Інноваційні проекти: «Сім чудес Буковини» та Чернівці в мініатюрі

Інноваційні проекти: «Сім чудес Буковини» та Чернівці в мініатюрі

21.05.2016, 17:18

У Чернівцях відбувся конкурс інноваційних ідей. Вперше в Україні, вигадані і економічно обґрунтовані студентами бізнес проекти оцінювали викладачі, професори, науковці та економісти. Фестиваль ідей провів Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ.

До речі, нині для здібних українських студентів відкриваються хороші перспективи. Вони можуть навчатися за кордоном. Наприклад, польсько-український освітній центр Study and Travel пропонує навчання в Польщі для українців. Освіта і навчання у Польщі – це реально. Якщо ви хочете навчатися в Польщі і не знаєте з чого почати і який вищий навчальний заклад вибрати завітайте на сайт http://study-and-travel.net/. Тут ви знайдете інформацію про навчання в Польщі для українців, середні ціни, традиції польських університетів та багато іншого. Навчання в Польщі стрімко розвивається, а диплом польських вузів визнають в Євросоюзі та інших країнах світу.

– Науковий фестиваль мав показати наскільки наші студенти здатні втілювати свої ідеї практично. 37 студентів взяли учать у проектах, які вони самі придумали, – розповіла Наталя Бикова, координатор конкурсу, викладач кафедри економіки підприємства. – Коли викладачі ознайомилися із проектами студентів, у нас подих перехопило від здивування. Наскільки ідеї та їхні рішення нас вразили.

Нині ми можемо стверджувати – студенти здатні думати і приймати рішення. Звісно, ми конкурсантів стимулювали, підтримували, нагородили преміями. Але найважливіше – це втілити їхні інновації в життя. Нинішня молодь сприймає інновації інакше, не так як ми. Вони нам відкривають очі, – захоплюється викладач. 
На конкурс було подано дев’ять проектів. Студенти працювали у кількох напрямках. Зокрема, культурна спадщина як запорука економічного зростання Буковини, розвиток виробництва біопалива, вплив світової фінансово-економічної кризи на розвиток економіки, способи збереження зору під час тривалої роботи з комп’ютерною технікою. Комісія оцінювала не лише саму бізнес-ідею, але й чітке, зрозуміле та реальне до втілення економічне обґрунтування проекту.

– Пропозиції студентів були надзвичайно цікаві й різноманітні, – продовжує пані Наталя. – Зокрема, відновити мистецтво виробництва з дерева, зробити чернівецькі катакомби туристичним об’єктом. Також актуальним для міста є створення виставкового комплексу за межами Чернівців.

Трійку переможців очолив проект «Сім чудес Буковини». Цією працею розроблено сім туристичних маршрутів для різних етнічних національностей, представники яких населяли і нині проживають на Буковині. Автори роботи вивчили традиції, культуру кожної етнічної групи. Врахували усі нюанси і детально описали їх.

– Ідея виникала сама собою, – розповідає Валентина Чернівчан, капітан-команди переможця. – Хоч вона не є повністю інноваційною, але перевага у тому, що будемо спеціалізуватися на розробці етнотурів. Загальний розмір коштів для реалізації проекту – 362 тисячі гривень. Сподіваємося, ідею вдасться втілити у життя.

Друге місце посів проект з виробництва пелет. Цей бізнес-проект передбачає використовувати відходи деревини для виробництва економного і екологічного виду палива.

Проект «Чернівці в мініатюрі» посів третє місце.

Дмитро Затуловський, студент п’ятого курсу, автор проекту:

– Більшість міст Європи мають парки архітектурних мініатюр. А Чернівці – ні. Тому виникла ідея створити мініатюрний парк Чернівці. Це важливо, тому що не всі туристи можуть фізично обійти усі цікаві об’єкти. А парк дав би стислу уяву про наше місто. На конкурсі я почув чимало конструктивної критики. У журі були дуже серйозні люди. Я розумію, що проект потребує доопрацювання і серйозних капіталовкладень.

Ми запропонували розмістити такий парк у дворику Чернівецького історико-краєзнавчого музею. Я усвідомлюю, що наша ідея навряд чи зможе успішно працювати і приносити прибутки. Особливо у нинішній час економічної кризи. Але це був би ще один класний туристичний об’єкт. Крім того, люди полюбляють іграшки. Тому подивитися на іграшкове місто було би всім цікаво. Я не дуже засмучуся, якщо моя ідея не буде втілена зараз. Але у перспективі, сподіваюся, цей проект оживе.

Студенти готувалися цього року до конкурсу лише два місяці. Викладачі інституту розуміють, що часу для такої фундаментальної роботи дуже мало. Тому до наступного фестивалю планують розпочати підготовку на початку наступного навчального року.

Мирослава РУДИК
для «Урядового кур’єра»

Джерело: http://ukurier.gov.ua/

1