Іван Мунтян: Більшість новоутворених територіальних громад потребує державної підтримки

Іван Мунтян: Більшість новоутворених територіальних громад потребує державної підтримки

10.06.2017, 10:35

Привітав на гостинній Буковинській землі першого секретаря Представництва ЄС в Україні пана Бенедикта Херрманна, одного із керівників програми «U-LEAD з Європою» пана Фолькера Штампе, а також Надзвичайного та Повноважного Посла Польщі в Україні пана Яна Пєкло та взяв участь в урочистому відкритті Чернівецького підрозділу «Центру розвитку місцевого самоврядування», заснованого за фінансової підтримки програми «U-LEAD з Європою».

Про це голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян написав на своїй сторінці у ФБ

Звертаючись до присутніх, відзначив, що сьогоднішня подія – це ще одна цеглинка у міцному фундаменті європейського майбутнього нашого краю. Адже нині на Буковині, як і в Україні загалом, триває непростий процес реформування місцевого самоврядування. У цьому процесі час від часу виникають об’єктивні організаційні труднощі та правові колізії, допомогти оперативно та кваліфіковано вирішувати які покликаний цей центр розвитку.

Також висловив сподівання на те, що новостворений центр стане своєрідним генератором ідей та проектів регіонального розвитку, а також забезпечуватиме всебічне сприяння реалізації реформи місцевого самоврядування на теренах нашого краю.

Відповідаючи на запитання журналістів, наголосив, що оскільки саме на обласну раду покладено функцію затвердження перспективного плану формування територій громад Чернівеччини, вищий орган представницької влади буде й надалі допомагати та максимально сприяти новоствореним ОТГ і тим громадам, які перебувають на етапі утворення. Для цього створено міжфракційну депутатську робочу групу, учасники якої будуть вивчати ситуацію та наявні проблемні питання на місцях і напрацьовуватимуть оптимальні шляхи їх вирішення.

Водночас закликав наших європейських партнерів також підтримати важливі реформи в Україні шляхом збільшення фінансування програм транскордонного співробітництва, особливо інфраструктурних, оскільки нині українська економіка знекровлюється військовим протистоянням з Росією, а кращі сини України віддають свої життя за мир та спокій не лише у нашій державі, а й у Європі загалом. Адже дуже недалекоглядно вірити в те, що свої імперські апетити Росія задовольнить лише за рахунок України.

Після урочистостей разом із поважними гостями ознайомився з основними цілями та завданнями центру під час презентації, яку організувала його директор Тетяна Татарчук. Відтак взяв участь в обговоренні, що відбулося в рамках засідання круглого столу «Децентралізаційна реформа в Чернівецькій області: досягнення, проблеми, перспективи».

Без сумніву досвід децентралізації Польщі та Німеччини є корисним для України. Втім, у нас є своя специфіка та свої особливості. Саме тому дозволив собі не погодитися з думкою пана Бенедикта Херрманна про те, що головною запорукою успішного розвитку об’єднаних громад, особливо на етапі їх становлення, є розширення податкової бази.

Адже отриманий нами досвід свідчить про те, що більшість новоутворених територіальних громад потребує державної підтримки, зокрема, у сфері розбудови транспортної інфраструктури та розвитку малого й середнього бізнесу. Перше неможливе без спрямування інфраструктурних субвенцій з центру, оскільки жодна громада ніколи не зможе самостійно профінансувати будівництво автомагістралі чи моста. Друге – без доступних чи навіть пільгових кредитів, необхідних для придбання дороговартісної техніки та обладнання, створення відповідних виробничих потужностей чи належного обробітку землі.

В умовах війни з Росією, коли величезні суми з бюджету ідуть на потреби оборони, наша держава не може собі дозволити спрямовувати необхідні ресурси на розвиток регіонів, в тому числі новоутворених об’єднаних територіальних громад. Таким прикладом може слугувати фактично відрізаний від світу Путильський район, де до нині не відновлені дороги та мости, пошкоджені руйнівною повінню 2008 року. А як без них розвивати там туризм? Як без нормального транспортного сполучення налагодити виробництво будь-чого? Як залучити інвестора, який навіть доїхати туди не може? У свою чергу розвиток інфраструктури завжди дає потужний поштовх для супутнього розвитку інших сфер господарської діяльності. Адже це і нові робочі місця, і додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів.

Візьмемо, до прикладу, сусідній Сучавський повіт Румунії, в економіку якого за минулі роки було залучено 1 мільярд євро європейських грантових коштів. Чого лише вартує Міжнародний аеропорт Сучави, реконструкція якого за понад 50 мільйонів євро дозволила вийти місцевим товаровиробникам на світові ринки збуту.

Насамкінець відзначив, що в процесі формування територій громад ми у жодному разі не повинні забувати про економічні фактори та принцип спроможності. Але так само ми повинні завжди пам’ятати про принцип добровільності, такі регіональні особливості, як ментальність і традиції, культуру, а також історію нашого краю. Адже одна справа – це галочка у звіті для тієї чи іншої європейської інституції, а зовсім інша – це продумане створення оптимальних передумов для подальшого сталого соціально-економічного розвитку території нашого регіону. Звісно реформи потрібні, але проводити їх потрібно з розумом, так, щоб тільки примножувати, а не знищувати наявні позитивні надбання у всіх сферах життєдіяльності територіальних громад.

1