Іван Мунтян: 'Маю досвід, яким чином маємо працювати, як підходити до питань, як вести перемовини, щоб отримати відповідний, нормальний результат', - Суть речей

Іван Мунтян: "Маю досвід, яким чином маємо працювати, як підходити до питань, як вести перемовини, щоб отримати відповідний, нормальний результат", - Суть речей

06.12.2015, 00:47

«Суть Речей» з головою Чернівецької обласної ради Іваном Мунтяном

Друкопис програми від 3 грудня 2015 року.

Запрошений гість: Іван Мунтян, голова Чернівецької обласної ради

Ведуча: Людмила Григорчук

Людмила Григорчук: Ваша посада дуже відповідальна. Перед вами багато випробувань і викликів. Чому вирішили взяти участь у цьому марафоні?

Іван Мунтян: Ми відповідально підійшли до цього питання. ми, як політична сила, яка є послідовна в своїх поступках, програмах. Наша політична сила одна з найстарших в Україні. Ми цього року відмічали 16-річчя. Маючи підтримку суспільства, у людей, отримали дуже хороші результати, на мій погляд. І, звісно, для того, щоб ми могли продовжувати таку роботу, ми, як відповідальні перед суспільством, взяли відповідальність на себе.

Людмила Григорчук Це була більше політичне рішення, а не особисте?

Іван Мунтян: Звісно, я як представник партії, ми маємо відповідати за те, що ми робимо, це політичне рішення. Тому ми й пішли на цей крок.

Людмила Григорчук Це будуть важкі мінімум два роки.

Іван Мунтян: Так, відповідальність висока перед людьми, потрібно оправдати довіру людей. Я вдячний всім буковинцям, виборцям за те, що вони віддали свій голос за нашу політичну силу, ми все зробимо для того, аби оправдати довіру і виконати все, що обіцяли і розраховуємо ще на більше. Послідовно будемо йти до результату.

Людмила Григорчук Скільки представників ВО «Батьківщина» є у обласній раді?

Іван Мунтян: У нас 12 депутатів в обласній раді, 7 депутатів міських, а по районах, де є і перші місця, де є другі, де є треті. Це вже залежно від тої роботи, як команда спрацювала на місцях.

Людмила Григорчук Для вас це був несподіваний результат? Він високий. Чи все було прогнозовано?

Іван Мунтян: Всі розуміли, що ми все-таки націлені на перемогу, на перші місця в області, якщо взяти партію, то ми таки на першому місці, бо Блок Петра Порошенка, там входило декілька політичних сил, а ми, як партія, йшли самостійно і рахуємо, що це найбільша фракція в обласній раді.

Людмила Григорчук Зараз вам доведеться співпрацювати тісно, знаходити спільну мову з депутатами з інших партій, які були вашими опонентами.

Іван Мунтян: Хочу сказати, що за весь час виборчої кампанії, ми жодного разу не обливали брудом наших опонентів, ми говорили про себе. Зараз  в раду зайшли 10 політичних сил, це вперше в історії буковинського парламенту, але нам приємно, раз люди так вирішили, то ми будемо співпрацювати з усіма. Буковинський край – це край толерантний, ми декларуємо завжди і в Україні, і за кордоном. Ми говоримо, що ми багатонаціональний край, толерантний і я відчуваю по новому складу депутатського корпусу, що дійсно, депутати ставляться з порозумінням і хочуть дійсно, кожна політична сила працювати задля того, щоби реально почати якісь зміни на краще. В даному випадку, на території Буковини.

Івар. Слухач. Якщо 15 депутатів від Солідарності вирішать бути в опозиції, то чи готові ви на цей крок ваших колег і мене цікавить депутати Опозиційного блоку, Нашого краю і Аграрної партії, яка досить непоганий результат показала, відомо про авторитет одного з лідерів, пана Козака на Сокирянщині і Кельменеччині. І щодо заступників, щоб не виникало зайвих питань.

