Іван Мунтян побував на найбільшій гідроелектростанції в Словаччині, яка захищає прилеглі території від повеней

Іван Мунтян побував на найбільшій гідроелектростанції в Словаччині, яка захищає прилеглі території від повеней

04.11.2016, 20:08

Під час перебування на 5-му щорічному форумі «Стратегія Європейського Союзу для Дунайського регіону», що проходить у Братиславі, голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян відвідав найбільшу гідроелектростанцію в Словаччині – Габчіково.

- Разом з учасниками форуму побував на найбільшій гідроелектростанції в Словаччині – Габчіково, що знаходиться за 40 км від Братислави. Побудована у 1996 році станція виробляє десяту частину всієї електроенергії, що споживається в країні. Окрім цього гідроспоруда виконує ще одну вкрай важливу функцію – захищає прилеглі території від повеней, - поділився враженнями від перебування на станції Іван Мунтян.  

- Не без гордощів розповів про нашу найбільшу у Європі Дністровську ГАЕС. Запевнив, що з часом буковинська гідроакумулююча електростанція стане дуже важливим елементом енергобезпеки в Європі.

- Принагідно ознайомилися з роботою систем контролю за рівнем води у річці та оповіщення (сигнальні сирени) населення, яке проживає на прилеглих до берегів річки територіях, про можливі небезпеки, пов’язані із підняттям рівня води.

- Також обговорили реалізацію масштабного транскордонного проекту, в рамках якого по всій території басейну Дунаю будуть вжиті додаткові протиповеневі заходи, зокрема, створено єдину у регіоні систему оповіщення населення у випадку повеней. Наші Прут та Сірет, як відомо, є притоками Дунаю. Більше того, на нещодавньому спільному засіданні Чернівецької та Сучавської повітової рад ми домовилися про спільну участь у проекті зі створення єдиної системи інформування та оповіщення населення у разі виникнення неминучих загроз або надзвичайних ситуацій. Тому сподіваюся, що Чернівецька область також зможе долучитися до реалізації цього проекту, - висловив сподівання голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян

Серед інших подій представницького форуму Іван Мунтян виокремив виступ  прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. 

- У своєму виступі Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо, який відкрив 5-й щорічний форум «Стратегія Європейського Союзу для Дунайського регіону», наголосив на необхідності посилення роботи у 4 основних напрямах, так званих «опорах» стратегії: об’єднанні та покращенні інфраструктури; захисті навколишнього середовища; підвищенні добробуту населення Дунайського регіону та зміцненні добросусідських відносин країн-учасниць, - поділився вреженнями від почутого голова Чернівецької обласної ради. 

- Кожен з цих пріоритетів має низку завдань. Зокрема, на цьогорічному форумі йдеться про методи управління екологічними ризиками, відновлення та покращення якості води, енергетичну безпеку, розбудову транскордонної транспортної інфраструктури, модернізацію автомобільного, водного та повітряного видів транспорту, посилення співпраці у науковій сфері.

- Відрадно, що окремою темою для обговорення є розширення можливостей участі у всіх проектах для країн, що не входять до Європейського Союзу. Гадаю, що нікого не треба переконувати, що всі згадані питання є надзвичайно актуальними як для України в цілому, так і для Буковини зокрема. Особливо, якщо взяти до уваги брак бюджетного фінансування на всіх рівнях. Тому дуже сподіваюся, що Чернівецька область таки зможе долучитися до виконання проектів Дунайської стратегії.

- До речі, участь у форумі беруть 737 представників із майже 30 країн світу. Прикметно, що чи не найбільше учасників прибуло саме із сусідньої Румунії, керівники якої усвідомили переваги участі у таких масштабних європейських проектах, - підсумував спікер крайового парламенту Буковини. 

1