Іван Мунтян: Вимагаю зупинити спекуляції навколо національного питання на Буковині

Іван Мунтян: Вимагаю зупинити спекуляції навколо національного питання на Буковині

01.02.2016, 10:56

Як буковинець - громадянин України, румун за національністю – звертаюся до своїх краян, як до однодумців, так і до опонентів, з категоричною вимогою негайно припинити спекуляції навколо національного питання. 

Упродовж усієї своєї політичної кар’єри – а вона триває вже понад півтора десятиліття – я завжди виступав за українську державність і за підтримку єдиної державної української мови. Розуміючи, що своє, рідне, національне також має розвиватися – відстоював право дітей досконало знати саме державну мову, аби мати рівні з усіма іншими можливостями вступати до українських вузів, здобувати наукові звання і ступені, гідну роботу в Україні. Мою послідовну позицію критикували румунські громадські діячі радикальних поглядів, називаючи її навіть «антирумунською». Але я був і залишаюся українським румуном. 

Тож сьогодні відповідально заявляю: на Буковині немає жодних утисків румуномовного населення. Тому закликаю всіх: громадських діячів, чиновників, високопосадовців, політиків та представників ЗМІ – висловлюватися і діяти спокійно і виважено. Будь-які сценарії зі зриванням робочого процесу, перекриттям доріг, заворушень біля пропускних пунктів на кордоні – це дії, спрямовані на розхитування ситуації в прикордонній області. Не дозвольте себе використати!

Звертаюся до пересічних буковинців. Люди, незалежно від національності, всі ми однаково потерпаємо від непрофесійних дій нинішнього уряду. Повірте, в цій ситуації сваритися між собою – це відволіктися від справжнього джерела проблем на те, що не лише не допоможе, а й зашкодить. Поки ми разом протистоїмо проблемам – ми маємо шанс на успіх, а як тільки почнемо протистояти одне одному – ми одразу програємо. Одна справа цивілізовано вимагати вирішення наших проблем в уряду, а зовсім інша – перекривати траси і заважати своїм же землякам, і цим підсилювати наших ворогів.

Звертаюся і до політиків – насамперед до земляків-народних депутатів, які штучно роздмухують питання подвійного громадянства і загострюють його, навіть не усвідомлюючи цього. Вони навіть не усвідомлюють серйозність наслідків тих міжпартійних розборок, у які граються. Самі ще не виросли до того рівня, щоб зрозуміти, що вони несвідомо завели цю проблему в гостріше і небезпечніше русло в Чернівецькій області. Такі дії більше схожі на провокацію, ніж на збереження миру і злагоди на буковинській землі. Буковина ж завжди для всього світу була і є високим прикладом толерантності, міжконфесійної злагоди та міжнаціонального спокою. 

Як голова обласної ради, керівник вищого представництва, обраного всією громадою краю, відповідальний за нормальне функціонування і спокій в області, вранці звертатимуся до відповідних служб з вимогою не лише контролювати ситуацію, а й упереджувати ймовірні негативні прояви і вже наявні спекуляції.

Буковина однакова для всіх.

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян

ДОВІДКОВО:

Очевидно, що звернення, яке голова облради поширив через свою сторінку у ФБ, стало реакцією на іншу ініціативу

У Чернівцях активісти погрожують розпочати безстрокову акцію протесту з перекриттям міжнародної траси біля в’їзду на територію пункту пропуску "Порубне".

Про це написав на своїй Фейсбук-сторінці голова ГО "Патріотична громада Буковини" Ігор Жижиян.

Крім того, активісти підготували відкритий лист до Президента України із вимогою негайного звільнення голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука, його першого заступника Володимира Куліша та начальника Чернівецької митниці Миколи Салагора:

Президенту України
Порошенку П. О.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Шановний Петре Олексійовичу,

31 січня 2016року, до громадської організації "Патріотичної Громади Буковини", звернулись справедливо ображені представники румунської частини жителів Чернівецької області. Ми неодноразово спостерігали за скаргами на переслідування румунської меншини населення Буковини"нашою" владою. Часом ці скарги були перебільшені, часом перекручені, але здебільшого об’єктивними. 

