Іван Мунтян нагадав, як  особисто опікувався питаннями спорудження нової школи в Йорданештах

Іван Мунтян нагадав, як особисто опікувався питаннями спорудження нової школи в Йорданештах

11.01.2018, 20:10

Сьогодні, 11 січня 2018 року, Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян взяв участь та виступив на урочистому відкритті нової споруди Йоданештської загальноосвітньої школи I – III ступенів Глибоцького району. У церемонії взяли участь Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич,  Міністр закордонних справ Румунії Теодор-Віорел Мелешкану, Міністр національного виховання Румунії Лівіу-Маріан Поп, голова Сучавськоїповітової ради Румунії Георге Флутур, Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдаван, представники обласної, районної та місцевої влади, жителі Йорданешт та навколишніх сіл, представники мас-медіа, учнівська молодь.  

Учасники урочистого заходу вшанували хвилиною скорботного мовчання світлу пам’ять жителя села Тереблече Глибоцького району Володимира Анадимба, який 10 січня 2018 року загинув смертю героя внаслідок тяжкого поранення, отриманого в бою з російськими загарбниками та їх поплічниками на Сході України.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич наголосила, що відрадним є той факт, коли населення громади може привести дитину у сучасний, комфортабельний навчальний заклад. «У селі Йорданешти сьогодні відкривається саме такий заклад, і ми зараз працюємо над реформою української освіти для того, щоб наповнити процес навчання дітей новим змістом. Всі ці кроки свідчать про те, що кожен громадянин України, кожна дитина, незалежно від національності, незалежно від мови, якою вона розмовляє, є дуже цінною. Сподіваємося, що ця школа відкриє для молодих людей, які закінчать її з дипломом про повну середню освіту, всю палітру можливостей для самореалізації, зможуть тішися культурним надбанням, сповна володіти як рідною, так і державною мовами та здійснити всі свої задуми для розвитку України», - відзначила Лілія Гриневич.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, звертаючись до присутніх на врочистому дійстві,  наголосив, зокрема, на значущості багатоманітної транскордонної співпраці між Україною та Румунією, між Чернівецькою областю та партнерськими регіонами сусідньої держави. «Ця співпраця сьогодні інвестується у найцінніше – дітей, які є майбутнім не лише для області, а й для всієї держави», - наголосив у своєму вітальному слові очільник зовнішньополітичного міністерства України.

У своєму вітальному слові керівник крайової представницької влади Іван Мунтян щиро та сердечно привітав усіх присутніх, а насамперед новоселів – школярів та педагогів Йорданештської загальноосвітньої  школи – з нагоди визначної події в житті цього села та Буковинського краю.

Він зазначив, що разом з колегами-депутатами обласної ради сьомого скликання та кількох попередніх скликань, особисто опікувався питаннями спорудження нової школи в Йорданештах.     

Голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, вітаючи гостей заходу, зазначив, що відкриття закладу освіти у сільській місцевості є пріоритетним завданням для виконавчої влади області. «Ми маємо підвищити якість освітніх послуг у сільській місцевості та створити новий освітній простір. Саме такі завдання були поставлені всім, хто працював над завершенням будівництва та відкриттям Йорданештської ЗОШ І-ІІІ ступенів у Глибоцькому районі. Витрачено коштів у сумі – 44 млн. 400 тис. грн.: це кошти не тільки державні, а й спонсорські. Тому хочу подякувати усім, хто працював над завершенням будівництва закладу. Коли на Сході країни ворог знищує інфраструктуру, в тому числі й заклади освіти, ми акумулюємо можливості і засоби та, попри важкий час, створюємо і відкриваємо нові об'єкти соціальної сфери», - підкреслив посадовець.

Очільник крайової влади наголосив, що функціонування закладу освіти дасть можливість забезпечити право на освіту державною та румунською мовами, відповідно до статті 7 Закону України «Про освіту», а згодом відкрити дошкільний підрозділ та створити опорний заклад, що формуватиме освітянську територію округу з восьми румуномовних шкіл.

 Голови Глибоцької районної державної адміністрації Георгій Придій та районної ради Петро Панчук, директор СТзОВ «Надія» Василь Бічер вручили символічний ключ від Йорданештської ЗОШ І-ІІІ ступенів директору закладу Флорі Шапка.

Гості заходу оглянули приміщення новозбудованої школи та поспілкувалися з педагогічним колективом. 

  • Джерело: Прес-служба обласної ради та Прес-служба Чернівецької ОДА

  

1


КОМЕНТАРІ (2)

Читаю  опусы  от Рыбака, Тимиша, Мунтяна  и  удивляюсь.  Какие  "трудяги",  сколько  сил, энергии  и  средств  отвалили  на  школу!  В   первых  рядах  суют  руку  трубочкой  Министрам,  гостям  с Румынии,  "вытирают  слезы радости",давятся рюмками  за  благо  краю  и  деткам,... Вопрос!  А  где вы были,  когда  строители  были  без финансирования,  когда люди  и машины в  багнюке  двигались  к  селу  и  стройке! Когда строители  сидели без  материалов и зарплаты!  Кроме  Фищука,  эта  стройка  никому  не была  нужна! А здорово  помог  стройке Закон по  просвещению, "двинувший по мозгам"  всех...
avatar

НВ

11 січня 2018 20:31

Иван Николаевич, зачем врать. Тебя в Йорданештах уже год небыло.  Деньги на школу дал Тимиш  и Фищук. Так что тебе споминать нечего.

avatar

Бичер

11 січня 2018 22:55