Іван Мунтян: Це – наше спільне минуле та наш спільний біль

Іван Мунтян: Це – наше спільне минуле та наш спільний біль

03.03.2017, 11:30

 2 березня голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян взяв участь в урочистому відкритті виставки графічних робіт закарпатського скульптора та живописця, члена Національної спілки художників України Петра Матла, яка за сприяння Генерального консульства Угорщини в Ужгороді розпочала свою роботу в приміщенні Чернівецького обласного художнього музею.

«Картини Петра Матла символізують наше спільне минуле та наш спільний біль. Оскільки свого часу подібну біду довелося пережити й буковинцям – українцям, румунам та представникам інших національностей, цілі родини яких були репресовані або опинилися по різні боки кордону. Водночас, це дуже показовий урок, з якого українці та європейці повинні зробити правильні висновки. Адже зараз Росія вкотре вдалася до військової агресії проти України, але впевнений, що Україною вона не обмежиться. Тому нині дуже важливо об’єднати наші зусилля з усіма європейськими партнерами, аби зупинити агресора», – відзначив посадовець, звертаючись до присутніх.

Відтак Іван Мунтян подякував Першому заступнику Генерального консула Угорщини в Україні пану Ласло Віда та директору художнього музею Інні Кіцул за те, що виставки угорських та закарпатських митців у столиці Буковини стали вже доброю традицією, а також ознайомився з пересувною експозицією документальної виставки на тему повоєнних більшовицьких репресій та депортації етнічних угорців Закарпаття.

Взяв участь у відкритті виставки графічних робіт закарпатського художника Петра Матла із символічною назвою «По п’ять», організованої за сприяння Першого заступника Генерального консула Угорщини в Ужгороді пана Ласло Віда. Символізм полягає у тому, що надзвичайно потужні за своїм змістом роботи пана Петра присвячені одній з найтрагічніших сторінок у житті угорців Закарпаття – повоєнним сталінським репресіям, а сам митець походить з родини репресованих, - поділився Іван Мунтян враженнями від виставки

- Відзначив, що це – наше спільне минуле та наш спільний біль. Водночас, це дуже показовий урок, з якого українці та європейці повинні зробити правильні висновки. Адже зараз Росія вкотре вдалася до військової агресії проти України, але впевнений, що Україною вона не обмежиться. Тому нині дуже важливо об’єднати наші зусилля з усіма європейськими партнерами, аби зупинити агресора.

- Принагідно ознайомився й з пересувною експозицією документальної виставки Генерального консульства Угорщини в Ужгороді на тему повоєнних репресій на Закарпатті. Важко навіть уявити, які жахіття довелося пережити етнічним угорцям та німцях, яких більшовицький режим депортував до таборів ГУЛАГУ. Розповів, що подібну біду довелося свого часу пережити й буковинцям – українцям, румунам та представникам інших національностей, цілі родини яких були репресовані або опинилися по різні боки кордону…

- Відтак подякував пану Ласло Віда, а також директору художнього музею Інні Кіцул за чудовий захід, а також за те, що виставки угорських та закарпатських митців у столиці Буковини стали вже доброю традицією.

  • Джерело: Прес-служба обласної ради
1


КОМЕНТАРІ (1)

А мадяри  не вбивали українців, загарбуючи Підкарпатську Русь? А не разом з Гітлером окуповували наші землі? Мой, Іоне, Іоне... Думай, сарако. Але то треба мати чим дуиати. З іншого боку й Румунія тоді з Гітлером була. Краще вже мовчати... Всім

avatar

123

03 березня 2017 09:54