Іван Мунтян: Можна сказати, що дехто не очікував ті результати від різних політичних сил, разом з тим, ми повинні врахувати цей момент, щодо консолідації депутатського корпусу в обласній раді і сьогодні, хочу вас проінформувати, що ми зібрали робочу групу з представників усіх фракції політичних сил і розмова практично відбулася конструктивно, ми узгодили основні питання, ми прийняли рішення, що на наступному тижні продовжимо роботу сесії, так як перша сесія зараз оголосили перерву і бачу, що є порозуміння зі сторони усіх депутатів. Європейський підхід працює. Тобто відповідно як партія набрала результат, то вона і пропонує своє бачення, якщо є партії, які відмовляються від посади заступника, то ми пропонуємо іншій партії. Або домовляються між собою. А щодо опозиції Солідарності, то це ніяк не може бути. Не підходить цій партії бути в опозиції до відповідної ради. В цьому немає логіки. Я розраховую на співпрацю із цією партією, і з усіма іншими партіями, які ввійшли в обласну раду. Що стосується опозиційного блоку, вони оголосили, що не підтримують нікого, але голосування відбулося таємне, я не можу сказати, ми бачимо, що були бюлетені, де проголосували проти двох кандидатів, це все демократично, тому ми поважатимемо і таку позицію.

Людмила Григорчук: Якщо говорити про голосування, то ви отримали максимальну підтримку всього депутатського корпусу. Як вам вдалося домовитися?

Іван Мунтян: Я, як керівник, ще раз повторюся, потужної політичної сили, маю досвід роботи депутатом 5-ти скликань, був у свій час заступником голови обласної ради. Звісно, маю досвід, яким чином ми маємо працювати, як підходити до всіх питань, як вести перемовини, щоб отримати відповідний, нормальний результат. І перший результат це ще не все. Потрібно зробити ще певні розрахунки, яким чином ми будемо дальше працювати.

Людмила Григорчук Ви зустрічалися з керівниками фракцій, говорили, переконували, що ви саме будете вести раду за собою?

Іван Мунтян: Звісно, я зустрічався з багатьма керівниками політичних сил, ми вели перемовини, з самого першого дня не йшла мова про те, щоб мене висунули, але все таки, коли ми вивили конфігурацію, можливості, то, звісно, були пропозиції з інших політичних сил, що в даному випадку, буде правильно, що саме ви візьмете на себе відповідальність і ми будемо підтримувати.

Людмила Григорчук: Тобто, виступаючи на сесії, ви вже знали про підтримку депутатів інших політичних сил.

Іван Мунтян: Однозначно. Найбільше, що мене вразило, що в перерві перед голосуванням до мене підходили журналісти і казали, що ви перемогли. Журналісти також серйозні політики, які вміють прогнозувати і дати оцінку всього того, що відбувається.

Іон. Слухач. Мене цікавить співпраця голови облради і депутатів з вашими колегами з районних рад. В Путилі переміг представник Нашого Краю, в Герцаївському районі також перемогла партія Опозиційний блок, то від цієї партії буде керівник району?

Іван Мунтян: Хочу проінформувати, що і Путилі, і в Герці сесії вже відбулися. Так вийшло, що в Путилі демократичні сили об’єдналися і обрали керівника від Свободи. Керівник районної ради став - член партії «Свобода», а в Герцаївському районі, не зважаючи на перемогу Опозиційного блоку, то став керівником депутат від Солідарності. Це говорить про те, що домовляються демократичні сили і таким чином ці голоси збиваються докупи і є відповідний результат.

Людмила Григорчук: Ви особисто впливали на цей вибір?

Іван Мунтян: У нас немає вертикалі. По партійній структурі – є вертикаль і ми певні перемовини вели і на рівні області, і на рівні районів. Аналізували ситуацію і таким чином певні координації ми давали. Є партійна дисципліна і в нас на рахунок цього все спокійно. На фракції приймають рішення і виходять з цим рішенням до голосування.

