Іван Мунтян буде приділяти більше уваги забезпеченню потреб медичних закладів області, враховуючи, в тому числі, американський досвід

Іван Мунтян буде приділяти більше уваги забезпеченню потреб медичних закладів області, враховуючи, в тому числі, американський досвід

04.08.2019, 11:31

Голова Чернівецької обласної раи Іван Мунтян поінформував колектив обласної клінічної лікарні про завершення першого етапу реорганізації їхньої медичної установи на обласне комунальне некомерційне підприємство та про перехід до другого етапу.

Колектив обласної клінічної лікарні  в нашій області в цьому питанні першопрохідці.

Іван Мунтян представив колективу підписане наступне розпорядження згідно передбаченої процедури про проведення конкурсу та створення конкурсної комісії на зайняття посади генерального директора обласної клінічної лікарні. 

Посадовець зауважив, що дуже прикро і боляче бачити в буковинських медзакладах ті відділення, палати, які не мають поліпшень уже десятиліттями…

Іван Мунтян припустив, що таке, мабуть, є і в обласній клінічній лікарні – з умовами і праці, і лікування не такими, які б мали бути. Але висловив упевненість, що ця лікарня може стати зразковою – і стане! – не тільки на рівні області, але й цілої України. Для цього є всі підстави – фаховість, досвід, креативність.

- А я, як керівник обласного органу самоврядування, обіцяю приділяти більше уваги тому, що залежить від представницької влади, - пообіцяв Іван Мунтян.

Наприклад, на колегії обласної ради, де обговорювали питання майбутньої позачергової сесії обласної ради, Іван Мунтян пояснив, що вона, зокрема,  необхідна для прийняття змін до бюджету, щоби забезпечити безперебійну життєдіяльність бюджетних установ краю, а також для вчасного прийняття рішення з питання дозвільного характеру. Посадовець деталізували депутатам передбачені зміни до бюджету, яких загалом планується на понад 11 млн грн, серед яких – кошти, які віднайшли для термінового виправлення ситуації в кількох палатах відділень обласної психіатричної лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З фойє психлікарні у Чернівцях зробили прохідну палату для жінок, в яке виходять двері чоловічої палати, довгий коридор і двері до їдальні, - Іван Мунтян обурений гнітючими умовами для пацієнтів

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д BukNews.

Голова Чернівецької обласної раи Іван Мунтян мав нагоду переконатися в тому, що проблеми, які долають фахівці у сфері охорони здоров’я, принципово не відрізняються від того, по який бік океану вони живуть. Під час зустрічі з віце-президентом Медичного центру університету Лома-Лінди (Каліфорнія) паном Девідом Полом Харрісом сторони дійшли висновку, що і в них, і в нас держава усвідомлює: легше і ефективніше вберегти людей від захворювань, ніж згодом лікувати хворих. Профілактика дуже важлива!

Представники каліфорнійського Медичного центру університету Лома-Лінди (сам Девід Пол Харріс, його дружина Ріб Барсега, викладачі університету Річард і Анна Нельсони) цікавилися умовами надання медичних послуг мешканцям нашої області. Ця увага особливо приємна від керівників, чий медичний центр був визнаний кращою лікувальною установою у 2018 – 2019 роках за підсумками авторитетного рейтингу, проведеного всесвітньо відомим виданням ЮС Ньюс енд Уорд Ріпорт. А порівнювали з чотирма з половиною тисячами медичних установ!

Гості зауважили, що в США значну увагу приділяють профілактиці, і це цілком обгрунтовано, бо дає результат. Цікавилися, чи у нас уже знайдений механізм фінансування таких програм профілактики, аби заклади охорони здоров’я не були збитковими. Іван Мунтян поінформував американських медиків про перебіг реорганізації медичних установ краю у зв’язку з реформою децентралізації – адже саме повернувся із зустрічі з колективом обласної клінічної лікарні, де це обговорювали. Розповів і про наш потужний медичний університет – навчальний заклад з серйозною історією і не менш сильним сьогоденням. Американські медики настільки зацікавилися, що попросили сприяння в зустрічі з керівництвом цього вишу, і вже у вівторок ця зустріч відбудеться.

Голова Чернівецької обласної раи Іван Мунтян запросив до розмови і керівника департаменту охорони здоров’я ОДА Оксану Андрієць, з якою гострі обговорили більш вузькопрофільні нюанси української медицини. Пані Оксана розповіла про функціонування наших Центрів здоров’я, діяльність яких має саме профілактичне спрямування і покликана мотивувати населення до підтримки власного здоров’я. Обговорили можливості обмінів фахівцями та стажувань для перейняття досвіду. 

- Сподіваюся, що це знайомство принесе взаємну приємність і матиме гарне і корисне для наших медиків і пацієнтів продовження, - підсумував враження від спілкування Іван Мунтян. 

1