментів, перев’язочного матеріалу, бандажів та інших матеріалів та ліків для надання першої невідкладної допомоги на 2,5 млн. доларів, та «Медікал Тімс інтернешнл», яка постійно відправляє гуманітарні вантажі госпіталям Києва, а також Харкова та інших великих східноукраїнських міст.

Іван Мунтян відзначив і важливість грантів, наданих американською стороною, в яких українці можуть реалізувати своє бажання допомогти армії у встановленні миру в Україні. Також «батьківщинівець» розповів, що партія ВО «Батьківщина» з перших днів військової російської агресії передала свої офіси для волонтерської діяльності.

Буковинець подякував і простим американцям, які надсилають допомогу до України власними силами – Іван Мунтян знає особисто, яку роботу вони проводять, адже це роблять його численні друзі, приятелі, родичі зі США.

Сюрпризом для американськи українців стало звернення лідера парламентської фракції «Батьківщина» Верховної Ради України Юлії Тимошенко, яке на її доручення зачитав Іван Мунтян.

Юлія Тимошенко, звертаючись до заокеанських українців, висловила захоплення силою їхнього духу, мужністю, яка дозволила не лише вижити в чужій країні, а й досягти особистого щастя і суспільного успіху, зробити гідний внесок у світову історію.

У зверненні лідера «Батьківщини» поруч з тривогою за українське сьогодення пролунала віра в нашу перемогу: «Те, що зараз відбувається в Криму та на Сході України, це не просто конфлікт України та Росії, це військова агресія тоталітарного минулого проти сучасної демократичної цивілізації. Тому у цій війні має перемогти не тільки Україна – має перемогти весь демократичний світ».

(Повний текст звернення Юлії Тимошенко додається)

Учасниками традиційного щорічного святкування загалом стали близько 80 тис. етнічних українців зі штатів Вашингтон та Орегон, які разом молилися, спілкувалися, співали, танцювали, знайомилися і започатковували нові проекти.

Упродовж зустрічі Івана Мунтяна з президентом Української Федеральної Кредитної спілки  Василем Корнилом була досягнута домовленість про фінансування американською стороною певних спільних проектів в Україні. Відбулося ще кілька зустрічей з лідерами церков, бізнесменами, зацікавленими у співпраці з Україною, культурними обмінами,  інвестиціями в українську економіку (зокрема, в напрямку енергозбереження). Детальніша інформація про це буде оприлюднена після повернення І.Мунтяна зі США.

Зібрані під час свята в Портленді кошти українська громада також спрямує на гуманітарну допомогу українській армії.

1