Іван Мунтян домовився з міністеркою охорони здоров'я про першочергові заходи для якнайшвидшого введення в експлуатацію перинатального центру

Іван Мунтян домовився з міністеркою охорони здоров'я про першочергові заходи для якнайшвидшого введення в експлуатацію перинатального центру

07.10.2019, 23:25

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян мав надзвичайну приємність вітати з першим робочим візитом до столиці Буковини міністерку охорони здоров'я України Зоряну Скалецьку.

Це перший робочий візит очільниці медичної галузі в регіони. Іван Мунтян зауважив, що розпочати з нашого краю - це правильний вибір, адже Буковина за своїм географічним розташуванням та етнічним складом нагадує нам всю Україну у мініатюрі. Навіть якщо розглядати у розрізі виборчих кампаній, то саме за результатами на Буковині можна прогнозувати загальноукраїнський результат.

В ході робочої зустрічі обговорили стан медичної галузі в області, соціальний запит на проведення реформування медицини.

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян поінформував очільницю медичної галузі держави про хід реформування обласних комунальних медичних установ, особливості процесу їх перетворення на комунальні некомерційні підприємства. Доповів, що численні рішення обласної ради, прийняті ще у минулому році, наштовхнулися на юридичні колізії, через що процес реорганізації дещо затягнувся у часі. Виникла потреба внести зміни до відповідних проектів рішень та привести їх у відповідність до чинного законодавства. Незважаючи на це, процес реорганізації запущено в повному обсязі.

Пані міністерка підтримала правильність вибраного нами шляху реорганізації (шляхом приєднання), адже за його умовами зберігаються практично всі робочі місця колективам, а керівник повинен довести свою спроможність очолити заклад через конкурс. Це закономірний процес. Адже за підсумками реформи, майбутній очільник медичної установи повинен перш за все бути вправним управлінцем, здатним забезпечити функціонування закладу на найвищому рівні.

Пані Зоряна позитивно відзначила рівень порозуміння депутатського корпусу та виконавчої влади, зокрема Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

Іван Мунтян наголосив, що на Буковині ситуація у галузі охорони здоров’я змінюється поступово на краще, завдяки спільними зусиллями влади, громади та медичної спільноти нашого краю.

- Для нинішнього скликання обласної ради, яке я маю честь очолювати, розвиток медичної галузі, безумовно, є одним з пріоритетів. Зокрема, оновлення матеріально-технічної бази та реконструкція приміщень обласних комунальних закладів нашого краю. На ці потреби виділялися чималі кошти з обласного бюджету. Надання якісних медичних послуг та життя пацієнтів для нас головне, - розповів Іван Мунтян. - Запевнив, що як керівник представницької влади краю робитиму все, від мене залежне, для успішного впровадження реформ.

Пані Міністерка також зустрілася з депутатами обласної ради та висловила подяку депутатському корпусу за розуміння та активну співпрацю.

Після тривалого обговорення у будинку з левами, міністерка охорони здоров’я України ознайомилась із станом будівельно-опоряджувальних робіт на об’єкті обласного перинатального центру, оглянула новозбудовану споруду цього вкрай потрібного області медичного закладу. Як керівник крайового парламенту Іван Мунтян доповів про заходи, які необхідно здійснити щодо якнайшвидшого введення в експлуатацію перинатального центру.

На сьогодні у центрі вже прокладено усі внутрішні мережі, змонтовано частину технологічного обладнання.

Голова Чернівецької обласної ради відзначив, що перебуває на постійному зв’язку з в.о. директора Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Олександром Пуршагою, отримує від нього оперативну інформацію про хід робіт на об’єкті та інформую про це депутатів обласної ради. Проте посадовець зазначив, що головною перепоною на шляху до вчасного завершення реконструкції є брак фінансування у зв’язку з перерозподілом відповідних субвенцій з державного бюджету.

- Нагадав, що депутати обласної ради, яку я маю честь очолювати, на початку каденції одразу надали майже 3 мільйони гривень співфінансування з обласного бюджету та минулоріч спрямували на реконструкцію центру ще майже 27,5 мільйонів гривень перехідної цільової субвенції, - розповів Іван Мунтян. 

Зоряна Скалецька зауважила, що питання забезпечення належного фінансування спорудження медичних установ є одним із провідних завдань очолюваного нею міністерства. Відтак відповідні пропозиції стосовно дофінансування бюджетних коштів, передбачених для Чернівецького обласного перинатального центру, будуть спрямовані на розгляд міністерства фінансів України.

Домовилися, що на наступному пленарному засіданні сесії Чернівецької обласної ради, вже цієї середи, депутатський корпус звернеться із проханням виділити на завершення добудови перинатального центру 58 млн гривень.

1