Іграшки, яких варто боятися, або бізнес на дитинстві

Іграшки, яких варто боятися, або бізнес на дитинстві

11.12.2013, 01:16

Важко уявити світ щасливого  дитинства без іграшок. Вони не тільки приносять задоволення, а й допомагають  розвиватися дитині. Тому батькам потрібно найретельніше вибирати іграшки і не економити на їхній якості. Продавець одного  з чернівецьких магазинів дитячих іграшок пан Микола каже,  що до них привозять продукцію різного виробництва як вітчизняного так і закордонного. "Ціни на неї коливаються від 70 і до 1800 гривень. Звичайно можна придбати велику іграшку витративши зовсім невелику суму, десь до 150 гривень, але вона буде китайською, і швидше за все не сертифікованою. Часто батьки віддають перевагу саме таким дитячим забавкам", - каже продавець.

Замість того, щоб приносити дитині задоволення, іграшки можуть стати причиною травм і захворювань. Як зазначає, головний спеціаліст відділу санітарного нагляду управління організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області, Ірина Галкіна, потрібно вимагати у продавців дитячих магазинах сертифікат якості. "Дитячі іграшки є серед переліку продукції, що підлягає обов’язковій перевірці. Невідповідність стандартам може загрожувати здоров’ю дітей, а саме ендокринними розладами, гормональними дисфункціями і призводити до поведінкових проблем", - каже пані Ірина.

Переважно батьки не знають як вибрати якісну і безпечну іграшку. Адже очі розбігаються серед "завалених" полиць магазинів. "Потрібно звертати увагу на фарбу іграшки, вона не має змиватися, чи лупитися. Якщо іграшка м’яка, то шов має бути суцільним, щоб наповнювач не був доступний дітям. Не варто купляти їх без упаковки. Навіть якісна, перевірена м’яка іграшка на ринку може бути носієм збудників різних хвороб. Адже вона, як губка все вбирає в себе", - говорить Ірина Галкіна.

При виборі іграшки батьки можуть керуватися назвою бренда, тобто купляти модніше.  Але необхідно пам’ятати про підробки, які зустрічаються на ринках, в магазинах, інтернет-магазинах. Як зазначає, пані Ірина варто звертати увагу на маркування іграшки. "Вся інформація наноситься державною мовою, зрозуміло і чітко. Обов’язково має бути наявним товарний знак виробника. Рекомендую батькам не експериментувати і купляти іграшки відповідно до дитячого віку", - каже Ірина Галкіна.

Особливої популярності сьогодні набирають інтернет-магазини іграшок, адже ходити нікуди не потрібно і вибір великий. Такі покупки на відстані є найбільш небезпечними. Усі продавці добросовісно запевняють, що мають сертифікати на свою продукцію, але як показала практика часто замість якісної іграшки приходить "кіт у мішку". Буковинка Марія Миронюк замовляла для свого сина конструктор в інтернеті за 550 гривень. "Я була шокована, коли побачила, що з іграшки злазить фарба. Син лише взяв у руки одну із її запчастин, а на руках залишилися кусочки фарби. Я зразу ж подзвонила у інтернет-магазин, щоб повернути хоча б частину грошей. Мені ж там відповіли, що нічим допомогти не можуть, у них є всі документи про якість іграшки", - розповідає обурена мати.

Світлана ЗАЙЦЕВА

1