Людмила Григорчук: Не вдалося на першій сесії обрати вашого заступника. Чому так сталося?

Іван Мунтян: Хтось хоче з цього робити сенсацію, але це нормально, коли після першого засідання оголошується перерва, збираються керівники фракцій для узгодження подальшої роботи. У зв’язку з тим, що замало часу ми взяли, лише одну годину, а депутати, ви розумієте, без роботи сидять, в кулуарах, це важко було, за одну годину узгодити і комісії, і заступників, і інші позиції. Тому ми вирішили все таки оголосити перерву, зібратися в більш такій спокійний час і вирішити все. Наприклад, сьогоднішня нарада якраз свідчить про те, що ми в нормальному режимі працюємо. Хочу сказати інше, що практично всі інші ради обласні, і районні, так само вони взяли перерви і зараз по районах також не обрали заступників. Бо ще не до кінця зрозуміло, хто набере більшість, в залежності від кооперації, скільки голосів набрав голова, то сідають і домовляються, хто буде заступник.

Людмила Григорчук: Вам важливо, від якої партії буде ваш заступник?

Іван Мунтян: Має бути професіонал своєї роботи, яка буде працювати для досягнення відповідних результатів, про які ми говоримо і звісно, ми говоримо про те, що в даній ситуації ми вибираємо з тих сил, які сповідують демократію.

Людмила Григорчук: В нас є такі сили в обласній раді, які не сповідують демократію?

Іван Мунтян: Я думаю, що більшість депутатів сповідують демократію, але разом з тим, є все таки ті політичні сили, які відносяться до недемократичних сил.

Людмила Григорчук: Ви підбираєте людину, з якому вам буде комфортно працювати разом.

Іван Мунтян: Звісно, так.

Людмила Григорчук: А що ви чекаєте від своєї посади?

Іван Мунтян: Я чекаю реалізації всіх програм, щоб кожна політична сила змогла втілити свої програми, реалізували. Щоб ми працювали на користь людей і щоб нарешті люди це відчули. І отримати на наступних виборах ще кращий результат.

Яник. Слухач. Якщо порівняти з попереднім скликанням, то лише три голови райадміністрацій є депутатами обласної ради. Такого раніше не було. Раніше кожен голова був і депутатом обласної ради. А тепер що, недовіра до нинішньої влади?

Іван Мунтян: Якщо говорити про керівників партійних організацій, то вони мають лишатися в районах, навіть якщо він може стати депутатом обласної ради, а якщо говорити про райдержадміністрації, то ми сприймаємо це дійсно, як поразку або перемогу відповідного керівника. Тому що люди дійсно дали оцінку роботи відповідної людини на території району. Я рахую, що кожен із керівників повинен зробити висновки, або за короткий час змінити ситуацію на краще, або прийняти розумне рішення і робити висновки з того, що сталося.

Людмила Григорчук: Тут таки недовіра людей?

Іван Мунтян: Я рахую, що голова адміністрації по своїй роботі, якщо він попрацював деякий час, то він має отримати довіру людей через вибори. Якщо це призначення, так як у нас в Конституції прописано, що голова РДА призначається і паралельно він іде на вибори, то краще хай не йде, а якщо він йде, то він має бути впевнений, що він переможе.

Людмила Григорчук: Ви бачите свою серйозну роботу на посаді. Але для вас особисто це що? Рух вперед по кар’єрній драбині, чи це щось нове для вас, чи продовження роботи?

Іван Мунтян: Це продовження роботи, яку я веду вже не один рік, так сталося, що ми отримали хороший, високий результат, довіру людей і ми змушені піти на цей крок і я готовий взяти на себе відповідальність, щоб довести до логічного завершення того, що було розпочато нами, бо мені багато пророкували під час Революції Гідності, що от я рвуся до влади. Я чітко заявив про те, що ми на Революції були не задля власних амбіцій і посад, тому відмовився на той час.