Останнім часом, недалекоглядні вожді провладних партій нашого краю БПП"Солідарність" та "Народного фронту" розпочали відкриту війну із подвійним громадянством на Буковині. Розпочалось відкрите переслідування власників румунських паспортів. Дозволити собі таке нахабство може тільки повний дурень.

В Україні фактично уже давно існує подвійне громадянство. Хочемо ми цього чи ні, але рано чи пізно нам доведеться його визнати на державному рівні. Подвійне громадянство є у всіх країнах Європейського Союзу. Насправді корінь конфлікту закладений у пакті Молотова-Ріббентропа. 27 червня 1940 року мешканці нашого краю лягли спати - була румунська влада, а коли прокинулись, то побачили вже радянську владу, яку вони не запрошували. Тоді була допущена юридична помилка: у всіх жителів Буковини на руках залишились паспорти громадян Румунії. І ніяким державним органом України громадянства Румунії людей не було позбавлено. В той же час всі стали громадянами СРСР. Таким чином, подвійне громадянство уже було 28 червня 1940 року.

Сьогодні законодавство України справді не передбачає для наших громадян можливостi володiти паспортом ще якоїсь країни. Статтею 2 Закону України"Про громадянство України" передбачено: "Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України". Проте не слід це розцінювати як заборону подвійного громадянства, оскільки втрата громадянства України відбувається не автоматично з набуттям громадянства іншої держави, а виключно з дня видачі Указу Президента України про припинення громадянства щодо певної особи. Навіть якщо громадянин України набув громадянство іншої держави або держав, то не позбавляється при цьому українського громадянства і в правових відносинах з Україною надалі визнається лише громадянином України. Таким чином, твердження про заборону подвійного громадянства в Україні є помилковим.

Останнім часом нам нав’язують "ноу-хау" начальника Чернівецької митниці Миколи Салагора, про "факти ввезення автомобілів без сплати відповідних, передбачених чинним законодавством України, митних платежів до державного бюджету громадянами Румунії, які одночасно є громадянами України". Байдуже, що у всіх решта областях подібної проблеми немає. Напевно тому, що там давно прогнали від владного корита своїх Фищуків, Кулішів та Салагорів. 

Якби сьогоднішня владна верхівка зробила гідне життя в Україні, то не було б проблем із подвійним громадянством, як і багатьох інших проблем. Ця влада дуже швидко забула про ціну перемоги на Революції Гідності, про Небесну сотню, про обіцянки дані на Майдані. Натомість, вони грабують, ще у більших масштабах ніж попередники. Це мародери, які наживаються на війні, процвітає корупція, хабарництво, нищаться ліси, нахабство чиновників немає меж. Скільки ще, ми будемо терпіти цих горе-вождів, які залишаються біля корита при усіх владах?

Шановний Петро Олексійович, ми висловлюємо недовіру губернатору Буковини Олександру Фищуку, його першому заступнику Володимиру Кулішу та начальнику Чернівецької митниці Миколі Салагору та вимагаємо:

1) Припинити переслідування румуномовної частини населення Чернівецької області;
2) Негайного звільнення голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука, його першого заступника Володимира Куліша та начальника Чернівецької митниці Миколи Салагора.

За дорученням румуномовної частини Чернівецької області, Голова ГО"Патріотична Громада Буковини" Ігор Жижиян.

