Іван Мунтян розповів учасникам свята «Полонинська ватра», що представницька влада вже зробила й надалі робитиме для розвитку регіону

Іван Мунтян розповів учасникам свята «Полонинська ватра», що представницька влада вже зробила й надалі робитиме для розвитку регіону

21.05.2018, 15:15

Традиційне свято виходу на полонини «Полонинська ватра», яким так славиться перлина буковинських Карпат Путила. Цьогоріч дощова погода внесла свої корективи, але в цілому дійство видалося славне. 

Найперше вшанували світлу пам’ять жертв політичних репресій, влаштованих комуністичним режимом, яких і в Путильському районі, на жаль, було чимало…

Звертаючись до громади, панотець наголосив, що більшовицька влада намагалася найперше винищити найкращих ґаздів, які з діда-прадіда займалися вівчарством, любили рідну землю та вірили в Господа Бога. Аби більше ніколи не допустити подібного, мусимо шанувати та берегти пам’ять про них у наших серцях, адже доки живе ця пам’ять, доти наш народ матиме надійну засторогу від повторення тоталітарного лихоліття.

Також панотець закликав шанувати працелюбність замордованих та висланих путильчан, що незважаючи на всі намагання комуністичного режиму, передалася їхнім нащадкам, які нині продовжують справу своїх предків та свято бережуть споконвічні традиції, зокрема, й традицію виходу на полонини.

Вітаючи організаторів, учасників, а також численних гостей 53-ї «Полонинської ватри», голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян відзначив, що вихід на полонину – не просто святкове дійство – це урочистий початок найбільш відповідальної пори в житті кожного справжнього гуцула. Адже лише повноправні господарі Карпат можуть з честю витримати цей непростий іспит на витривалість та ґаздовитість.

- Відзначив, що влада повинна робити для розвитку наших гірських регіонів набагато більше, аніж вона робить нині. Власне, про це говорю на усіх без виключення нарадах з питань регіонального розвитку, розвитку інфраструктури і транспортного сполучення за участю керівництва нашої держави, міністерств та відомств, - розповів Іван Мунтян. 

У свою чергу представницька влада краю й надалі буде робити усе від неї залежне для належного соціально-економічного розвитку району. Поінформував про те, що Чернівецька обласна рада разом із Сучавською повітовою радою та обласною службою автомобільних доріг підготувала та подала спільні проектні пропозиції в рамках операційної програми «Румунія – Україна 2014-2020». Реалізація цих проектів дозволить збудувати під’їзну дорогу до КПП «Шепіт», а також розробити дороговартісну проектно-кошториснудокументацію на проведення ремонту дороги на ділянках «Шепіт-Селятин» та «Селятин-Руська».

У свою чергу представницька влада краю й надалі буде робити усе від неї залежне для належного соціально-економічного розвитку району. Посадовець поінформував про те, що Чернівецька обласна рада разом із Сучавською повітовою радою та обласною службою автомобільних доріг підготувала та подала спільні проектні пропозиції в рамках операційної програми «Румунія – Україна 2014-2020». Реалізація цих проектів дозволить збудувати під’їзну дорогу до КПП «Шепіт», а також розробити дороговартісну проектно-кошторисну документацію на проведення ремонту дороги на ділянках «Шепіт-Селятин» та «Селятин-Руська».

1