Іван Мунтян: Після Селянського віча не могли не піти на Майдан вшанувати Героїв Небесної Сотні

Іван Мунтян: Після Селянського віча не могли не піти на Майдан вшанувати Героїв Небесної Сотні

30.10.2016, 14:31

Делегація Чернівецької області взяла участь в роботі Селянського віча у Києві. Представників Буковини очолював голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян.

- Чернівецька область традиційно у перших рядах. В залі понад 6 тисяч людей, - повідомив Іван Мунтян. 

Деякими враженнями від перебування на форумі та в столиці депутат обласної ради поділився на своїй сторінці у ФБ. 

Учора після Селянського віча не могли не піти на Майдан. Разом з моїми дорогими вижниччанами, новоселиччанами і сторожинеччанами вшанували Героїв Небесної Сотні, серед яких і наші - Василь Аксенин і Саша Щербанюк. Ті, хто були на Майдані, пригадували буремні події 2013-2014-го, а тим, хто підтримував Революцію Гідності з дому, я показав місце на Хрещатику, де стояв тоді наш буковинський намет, посічені кулями стіни і дерева, місце, де впав убитий кулею снайпера наш однопартієць Олександр Щербанюк... 

Ціла вулиця Інститутська - від Майдану до станції метро - суцільний меморіал. Портрети загиблих, лампадки, знову портрети, квіти, кілька пам'ятних знаків... Але це не холодні і мертві пам'ятники, це живе, дуже болісне, пульсуюче нагадування. Це частина нашого життя, яка змінила нас назавжди.

- На Всеукраїнському селянському вічі обговорили головні проблеми, які сьогодні гальмують розвиток аграрної сфери у нашій державі, зокрема, невеликих та середніх фермерських господарств, які заледве витримують конкуренцію з величезними агрохолдингами, - продовжив ділитися враженнями голова обласної ради

Останні, користуючись монопольним положенням, намагаються пролобіювати такі зміни до законодавства, що регулює діяльність у сільському господарстві, щоб і надалі отримувати величезні надприбутки. Так бути не повинно – правила гри в аграрній сфері повинні бути однаковими для всіх, а податкове навантаження відповідати обсягам сільськогосподарського виробництва.

Всі учасники віча одноголосно погодилися, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі треба продовжити допоки не будуть прийняті зміни до законодавства, які будуть захищати права усіх аграріїв – від крупних товаровиробників до селян, що ведуть одноосібне господарство. Вони зараз потребують захисту найбільше, бо спритні ділки уже тепер намагаються проштовхнути закон, який би дозволяв забирати землю у людей, які через брак коштів не можуть її обробити. Більше того, необхідно продумати механізм, який би не дозволив крупним іноземним корпорація скупити українські родючі сільськогосподарські землі, тим самим узалежнивши весь український народ.

Також говорили про необхідність відчутної державної фінансової підтримки саме для середніх та малих господарств, а також про налагодження та розвиток потужної переробної бази тут, в Україні. Аби не виходило так, що в Україну завозяться елітні італійські макарони, зроблені з українського зерна, скупленого за безцінь у селян олігархами-зернотрейдерами.

 

1