Індустріальний парк «Новодністровськ» включено до державного Реєстру: 16-ий в Україні та 1-ий на Чернівеччині

Індустріальний парк «Новодністровськ» включено до державного Реєстру: 16-ий в Україні та 1-ий на Чернівеччині

23.01.2017, 17:43

11 січня відбулося чергове засідання постійно діючої міжвідомчої комісії, до складу якої входять представники дев’ятьох профільних міністерств, де було розглянуто матеріали щодо реєстрації, крім нашого, ще трьох інших індустріальних парків. У результаті позитивні рекомендації отримали лише «Новодністровськ» та «Фастіндастрі» (м. Фастів Київської обл.) ІП «Новодністровськ» розглядали повторно. Експерти стверджують, що ініціаторам створення індустріальних парків процедуру включення до державного Реєстру доводиться іноді проходити по п’ять-сім разів і те, що за наш парк члени комісії проголосували вже з другого разу, свідчить про високий рівень підготовки документів та значний потенціал території, яка відведена під спеціальну економічну зону.

Про це BukNews повідомили у прес-службі Новодністровської  міської ради.

Новодністровський міський голова Анатолій Болдашев переконаний, що прийняте 11 січня рішення щодо реєстрації нашого індустріального парку – найбільша перемога не лише від початку його каденції, а й з 2011 року, відколи Анатолій Іванович на посаді заступника міського голови розпочав цю роботу. «Мало хто з новодністровців усвідомлює та, мабуть, і я сам не до кінця розумію, наскільки важливе значення має прийняте міжвідомчою комісією рішення. Досвід багатьох зарубіжних країн, особливо Східної Європи, свідчить, що створення індустріальних (промислових) парків — один із найбільш перспективних шляхів розвитку економіки. В Україні ця новація лише набирає сили, тому варто бути у перших рядах, коли вона запрацює на повних обертах».

Справді, механізм прямої державної підтримки індустріальних парків (безвідсоткові кредити, позики, цільове фінансування на безповоротній основі для їх облаштування) наразі носить декларативний характер. На сьогоднішній день передбачено лише звільнення суб’єктів індустріального парку від пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів, сплати ввізного мита за ввезення устаткування, обладнання і комплектуючих до них, які не виробляються в Україні тощо. У зв’язку з цим у Верховній Раді чекають вирішення законопроекти, які передбачають ще низку преференцій для учасників індустріальних парків, тобто інвесторів.

Одним із таких законопроектів (№ 2554 а-д «Про внесення змін до розділу ХХ „Перехідні положення“ Податкового кодексу України щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій у реальний сектор економіки через індустріальні парки») передбачається, що учасники індустріальних парків звільнятимуться від податку на прибуток упродовж перших п’яти років, а в наступні п’ять користуватимуться пільгою зі сплати цього податку в розмірі 50 %, тобто сплачуватимуть його за ставкою 9 %. У частині ПДВ учасникам індустріальних парків планується надати право на розстрочення сплати податку на термін до 60 календарних місяців без нарахування процентів та пені при ввезенні ними на митну територію України за їх заявою у митному режимі імпорту устаткування, обладнання та комплектуючих до них без сировини. Експерти прогнозують, що запевнені в державній підтримці бізнесові структури охочіше розгортатимуть виробництво на територіях індустріальних парків, отже, вкладатимуть інвестиції в їх розвиток та створення нових робочих місць.

Та очевидно, що навіть і з тими преференціями, які дає нині діюче законодавство, індустріальний парк «Новодністровськ» цікавить інвесторів. Представники фірм, які уже сьогодні готові працювати, прийшли і на засідання міжвідомчої комісії, і особисто взяли участь у конкурсі з вибору керуючої компанії Індустріального парку «Новодністровськ», який відбувся 17 січня в кабінеті міського голови. До участі в конкурсі зголосилося три претенденти   «Міжнародна академія наук і інноваційних технологій», яку представляє Український союз промисловців та підприємців, ТОВ «Екосистеми України», а також комунальне підприємство «Керуюча компанія індустріального парку «Новодністровськ», яке спеціально було створене міською радою для цієї мети як альтернатива у разі, якщо бажаючих управляти нашим ІП не виявиться.

Представники фірм, що взяли участь у конкурсі, коротко представили свої підприємства. ТОВ «Екосистеми України» функціонує з 2008 року, займається в основному проектуванням інженерних мереж (водопостачання, каналізація, зовнішнє освітлення) та реалізацією цих проектів шляхом проведення будівельних робіт. Значний сегмент, як стверджує керівник підприємства Олег Тупіцин, займає робота з різноманітними фондами, зокрема зарубіжними. «Міжнародна академія наук і інноваційних технологій»   наукова, освітня і технологічна установа, яка організовує, координує і здійснює самостійно фундаментальні та прикладні наукові дослідження не лише в Україні, а й у країнах Східної Європи. На визначення переможця конкурсній комісії відведено 30 днів, але міський голова Анатолій Болдашев вважає недоцільним затягувати з прийняттям рішення, щоб якнайшвидше заявитись у тендерах на розподіл коштів Державного фонду регіонального розвитку.

У 2017 році ДФРР передбачив Чернівецькій області 80 мільйонів гривень, на 8 з них претендуватиме м. Новодністровськ. Ці кошти плануються для будівництва мереж водопостачання та водовідведення об’єктів індустріального парку. А взагалі, згідно з ухваленою сесією міської ради Концепцією ІП «Новодністровськ», потреби на проектування і спорудження всіх інженерних комунікацій та підготовку виробничих майданчиків складають, за попередніми підрахунками, 32,5 мільйони гривень. Усім цим займатиметься керуюча компанія. Вона ж залучатиме учасників індустріального парку, які, власне, і є рушієм економічного зростання. Це можуть бути окремі підприємства або філії великих корпорацій. Згідно з ухваленою Концепцією, на території індустріального парку очікується розгортання таких видів бізнесу, як глибока переробка плодово-ягідної продукції, виробництво електричного устаткування та автозапчастин.

Звісно, це не є догмою, і за необхідності цей перелік може коригуватися. Основна вимога до суб’єктів господарювання – виробництво повинно бути екологічно чисте, адже Новодністровськ має перспективу ще й розвитку туризму. Перших надходжень до бюджету можна очікувати від ІП не раніше 2020 року за умови, що з 2018-го там запрацює перше підприємство. А до 2027 року передбачається створення на його території не менш як 850 робочих місць.  

Експерти дають високу оцінку потенціалу, що має Індустріальний парк «Новодністровськ». Це і зручне розташування, і близькість до європейських ринків збуту, і наявність транспортних мереж, енергоресурсів та кваліфікованої робочої сили в достатній кількості. Та реалізація цього доволі амбітного проекту потребує ще немало ресурсів і зусиль. 

 

1