Ім'я великого чернівчанина Бенно Штраухера, яке Продан читає по складах, ріже вуха членам виконкому.  Іванов і Петров їм більше до вподоби? (+ВІДЕО)

Ім'я великого чернівчанина Бенно Штраухера, яке Продан читає по складах, ріже вуха членам виконкому. Іванов і Петров їм більше до вподоби? (+ВІДЕО)

26.12.2018, 18:17

Прізвище єврейського юриста, доктора права, політика, громадського діяча, депутата законодавчих органів Австрії і Румунії, багаторічного президента Чернівецької єврейської релігійної громади, почесного громадянина міста Чернівці Бенно Штраухера видалося "якимось дивним" секретареві Чернівецької міської ради Василю Продану. 

Під час чергової сесії міської ради секретар Чернівецької міської ради Василь Продан повідомив про застереження виконавчого комітету міської ради, які виникли у його членів щодо вулиці Бенно Штраухера у Чернівцях. Інтелектуали з виконкому засумнівалися, що це ім'я приживеться у масиві житлової забудови, впишеться у назви сусідніх вулиць Ізяславська, Смотрицька. 

Сам Василь Продан заледве прочитав  ім'я  цього чернівчанина по складах. "Якась трохи дивна для Чернівців назва", - глибокодумно прорік очільник. 

- На жаль, у ХІХ столітті не жили тут Іванови і Петрови, - зіронізувала у відповідь головий архітектор міста пані Хілько. - А жили люди із зовсім іншими прізвищами. Але так ми вшановуємо пам'ять відомих чернівчан. 

Довідково:

В 1908 р. з ініціативи правління єврейської громади, яку у той час очолював відомий у краї та поза його межами єврейський політик Бено Штраухер, в центрі міста було зведено величну будівлю Єврейського Дому. Нині тут розташовано міський палац культури.

1