Індульгенція на злочин

Індульгенція на злочин

20.05.2016, 19:45

Останнє резонансне ДТП у Чернівцях, де п’яний «крутелик» вбив випадкового перехожого, викликало чимале суспільне збурення. Кримінальні пригоди за участю «вершків суспільства» неодноразово траплялися на Буковині. Чим закінчилися «зіркові» кримінальні історії та хто поніс у них покарання?

У 2009 році на пішохідному переході на вулиці Винниченка п’яний водій на автомобілі Lexus LX-350 вбив чотирьох пішоходів: жінку та трьох дітей.

Свідки намагалися підпалити авто разом з убивцею, який після аварії закрився в салоні, і лише правоохоронці запобігли самосуду. Водія засудили до десяти років тюремного ув’язнення, однак він відбув лише три. Його випустили на волю за рішенням Кагарлицького районного суду від 14.12.2012 року. Згідно з цим рішенням, частину основного покарання замінили на два роки виправних робіт зі стягненням 10% заробітку щомісяця в рахунок держави.

13 лютого 2010 року ввечері поблизу села Новий Киселів позашляховик “Мерседес-Бенц” виїхав на смугу зустрічного руху та скоїв зіткнення з автомобілем ВАЗ-2107. Внаслідок аварії 50-річний таксист, водій “Жигулів”,отримав смертельні травми. В аварії постраждали й пасажири таксі. Про водія тоді казали, що він місцевий депутат, «заможна людина, відома у Чернівцях». Однак, згодом винуватцем ДТП оголосили водія депутата, а батьки загиблого заявили, що не мають до нього претензій.

Восени 2012 року на трасі Новоселиця-Мамалига місцевий житель в стані алкогольного сп’яніння, на яке вказують численні свідки трагедії, скоїв наїзд на літню жінку на пішохідному переході. Від удару вона загинула на місці пригоди. Проїхавши декілька десятків метрів, винуватець аварії закрив своє авто та зник з місця пригоди.

Через рік помічник народного депутата Олег Істратій повідомив, що водій уникнув відповідальності за скоєне. Більше того, винуватець ДТП відмовився виплатити родичам загиблої компенсацію, стверджуючи, що «затратив уже 100 тисяч гривень, відкупившись від правоохоронців».

2006 року у Бердичеві службовий Mercedes Чернівецької міської ради збив 32-річного чоловіка на моторолері, який від отриманих травм помер. За словами очевидців, водій поспішав до столиці і на величезній швидкості виїхав по зустрічній смузі руху на міст, обігнавши ряд автівок, де і скоїв ДТП. Як стверджують Житомирські ЗМІ, справу закривали п’ять разів.

2014 року міська рада хотіла продати Mercedes, мотивувавши тим, що авто «надто розкішне, і його продаж дозволить зекономити кошти». Однак покупця на машину так і не знайшли.

У середині двотисячних у Туреччині сталося смертельне ДТП за участю власника одного з Чернівецьких ЗМІ. Перебуваючи у стані сп’яніння, бізнесмен збив на смерть людину та потрапив до турецької в’язниці. Щоб його визволити, заставу збирав чи не весь чернівецький бізнес. Історія не набула значного розголосу у Чернівцях але чимало місцевих політиків і підприємців пам’ятають, хто і скільки здавав на порятунок товариша. А сама історія отримала назву «Рятування козака Василя з турецького полону».

І ще одна пригода, хоч і не пов’язана з транспортом, але теж свого часу спричинила черновий резонанс у Чернівцях. Навесні 2009 року правоохоронці затримали двох заможних чернівчан, які тривалий час влаштовували оргії з неповнолітніми хлопчиками. Найбільший термін – 8 років позбавлення волі, – отримав відомий чернівецький мільйонер за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом).

Після вироку Апеляційного суду, за два роки коли резонанс довкола справи зник, засуджений оскаржив рішення у Верховному Суді України.

Не відсидівши навіть повних три роки, педофіл-мільйонер вийшов на свободу завдяки умовно-достроковому звільненню за сумлінну поведінку.

Описані приклади не можуть бути показником того, що система невідворотності покарання не працює. Випадків, коли правосуддя торжествує, звісно значно більше. І хоча подекуди наявність гаманця і стосунків упевнює можновладців у власній абсолютній недоторканості, суд є. І свою кару колись отримає кожен. Як би пафосно це не звучало.

 Еміль Шумахер, «Думай»

Джерело: http://dumaj.cv.ua/ua/indulgentsiya-na-zlochyn/

1


КОМЕНТАРІ (2)

Ви ще забули згадати мого зятя, який у стані сп'яніння два роки назад вбив на дорозі 4 чоловіків і вже на свободі. Ну правда Я молодець!!!!

avatar

20 травня 2016 23:48

а ще я вбив людину на Мамаівській трасі. А потім за кермо замість мене водій Кібіча сів. Йому і срок мінімальний дали, але вже давно він на свободі.

avatar

21 травня 2016 15:08