1


КОМЕНТАРІ (9)

Салагор заборонив контрабанду , тому його треба зняти!  Нардепи підняли питання  не про подвійне громадянство а про шахраїв які уникнули сплати мита використавши другий паспорт, і байдуже яке це громадянство!

avatar

правда тереблече

01 лютого 2016 11:25

Хто і коли переслідував румуномовне населення??? За проміжок часу з 1918 року по 1940(1944) раптом Буковина стала румунською землею??? Так, вони були, але на тих же умовах і за тих же обставин, що і СРСР. Читайте підручники з історії всіх часів. Не забудьте про герцогство Буковинське.Прийшов час для подвійного громадянства. 1/3 громадян України вже мають паспорти інших країн, ще 1/3 у стадії оформлення або набуття. Це факт. У потрібний час цим громадянам нагадають про громадянство іншої держави і про присягу яку вони давали. Просто особі, яка має подвійне громадянство треба заборонити працевлаштування у державні і силові(правоохоронні) структури, бути обраним у ради будь-яких рівнів. Чому? - Зверніться для роз'яснення у СБУ. Там пояснять. Доступно.

avatar

Чернівчанин

01 лютого 2016 11:31

Патріотична громада Буковини ?))) Скоріше патріотична громада Румунії )))

avatar

Артур

01 лютого 2016 11:32

Це пікет "контрабандистів" , що прикриваються неіснуючою проблемою утисків румуномовного населення. Насправді їх мета лише в тому щоб і надалі провозити повз митницю без сплати необхідних платежів машини, і таким чином збагачуватись.

avatar

Олександр

01 лютого 2016 11:33

Просто назвати акцію "Повстання румун"... це взагалі жесть!!!!!!! Жижияна за таке взагалі закрити можна!

avatar

Жесть!!!

01 лютого 2016 11:35

ЛЮДИ ДОБРІ ,СХАМЕНІТЬСЯ ПОКИ НЕ ПІЗНО. НАВІЩО РОЗДМУХУЄТЕ НА БУКОВИНІ, НЕВЖЕ ВАМ МАЛО БАЧИТИ ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ НА СХОДІ, ЯК ЛЮДИ ЗА ЛІЧЕНІ ХВИЛИНИ ВТРАЧАЛИ НАБУТЕ РОКАМИ, ВТРАЧАЛИ ДОМІВКИ, ВТРАЧАЛИ РІДНИХ І БЛИЗЬКИХ ЛЮДЕЙ І ЦЕ ППРОДОВЖУЄТЬСЯ ПО СЬОГОДНІШНІЙ ДЕНЬ, ЦЬОГО ХОЧЕ ЮРІЙ СКОРЕЙКО І ВСЯ ЙОГО БРАТВА ЯКА РОЗПОЧАЛА ПОМСТУ, СХАМЕНІТЬСЯ ,ЮО РЕЗУЛЬТАТИ МОЖУТЬ БУТИ ДУЖЕ ГІРКИМИ ЯК ДЛЯ ВАС ТАК І ДЛЯ ГРОМАДЯН БУКОВИНИ, НЕ ДОВЕДИ ГОСПОДИ ТІКАТИ З СВОЄЇ ДОМІВКИ, А ЩЕ ВАРТО ПАМЯТАТИ ЩО БУКОВИНА ЦЕ НЕ СХІД, ТУТ НАБАГАТО СЕРЙОЗНІШЕ, СМОЛІТЬСЯ ДО ГОСПОДА , ЩОБ НЕ ДОПУСТИВ ВЕЛИКОЇ І СТРАШНОЇ БІДИ,

avatar

ДО ВСІХ, СХАМЕНІТЬСЯ!

01 лютого 2016 12:09

все це заказ сепарских жульок мутних Ганьба!

avatar

ганьба вам

01 лютого 2016 14:58

жижиян сепар ! давно замічали шо воно завербоване фсб

а наше сбу в сараку голову затикнуло ПОЗОР!

avatar

буковинці

01 лютого 2016 14:59

Дуже цікаво. Значить як іти захищати країну, то я румун, а як отримувати гроші на народження дити, субсидії, пенсії то я українець. Які питання, хочеш бути румунським громадянином, будь справжнім румуном. Як на мою думку, такі  продажні "патріоти" не потрібні жодній з країн.

avatar

Тетяна

01 лютого 2016 15:18