Іван Мунтян переконаний, що Буковина отримає голову тільки згідно з коаліційною квотою

Іван Мунтян переконаний, що Буковина отримає голову тільки згідно з коаліційною квотою

06.11.2014, 21:17

Минулого тижня Президент України підписав указ про звільнення з посади голови Чернівецької ОДА Романа Ванзуряка. Наразі його повноваження виконує перший заступник Іван Рибак.

"Обласна адміністрація це уже злагоджений механізм. Зараз я виконую обов’язки голови, – говорить Іван Рибак. – Думаю, що до того часу, як я офіційно отримаю статус народного депутата, Буковина вже матиме нового губернатора. Сподіваюсь, найближчим часом це станеться. Впевнений, що це буде достойна людина. Основне завдання, яке насамперед стоятиме перед ним – це зберегти ту стабільну ситуацію в області, яка є сьогодні. Найголовніше, новому голові ОДА потрібно бути абсолютно незалежним від місцевих олігархів. У принципі, так як це було у нас останні півроку.

В обласній організації партії "Батьківщина" не поділяють оптимізму щодо термінів появи нового керівника області.

– Доки не буде офіційно підписана коаліційна угода, жодних переговорів про призначення на цю посаду не буде, – говорить керівник обласної організації Іван Мунтян. – Це стосується і міністерських посад. Квотний принцип ніхто не скасовував. Тому лише після підписання коаліційної угоди почнуть розподіляти різні посади. І лише тоді ми можемо сподіватись на нового голову ОДА. Для нього це буде не легка робота. Перед керівником нашої області, як і перед іншими стоятиме основне завдання – зробити все, щоб якомога швидше в країні настав мир. Крім того, нам потрібно піднімати економічні показники. Бо в нас у цьому напрямку зараз проблеми. Треба підняти наші підприємства, які перебувають на грані банкрутства. І розвиватись в цьому напрямку. Без стабільної і сильної економіки не буде армії і не буде держави.

Коментар

"Посада голови ОДА зараз буде не дуже цікавою"

Ігор Гаврада, політолог:

– Наскільки швидко у нас з’явиться новий голова ОДА, залежить від уряду, президента й інших різних політичних розкладів. Наскільки я чув з останніх заяв нинішнього виконувача обов’язків, відсутність голови жодним чином не впливає на роботу адміністрації. Із чуток, які ширяться в області, новим головою ОДА може стати поки що чинний народний депутат Олександр Фищук. Я також чув, що одній потужній в області фігурі, яка теж брала участь у виборах на мажоритарному окрузі, але не перемогла, пропонували цю посаду. Але він відмовився. Щоправда, все це лише на рівні чуток.

Посада голови ОДА зараз буде не дуже цікавою. Особливо, з огляду на те, що президент говорив під час свого останнього візиту на Буковину. Тоді йшлося про децентралізацію влади. Одним з перших кроків, які планує реалізувати нинішня влада – прийняття необхідних для цього законів. Коли це реалізується посада голови ОДА буде лише формальною. Тих повноважень, які має зараз губернатор, уже не буде. Тому ніхто сильно і не "рветься" на цю посаду.

Але без керівника, навіть тимчасового, область довго залишатись не може. Попереду зима. Вона обіцяє бути важкою. Потрібно економити ресурси, готувати область до зими. А для цього потрібно грамотного спеціаліста. Має бути фахівець, який зможе справитись з цим найголовнішим завданням.

Джерело: molbuk.ua

Нагадаємо, Микола Федорук, який вдруге пройшов до парламенту у 201-му одномандатному виборчому окрузі, категорично проти квотного принципу формування уряду і розподілу посад у гілках влади. 

Якраз квотний принцип призвів до того, що до керівництва країною потрапляли некомпетентні особи, - вважає Микола Федорук.

Таким чином Микола Федорук відповів на питання, яке пролунало під час круглого столу про те, на яких принципах буде формуватися нова парламентська коаліція.

- Пригадайте, коли в лютому формувався чинний нині уряд, то деякі політичні сили делегували туди не найкращих претендентів. І якби не особистий професіоналізм прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, який власною роботою компенсовував недопрацювання інших, ми могли мати дуже погані наслідки. Усе це якраз результат квотного принципу під час формування влади.

- Або візьмімо, наприклад, партію УДАР, - продовжив Микола Федорук, - її представники відмовилися входити до уряду, фактично брати на себе відповідальність. Але забили собі сім областей. Усе згідно з квотами. А після обрання нового Президента України пред'явили нові кадрові претензії: і на посаду віце-прем'єр-міністра, і міністра юстиції, і заступників. 

Колишній Чернівецький міський голова також нагадав, що працюючи мером сам ніколи не призначав людей на посади за квотним принципом, а тільки керуючись професійними якостями претендентів.

1


КОМЕНТАРІ (3)

вашу квоту вам показали на виборах українці! скажіть дякую льотчиці що правдами неправдами пролізли з вазіліном в раду)))))))

avatar

хунтяну

06 листопада 2014 19:33

Щоб так всі працювали як Батьківщина  тоб скоріше побачили світло в кінці тунелю, а саме:хто крім Тимошенко заказав на фабриці швейні  теплу форму для арміі/1000/ штук, хто створив добровольчі батальйони і взяв на себе повне забезпечення від носків до танків крім БАТЬКІВЩИНИ правда е і за неї варто  боротись.а ти  попередній писака , видно на що ти тільки здатний,більшого розумнішого твоя козяча голова не  наповнена,а  блееш то блий,туди тобі дорога

avatar

асторія

06 листопада 2014 19:45

Аваков перешкоджає розслідуванню вбивств на Майдані http://www.pravda.com.ua/news/2014/11/6/7043466/
avatar

квота? )))))))))))

06 листопада 2014 21:08