Людмила Григорчук: Що пропонували тоді?

Іван Мунтян: Була пропозиція і голови, і заступником ради. Я відмовився. І рахую, що це правильний вибір тоді був зроблений, тому що якраз ми повинні показати, що ми йшли на Революцію не заради посад, це відбулося ради того, щоб змінити ситуацію в країні на краще. Хоч дуже багато людей зневірилося і дуже багато сподівань і обіцянок не виконано до цього часу, але я рахую, що ми якраз готові сьогодні довести ситуацію до логічного завершення.

Слухач. Скажіть будь ласка, з ким з депутатів Верховної Ради України з Чернівецької області ви в хороших стосунках? Чи готові ви з ними співпрацювати? І чи спілкуєтеся ви з Петром Гасюком?

Іван Мунтян: Якщо говорити про співпрацю з народними депутатами, то дійсно, в даному випадку, як голова обласної ради, я повинен з ними мати максимально тісні стосунки і налагодити зв’язки, зустрічі, запрошення на сесії. Щоб можна було багато питань вирішувати на рівні України. Завтра я буду на нараді у Гройсмана. Буде напевно йти мова про співпраці з областями різними і депутатами. В мене є багато знайомих і не з Чернівецької області, я буду використовувати максимально всі можливості налагодити найтісніші стосунки з усіма депутатами з Чернівецької області і з іншими обранцями, щоб ми мали підтримку у Верховній Раді. Також більшість з тих сил, які пройшли до обласної ради, вони мають своїх представників у парламенті, буду закликати своїх колег, щоб вони співпрацювали, таким чином будемо цю роботу налагоджувати. А що стосується Петра Гасюка, то не маю ніяких зв’язків, не бачимося. Може за 5 років один раз побачився, пару місяців тому. Літом. 

Людмила Григорчук: Якщо говорити про вашу партію, то ви залишаєтеся керівником організації «Батьківщини»?

 Іван Мунтян: Так, залишаюся, а головою фракції по регламенту вже не можу бути. Я ні в якому разі не відмовляюся від своєї політичної сили і я гордий тому, що я її представляв, але в даному випадку, як обраний головою обласної ради від усіх депутатів, то я виходжу з фракції і буду безфракційним.

 Людмила Григорчук: В програмі передвиборчій партійній, ви говорили найбільше про зменшення тарифів на комунальні послуги. Будете над цим працювати далі?

 Іван Мунтян: Так, звичайно, це наш обов’язок, і я маю своє бачення.  З першого дня, коли отримали мандат, вже почали над цим працювати.

 Людмила Григорчук: Що можете зробити тут, на місцях?

 Іван Мунтян: Навіть елементарні послуги, тарифи. Можна контролювати роботу відповідних начальників управлінь, який має прозвітувати про ту роботу, що він зробив, щоб тарифи не підвищувалися, або нормативи споживання тепла, що він зробив, щоб знизити. Адже до нормативів ніхто не торкався. А їх можна прирівняти до Якутії в Росії, до тих північних областей, хоч там клімат зовсім інший. Тому ми всі ці питання повинні почати переглядати і поставити їх перед відповідними керівниками.

 Вано. Слухач. Зараз модно запрошувати менеджерів з-за кордону, з Грузії, наприклад. Ви плануєте запрошувати когось з таких спеціалістів?

 Іван Мунтян: Я рахую, що українці, розумні, мудрі люди і є професіонали, є люди, які достойні отримувати відповідні позиції і можна на них покладатися. Навіть якщо ми думаємо, що таких немає, то це величезна помилка. Це себе не поважати. Є у нас багато молодих людей, які мають хорошу освіту, і в наших закладах її вони отримують і спеціалісти різних галузі є серед українців. На Майдані помирали наші люди, вони знали, що вони хочуть добитися, тому ми зараз маємо дати можливість їм розвиватися. Ніхто не вірив, що наші люди такі сильні і мудрі. Вони вартують того, щоб вони реалізували себе. Люди добре знають, все, що відбуваються, вони вміють терпіти, але ми мусимо виправдати ту високу довіру, яку вони нам дали.

