Іван Мунтян відвідав виставку традиційних буковинських продуктів у Сучаві

Іван Мунтян відвідав виставку традиційних буковинських продуктів у Сучаві

03.10.2016, 19:14

Участь у традиційній торговиці, презентаційних та мистецьких заходах на запрошення голови Сучавської повітової ради пана Георге Флутура взяла делегація з Чернівецької області на чолі з керівником представницької влади краю Іваном Мунтяном. До складу делегації увійшли депутати обласної ради, місцеві підприємці, а також майстри народної творчості та учасники фольклорного аматорського колективу «Букурія».

Пан Георге Флутур ознайомив українського посадовця з асортиментом продукції, яку привезли на ярмарок сільгоспвиробники та народні майстри Сучавського повіту Румунії. За словами голови Сучавської повітової ради, у 2009 році місцеві аграрії об’єдналися в асоціацію «Вироблено на Буковині», до якої нині входять 45 сільгоспвиробників. Усі вони виробляють натуральну сільгосппродукцію, в тому числі за традиційними технологіями.

«Сьогодні продукція під торговою маркою «Produs in Buсovina» експортується до багатьох країн світу. Окрім економічної складової, це ще й дуже потужна реклама Південної Буковини, чудового краю з багатовіковою історією і традиціями», – наголосив пан Георге Флутур.

- На запрошення голови Сучавської повітової ради пана Георге Флутура разом з депутатами обласної ради та бізнесменами побували на виставці-ярмарку «Produs in Buсovina» («Вироблено на Буковині»), що проходила у сусідній Сучаві з 30 вересня по 2 жовтня, - поділився особистими враженнями від заходу Іван Мунтян.  

- Привіз з собою масу гарних вражень та позитиву  Що й казати: не кожного дня доводиться бачити таке розмаїття традиційних буковинських продуктів. Фрукти, овочі, м’ясні та молочні вироби, риба, мед, гриби та ягоди – все, як то кажуть, натуральне, домашнє. Адже саме таку мету – просування на ринку натуральної сільгосппродукції – поставили перед собою аграрії Сучавського повіту, об’єднавшись в асоціацію «Produs in Buсovina». Ініціював це об’єднання пан Георге Флутур, який свого часу очолював Міністерство аграрної політики Румунії. З його подачі було зареєстровано й однойменну торгову марку, відому нині у багатьох країнах світу.

Привітав організаторів та учасників виставки від імені сільгоспвиробників Північної Буковини, які нещодавно також ярмаркували на Кіцманщині на «Буковинській осені-2016». Подякував за можливість оцінити досягнення фермерів та переробників Сучавського повіту, подивитися як вони поєднують давні традиції з вимогами сьогодення.

- Нещодавно подібна виставка-ярмарок під назвою «Буковинська осінь» відбулася у Чернівецькій області, - дослівно сказав у своєму вітальному слові. -   Тому шановні ґазди та господарі гостинної сучавської землі, мені надзвичайно приємно передати вам щирі слова поваги від ваших чернівецьких колег. Користуючись нагодою, хочу від щирого серця подякувати вам, шановні друзі, за честь бути сьогодні на цьому чудовому заході, який поєднує сиву давнину та модерне сьогодення. 

До слова, нашу область на виставці представляли народні майстри іконопису на склі Альона та Василь Беженарі з Чернівців, а також учасники народного аматорського колективу «Букурія» з Динівців.

Наголосив, що співпраця між Чернівецькою областю та Сучавським повітом повинна вийти на якісно новий рівень. Адже уряди приходять і йдуть, а люди залишаються і було би великою помилкою про них забувати. Саме тому мені би дуже хотілося, щоб наші та румунські бізнесмени налагодили взаємовигідну співпрацю, яка, впевнений, принесе хороші результати в майбутньому.

Однією з ключових передумов для пожвавлення нашої співпраці – це вирішення питання відкриття додаткових пунктів пропуску на українсько-румунському кордоні. Зараз їх відсутність суттєво гальмує процес залучення в область румунських інвестицій та створює масу незручностей для місцевих жителів по обидва боки кордону. Дуже сподіваюся, що ближчим часом ця проблема буде вирішена.

Насамкінець посадовці взяли участь у традиційному фольклорному дійстві, яке для гостей та учасників виставки-ярмарку організували румунський та український народні аматорські колективи.

На фото: Яскраве завершення чудового заходу, організованого сучавськими аграріями та народними майстрами за сприяння голови повітової ради пана Георге Флутура.

1