Іван Мунтян: Україна та Румунія повинні об’єднати свої зусилля у сфері розбудови інфраструктури прикордоння

Іван Мунтян: Україна та Румунія повинні об’єднати свої зусилля у сфері розбудови інфраструктури прикордоння

07.12.2016, 20:21

Сьогодні, 7 грудня, відбулась двостороння зустріч керівництва Чернівецької області з керівництвом Сучавського повіту (Румунія), участь у якій взяв голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян та голова Сучавської повітової ради пан Георге Флутур. Сторони обговори подальші шляхи розбудови інфраструктури прикордонних територій обох регіонів, а також домовилися про створення спільної робочої групи з напрацювання відповідних пропозицій.

Так, пан Георге Флутур поінформував учасників зустрічі про те, що Румунія отримала 2 млрд. євро європейських коштів на спорудження швидкісного автобану «Бухарест-Сучава-Сірет», будівництво якого розпочнеться у 2017 році. У свою чергу уряд Румунії планує залучити 5,3 млн. євро грантових коштів для проведення реконструкції під’їзних шляхів та потужностей пункту пропуску «Сірет». «Ми свідомі того, що будь-які зміни зроблені в односторонньому порядку не дадуть бажаного результату. Тому ми пропонуємо українській стороні долучитися до реалізації цього проекту з метою модернізації пункту пропуску «Порубне» за європейські кошти. Для цього пропоную створити спільну робочу групу, яка би у короткі строки змогла напрацювати конкретні пропозиції», – відзначив керівник Сучавського повіту Румунії.

«Зважаючи на те, що з 1 січня по 1 грудня цього року через пункт пропуску «Порубне-Сірет» пройшло 700 тис. автотранспортних засобів та 1,8 млн. осіб, вважаю, що нині настав час для керівництва наших держав надати високий пріоритет питанню розбудови та модернізації наявних пунктів перетину українсько-румунського кордону. Адже ми не маємо права змарнувати такі можливості розвитку територій наших регіонів, своєчасна реалізація яких значно примножить їх транзитний потенціал Тому потрібно активно діяти, щоб життя, а заразом і мільйонні інвестиції, не пройшли повз нас», – наголосив у свою чергу Іван Мунтян.

Відтак заступник голови Національного агентства з фіскального адміністрування Румунії пан Дорел Фроня, який також взяв участь у зустрічі, запропонував обговорити питання модернізації пункту пропуску «Порубне-Сірет» під час тристоронньої зустрічі представників митних відомств України, Румунії та Республіки Молдови, що відбудеться наприкінці січня наступного року.

Насамкінець сторонами досягнуто домовленості про те, що перша зустріч вищезгаданої робочої групи, до складу якої увійшли представники органів місцевого самоврядування, органів державної влади та митних відомств, відбудеться орієнтовно 23 січня 2017 року.

  • Джерело: Прес-служба обласної ради
1