 Людмила Григорчук: Ви за ці два дні вже вивчили, з ким ви маєте працювати. Кадрові зміни будуть?

 Іван Мунтян: Для мене обласна рада – знайома. Я весь час, поки був депутатом, співпрацював з апаратом обласної ради, тому знаю, що багато від звичайного працівника не залежить, багато залежить від того, як їх скерувати. Я вивчаю ситуацію. Ще рішення не приймав. Є політичні питання, але за короткий час все вивчу.

 Людмила Григорчук: Куди рухатися нашій області? Децентралізація триває

 Іван Мунтян: Децентралізація – це питання актуальне. Люди чекають реформ, чекають, що ми вже будемо щось робити. Моя позиція була і є така, що об’єднання громад має бути виключно добровільне. Сьогодні в мене відбулася нарада з керівниками об’єднаних громад, є 10 керівників, які звернулися до мене за подальшою підтримкою у їхній роботі. Вони сміливі люди, бо все не так просто, вони починають, ми намагатимемося вирішити ці проблеми. Громада ще не готова до об’єднання. З сторони уряду ми ще не бачимо роботи, лиш гучні розмови і заяви. Тому цим керівникам, їм нелегко, але вони перші. Завтра буду говорили голові Верховної Ради, що треба негайно прийняти певні постанови кабінетом міністрів щодо спрощення фінансування, ця постанова потребує регулювання серед прийняття Верховною Радою, але може вдасться це питання швидше вирішити, бо початок року, а на балансі у сільських рад і дитсадки, і школи, а казначейство ще не може фінансувати ці населені пункти. Є питання, але я надіюся, що вони вирішаться вже в понеділок чи у вівторок.

 Людмила Григорчук: Але є населені пункти, які не хочуть об’єднувати добровільно.

 Іван Мунтян: Ну, якщо населений пункт відчуває, що він може існувати з тим фінансуванням і їм комфортно бути самостійно, то це їх право, ми не маємо права втручатися, це вирішує громада, збори села. Є таке, що перспективний план не співпадає з тими об’єднаннями, які пропонують громади, то це додаткові проблеми. Але є таке, що в Путильському районі не переміг ініціатор об’єднання громад, і переможець вже ставить палки в колеса і вимагає роз’єднання. Це неправильно. Рішення має приймати громада, а не одноосібно чиновник. Є над чим працювати, але ми повинні допомагати тим керівникам, бо вони самостійно не справляться. Ми запросили представників казначейства, щоб розв’язати проблеми.

 Людмила Григорчук: Чернівецька область – прикордонна. Як працюватимете з Європою?

 Іван Мунтян: Багато буковинців їздили в Європу і бачили, настільки там краще життя. Там є свої труднощі, але наші проблеми ще важчі. Люди в Румунії, наприклад, за короткий час отримали хороше життя, тому ми маємо зробити все, щоб ми могли також цього досягти. Наступний рік – це рік Румунія – Україна. Тому ми маємо зараз братися за проекти, гранти, щодо розвитку інфраструктури, щодо грошей європейських. Ви знаєте, що Румунія отримувала безповоротні допомоги для розвитку бізнесу власного. Я маю особисто знайомих в Румунії, які побудували свій бізнес на основі проектів, вони отримували хто мільйон, хто два , хто 500 тисяч євро. Звичайно, треба дотримуватися вимог чітко європейських, грантів. Там контроль на кожну копійку, але якщо ти за 5 років виконуєш свій проект добре, то після 5 років ті кошти у тебе залишаються. Це я вам відповідально говорю, в мене є досвід і я планую в цьому напрямку працювати і залучати ці проекти.

