Мунтян розповів Парубію про проблемні питання буковинських гірських районів та неприпустимість скасування мораторію на вивіз лісу

Мунтян розповів Парубію про проблемні питання буковинських гірських районів та неприпустимість скасування мораторію на вивіз лісу

11.12.2016, 20:19

На запрошення голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян разом з головами Вижницької та Путильської райрад Михайлом Андрюком та Миколою Шевчуком взяв участь у засіданні Правління Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна». Участь у засіданні також взяв Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Про це голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян написав на своїй сторінці у ФБ.

Обговорили можливі шляхи вирішення проблемних питань, що гальмують розвиток територій гірських регіонів Львівської, Чернівецької, Закарпатської та Івано-Франківської областей. Відзначили, що соціально-економічний розвиток регіонів, які мають статус гірських, можна пожвавити не лише за рахунок лісокористування, але й завдяки розвитку тваринництва, зокрема, вівчарства, яким горяни споконвіку займалися та сільському зеленому туризму. Власне запропонували, аби мораторій на вивіз лісу-кругляку було продовжено, а 50 відсотків зрізаної деревини перероблялося безпосередньо на території гірських районів. Наголосили й на тому, що необхідно посилити контроль за суб’єктами надрокористування, які часто «забувають» сплатити відрахування на розвиток соціальної інфраструктури гірських регіонів.

Ще однин надважливий аспект, без якого інвестиції не підуть в українські Карпати – відновлення доріг і мостів, пошкоджених повінню 2008 року, та будівництво нових. Той, хто регулярно їздить на Вижниччину та Путильщину підтвердить: у такому стані дороги ще не були. Рік-два і їх може не стати взагалі. Тому у наступному році цьому питанню потрібно надати максимально високий пріоритет.

Також з наступного року необхідно розробити комплексний підхід до вирішення питання забезпечення гірського населення питною водою. Протягом останніх років рівень води у гірських річках впав. Впав і рівень ґрунтових вод. А без води, як відомо, життя неможливе.

Насамкінець висловив сподівання, що вже незабаром Верховна Рада передасть органам місцевого самоврядування повноваження, необхідні для вирішення проблемних питань на місцях.

- Під час засідання круглого столу «Проблеми та перспективи розвитку гірських регіонів України» поінформував Голову Верховної Ради України Андрія Парубія про проблемні питання буковинських гірських районів. Наголосив, що запорукою розвитку їх територій є наявність нормальних доріг та активізація транскордонної співпраці з сусідніми регіонами Румунії. Остання можлива лише за умови відкриття пунктів пропуску «Руська – Ульма» та «Шепіт – Ізвоареле Сучевей» на українсько-румунському кордоні. Принагідно розповів про колізію довкола завершення реконструкції пунктів пропуску «Дяківці» та «Красноїльськ». Враховуючи це, буду разом з головою Сучавської повітової ради паном Георге Флутуром звертатися з відповідним клопотанням до Прем’єр-міністрів України і Румунії Володимира Гройсмана та Дачіана Чолоша.

- Принагідно повідомив, що 7 грудня зустрівся зі своїм колегою – головою Сучавської повітової ради, який запропонував Чернівецькій області долучитися до реалізації проекту з модернізації митного пункту «Сірет», здійснивши аналогічну модернізацію пункту пропуску «Порубне». Пропускна здатність останнього вже не справляється з потоком автотранспорту, особливо вантажного, який прямує до нас з Румунії. Вартість проекту – 5,2 млн. євро, які Європа готова вкласти у нарощення транзитного потенціалу наших двох регіонів. Це може стати нашим 13 спільним проектом. Про реалізацію ще 12 загальною вартістю 8 млн. євро ми домовилися під час спільного засідання Чернівецької обласної та Сучавської повітової рад наприкінці жовтня цього року.

- Також розповів про перспективи участі Чернівецької, Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської областей у реалізації проекту Євросоюзу зі створення європейського транспортного коридору «Балтійське море – Чорне море». У наступному році ЄС надасть Румунії 2 млрд. євро для будівництва швидкісного автобану «Бухарест-Сучава-Сірет». І якщо керівництво нашої держави домовиться з польською та румунською сторонами, ми зможемо значно примножити транзитний потенціал України. Відповідно, закликав народних депутатів України – вихідців з областей, що входять до Карпатського Єврорегіону, підтримати цю ідею на рівні парламенту.

- Окремо звернув увагу Андрія Парубія на питання збереження карпатських лісів. В цьому контексті відзначив, що минулого тижня сесія Чернівецької обласної ради підтримала звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Верховної Ради України щодо неприпустимості скасування мораторію на вивіз з України необробленого лісу.

1