Іван Мунтян і Елеонора Молдован обмінялися Мерцішорами

Іван Мунтян і Елеонора Молдован обмінялися Мерцішорами

01.03.2018, 17:51

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян та Генеральний консул Румунії в Чернівцях пані Елеонора Молдован обмінялися привітаннями з нагоди традиційного свята приходу весни Мерцішором сьогодні, 1 березня. Так, керівник представницької влади краю побажав пані Елеонорі Молдован та її поважній родині щастя, радощів, добра та Божої ласки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Мунтян привітав буковинців з Мерцішором

ДОВІДКОВО:

Сьогодні, першого березня румунська громада Чернівецької області відзначає свято початку весни - Мерцішор.

Щодо цього свята існує безліч містичних історій, пише molbuk.ua

Одна з них пов’язана зі стародавніми часами. Тоді Сонце могло набути образу молодого парубка. Одного разу злий Змій викрав цього парубка і закрив його у темній в’язниці. Тоді Фет Фрумос - неземної краси хлопець - вирішив визволити Сонце в темниці. Бій тривав три пори року (літо, осінь, зима). Але врешті Фет Фрумос переміг змія і визволив Сонце. Разом з цим поверненням Сонця на небі, все ожило навкруги. А червона кров визволителя, яка капала на білий сніг топила його. І на тому місці виростали квіти – проліски. 

Тому з тих пір існує традиція дарувати дітям, дівчатам символ цієї перемоги – Мерцішор – дві, переплетені, червоно-білі ниточки. Червоне – символ любові та рятівника Сонця. Біле символізує чистоту, та перші квіти – проліски, які першими нам віщують про прихід весни. 

Також ці два кольори означають вічну боротьбу: добра і зла, холоду і тепла, світла і темряви.

1