 Людмила Григорчук: Є люди, які вам допоможуть?

 Іван Мунтян: Завтра ми відряджаємо в Бухарест нашого працівника обласної ради щодо участі в нарадах щодо різних проектів. Ви побачите за короткий час, що ми можемо багато таких питань, таких проектів вирішувати.

 Людмила Григорчук: Але щоб така співпраця була, то нам треба і за інфраструктуру подбати і аеропорт відновити

 Іван Мунтян: Немає транспортного сполучення, це дуже незручно. В сучасному світі мати такий гарний аеропорті і не мати жодного рейсу. Колись літали на Європу. Світ прогресує, вдосконалюється, а ми закриваємо. Я думаю, що ми все повинні зробити, щоб забезпечити зручність. У свій час місто забрало аеропорт собі на баланс. Обіцянки були різні, але не здійснилися, тому ми повинні думати, що коли обіцяє політик щось робити, то це відповідальність. Податки платять за землю, чи не платять, але територія використовується, але не робиться нічого. Люди не мають зарплати. Треба вивчити питання і треба працювати у цьому напрямку.

 Людмила Григорчук: Ми працюємо з Румунією, з Молдовою і в культурній сфері, і у спортивній, як ще співпрацюватимемо?

 Іван Мунтян: Найбільше нас цікавить створення робочих місць і розвиток підприємництва, щоб люди не їхали на заробітки, а працювали тут. Є у нас люди, які платять своїм працівникам європейські зарплати, але їх можна порахувати на одній руці, а  треба щоб була маса таких. Не можеш бути щасливим у морі нещастя. Треба підняти рівень життя, щоб робота була, зарплата відповідна, щоб він ні перед ким не принижувався.

 Людмила Григорчук: У вас є план?

 Іван Мунтян: Треба мати насамперед можливості. Ми не можемо одним регіоном вирішувати такі питання. Тут уміння комунікації з депутатами, вимагання від них відповідних рішень Верховної Ради щодо сприяння інвестиційного клімату. Є над чим працювати. Це наш обов’язок.

 Людмила Григорчук: Яка ніша є у Чернівцях ще не задіяна?

 Іван Мунтян: Наприклад, Івано-Франківськ перший по розвитку туризму, особливо зеленого, а у Чернівцях чогось не розвивається. Ми 22-23 місце, навіть останнє місце за залученням інвестицій, що стосується території України. У нас є дуже багато території незадіяної, в Путильському, Вижницькому районі. Єдине, що потрібно – це бажання і дати можливість інвестору зайти, звісно, не все просто, є криза світова, але там не все так погано. Життя там вирує.

 Людмила Григорчук: Болюче питання – ліси.

 Іван Мунтян: Так, ліси – це велике питання. Чомусь продовжили дозвіл вивезення лісу необробленого за кордон до літа. Я завжди виступав, що ліс повинен перероблятися на місці. Тут  треба створити підприємства, є інвестори, є великі можливості створити підприємства по переробці лісу і відправити за кордон готову продукцію. Нам пояснюють, що легше відправляти необроблений ліс, але треба створювати робочі місця. Я, як виробник створив близько 600 робочих місць і я знаю, що якщо є робота, то люди більше витрачають, тоді все рухається, все живе, а коли цього немає, то все іде на спад.

 Слухач. Щодо спірних питань з міською радою. Були проблеми з комунальною приналежністю. І щодо сполучення з Сучавою.

 Іван Мунтян: Щоб сполучення було краще, треба розвантажити кордон, а у нас працює лише один центральний кордон. Румунська сторона готова підтримати, нам треба рухати цей процес. А щодо комунальних – то нам нема що ділити, місто, область, Україна, це все державне. Люди довірили депутатам життєдіяльність, тому треба працювати.

  Інформаційний партнер програми «Суть Речей» www.buknews.com.ua

 

1